Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama: Kongressen får rösta om attack

Barack Obama och Joe Biden under talet i Vita husets rosenträdgård på lördagen.
Barack Obama och Joe Biden under talet i Vita husets rosenträdgård på lördagen. Foto: Evan Vucci / AP

USA:s president Barack Obama är redo att ge order om ett militärt ingripande i Syrien – men vill ha kongressen med sig. En snar attack är därför inte att vänta. Obamas begäran möttes med gillande bland tunga republikaner i representanthuset.

– Det kan hända i morgon, om en vecka, eller om en månad. Men jag är beredd att ge ordern, säger Barack Obama om ett militärt ingripande i Syrien efter den kemvapenattack som antas ha ägt rum i Damaskus förra veckan.

Obama säger sig vara beredd att ingripa utan stöd i FN:s säkerhetsråd – där Ryssland satt stopp för all typ av ingripande mot Syrien. Men han begär godkännande av amerikanska kongressen, som nu ska utlysa en debatt och rösta om ingripandet. Processen kan ta upp till tio dagar.

Obama upprepade många av de argument som framförts av utrikesminister John Kerry på fredagen för att motivera ett amerikanskt ingripande. Enligt USA dödades minst 1.429 människor – varav 426 barn – i kemvapenattacken.

– Min fråga till kongressen och alla i världssamfundet är: Ska en diktator kunna gasa ihjäl hundratals barn utan att betala för det?

– Vi är USA – och vi kan inte vända ryggen till det som hänt i Damaskus, sade Obama.

Representanthusets talman John Boehner, majoritetsledaren Eric Cantor, ledamöterna Kevin McCarthy och Cathy McMorris Rodgers, alla fyra republikaner, gick efter Obamas framträdande ut med ett uttalande där de applåderar presidentens beslut att höra kongressen i frågan om ett militärt ingripande mot Syrien.

”Enligt konstitutionen åvilar ansvaret för att gå ut i krig på kongressen. Vi gläds åt att presidenten söker godkännande för en militär aktion mot Syrien mot bakgrund av de allvarliga och konkreta frågor som väckts.”

De republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham sade på lördagen att de inte kommer att ställa sig bakom isolerade militära ingrepp i Syrien om de inte är del av en större strategi.

”Vi kan inte med gott samvete ställa oss bakom isolerade militära anfall i Syrien som inte är del av en större strategi för att ändra oddsen på slagfältet, nå presidentens uttalade mål att få bort Assad från makten och få slut på konflikten, vilken är ett växande hot mot vår nationella säkerhet”, säger de i ett uttalande.

I CNN:s rapportering efter talet konstateras att det är troligt att en USA-aktion kan komma att dröja åtminstone en vecka, för att senaten och representanthuset ska få tillräcklig tid att samlas och dryfta presidentens begäran. Det skulle betyda att den rapport som FN:s 13 keminspektörer nu arbetar på att få fram, under ledning av svensken Åke Sällström, kan komma upp på bordet innan det är dags för beslut i kongressen.

Då skulle både presidenten och ledamöterna i de båda kamrarna få tilfälle att ta ställning till vad inspektörerna fått fram efter sitt besök i Syrien.

En ledamot av representanthuset, veteranen Charles Rangel från delstaten New York, säger till CNN att han kommer att rösta nej till presidentens begäran om stöd för en attack mot Syrien. Rangel, 83 år, skrädde inte orden – han är känd för sin rättframma stil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.