Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama och Romney återupptar kampen

När ”Sandy” väl blåst förbi var det åter dags att blåsa upp till valkamp för Barack Obama och Mitt Romney. Samtidigt står det klart att Obama har vunnit mycket på sitt snabba och tydliga agerande när det gäller orkankatastrofen.

Efter några dagars politisk tystnad där de båda presidentkandidaterna valt att fokusera på orkanen ”Sandy” rullade valkampanjen vidare som om ingenting hade hänt. Men med sig in i de sista dagarnas avgörande tal finns orkanen ”Sandy” som gav president Obama möjligheten att visa kraftfullhet och omtanke.

Och det är ingen tvekan om att Obama har vunnit mycket på att ha agerat presidentmässigt under de senaste dagarna. Under torsdagen fick han också New Yorks borgmästares, Michael Bloomberg, stöd.

77 procent av de tillfrågade i en undersökning gjord av Washington Post ansåg att Obama gjort ett ”mycket bra” eller ”bra” jobb när det gäller hjälpinsatserna i samband med ”Sandy” medan bara 44 procent sa det samma om Mitt Romneys insatser.

Och många av dem som nu imponerats av Obamas agerande tillhör dem som normalt sett inte skulle ge en demokratisk president sin röst, vilket också syns i Washington Posts opinionsundersökning:

Två tredjedelar av dem som säger att de kommer att rösta på Mitt Romney i valet nästa vecka anser att president Obama gör ett bra jobb när det gäller katastrofen.

Under torsdagen kommer Barack Obama att tala i tre stater, Wisconsin, Nevada och Colorado. Första stopp blev Green Bay i Wisconsin där han just talat färdigt, därefter väntar Las Vegas i Nevada och Boulder i Colorado och innan det är dags att rösta väntar ytterligare 14 tal i olika städer. Mitt Romney har redan hunnit framträda i Doswell, Virginia, där han lovade att göra Nordamerika oberoende av utländsk energi:

– Jag kommer att använda vår olja, kol, gas, kärnkraft och förnyelsebara energikällor för att göra Nordamerika oberoende inom åtta år, sa Romney till en entusiastisk publik.

Han passade också på att kritisera Obama för att denna har föreslagit en ny minister, en företagsminister:

– Jag tror inte att en ny stol i regeringen kommer att ge miljoner nya jobb. Vi behöver inte en företagsminister för att förstå hur man gör affärer, vi behöver en president som förstår sig på affärer, och det gör jag, sa han.

Virginia, som röstade på Obama 2008, är en stat där opinionen kan svänga, och har svängt, genom åren men också tre andra stater, Iowa, New Hampshire och Wisconsin, ligger i vågskålen. Just nu leder Barack Obama i de tre sistnämnda men det är ingen tvekan om att de två kandidaterna ligger mycket nära varandra, visar en opinionsmätning som publiceras av CNN.

När Obamas äntrade talarstolen i Green Bay, bara meter från Air Force One, vid 16.45 svensk tid, fokuserade han på medelklassen och på ett enat Amerika och hur "vi står och faller som en nation, ett folk".

– Det är detta som har tagit oss igenom de senaste årens ekonomiska kris. Men vi har mer arbete att göra, sa Obama och talkörerna började skandera "fyra år till".

Obama konstaterade också att den nya tekniken har gjort flera jobb inte längre är nödvändiga, att den globala marknaden gjort konkurrensen hård och att löner i andra delar av världen har gjort att många amerikaner mist sina jobb.

– Men vi kan möta dem för vi är amerikaner, vi har världens bästa arbetare och uppfinnare, vi har världens bästa forskare och världens bästa skolor. Det finns inget land i världen som inte skulle vilja byta plats med Amerika, sa Obama.

Barack Obama målade ut Mitt Romney som en bakåtsträvare och använde ordet "förändring" för att visa att Romney i själva verket bara ville återgå till något som tilhör det förflutna och att den verkliga förändringen var något som han och hans administration står för.

Samtidigt sa han sig vara för ökat samarbete mellan de olika partierna.

– Jag har visat att jag är villig att jobba tillsammans med vem det vara må för att föra det här landet framåt.

– Vi har kommit för långt för att vända tillbaka nu, vi har kommit för långt för att bli fega. Det är därför som jag ber er om er röst, då vinner vi Wisconsin igen, då vinner vi valet igen, avslutade Obama.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.