Politik i USA

Obama stänger Guantánamo

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

President Barack Obama har skrivit under en order om att Guantánamolägret ska stängas inom ett år, rapporterar AFP. Framtiden för de 245 människor som sitter inspärrade utan rättegång på USA:s kontroversiella fångläger ser därmed ljusare ut.

President Barack Obama har skrivit under en order om att Guantánamolägret ska stängas inom ett år, rapporterar AFP. Framtiden för de 245 människor som sitter inspärrade utan rättegång på USA:s kontroversiella fångläger ser därmed ljusare ut.

För sju år sedan fördes de första fångarna till Guantánamo - kedjade, i orangea overaller och med sina huvuden täckta av säckar.

Totalt har cirka 800 vuxna och tonåringar förvarats i cellerna och burarna på Guantánamo sedan januari 2002. Då öppnades lägret på order av förre presidenten George W Bush, som iscensatt en omfattande jakt på islamistiska terrorister efter attackerna i New York och Washington den 11 september 2001.

Annons:

Genom att placera de misstänkta på Guantánamo, en militärbas som USA arrenderar av Kuba, och genom att klassificera dem som "illegala stridande" kringgick man internationella och amerikanska bestämmelser om rättssäkerhet.

Alla som fortfarande är fängslade när lägret stängs "ska skickas tillbaka till sina hemländer, friges, skickas till ett tredje land eller till ett annat fängelse i USA", slås nu fast i det utkast till presidentbeslut som amerikanska och internationella medier läst.

Ett problem är dock att få länder accepterat att ta tillbaka forna Guantánamofångar.
Och livet som väntar dem - om de kommer hem till slut - blir ofta svårt. Svenske Mehdi Ghezali greps i Pakistan i december 2001 och släpptes från Guantánamo i juli 2004, efter två och ett halvt år. Han har sedan dess kämpat med att komma tillbaka till ett normalt liv.

- De är märkta för livet och har väldigt svårt att komma tillbaka till ett normalt liv. De kan få psykiska problem, sömnsvårigheter, oro och återkommande skräckbilder, säger författaren Gösta Hultén som skrev en bok tillsammans med Ghezali.

Ordern om nedläggningen utfärdades på torsdagen och innebär att fångcentret avvecklas inom ett år. Lägret "ska stängas så fort det är praktiskt möjligt, och inte senare än ett år efter denna order".

Fångarna ska även ha lagstadgad rätt att protestera mot att de fängslats.

- Det vore en logisk konsekvens av nedläggningen med en omprövning av hela systemet, att de ansvariga ställs till svars, att de drabbade får kompensation. Att stänga Guantanamo är ju att erkänna att det var ett rättsövergrepp, säger Hultén.

Ett annat bekymmer är att den statliga rättshjälpen till tidigare inspärrade inte räckt för att driva skadeståndsprocesser. Samtidigt har ex-fångarna inte tillåtits komma in i USA.

- För Mehdi Ghezali blev det svårt att närvara vid rättegången och föra sin egen talan.

Även det som är kvar av CIA: s världsomspännande nätverk av fångförvar ska försvinna, skriver New York Times. Enligt Hultén vore det ett "väldigt stort framsteg".

- Det finns flera läger och hemliga utlämningar som skett det senaste åren. Det är ett helt system som har utvecklats vid sidan av rättsordningen.

Hur många människor som slussats till de hemliga fängelserna är inte känt, men enligt CIA: s förre chef är det "mindre än hundra".
Skarp internationell kritik i september 2006 gjorde att Bush lät 14 CIA-interner föras över till Guantánamo. Men även de senaste åren tros minst en handfull personer ha suttit i CIA:s förvar runtom i världen, utaan tillgång till rättshjälp.

Bara 21 av de hundratals som passerat Guantànamo har anklagats för brott och endast fem har åtalats. Specialtribunalerna som skapats för att döma de inspärrade har fått hård kritik - för att tillåta framtvingade erkännanden och för att de låtit sig påverkas av den politiska makten.

Barack Obama beordrade på onsdagen att alla rättegångar stoppas i 120 dagar. Under den tiden ska processerna granskas.

60 av de 245 som i dag sitter på Guantàamo är redo att friges, men för det krävs mottagarländer - vilka hittills varit få.

Och alla är inte nöjda, och mycket arbete återstår innan systemet med juridiskt tveksamma fängslanden försvunnit helt.

- Det tog bara två dagar att sätta dessa män i Guantanamo, det ska inte ta ett år att få ut dem, sade Vincent Warren vid Center for Constitutional Rights som organiserat försvaret av flera fångar.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

vapen1000
Foto:Daniel Nilsson

 Många vapen från Balkan. Polis: Internationellt samarbete krävs. 23  17 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

backa288
Foto:TT

 På fyra år. Bara ett av 13 gängrelaterade mord i Göteborg har klarats upp. 11  9 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Costa Concordia. Polisen avlyssnade maffiasyndikatet: Gav oss en blåsning. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

ta26f8ad
Foto:TT
tvtelia1000
Foto:TT

 Tvist mellan Telia och tv-bolag. Kanal 5 och Kanal 9 kan ryka. 49  11 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Personalen kommer till bordet. Här tar hamburgerrestaurangen till nytt knep. 16  4 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

mcdonalds
Foto:TT
hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 9514  59 tweets  9451 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2087  18 tweets  2066 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1282  33 tweets  1244 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: