Politik i USA

Obama stänger Guantánamo

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

President Barack Obama har skrivit under en order om att Guantánamolägret ska stängas inom ett år, rapporterar AFP. Framtiden för de 245 människor som sitter inspärrade utan rättegång på USA:s kontroversiella fångläger ser därmed ljusare ut.

President Barack Obama har skrivit under en order om att Guantánamolägret ska stängas inom ett år, rapporterar AFP. Framtiden för de 245 människor som sitter inspärrade utan rättegång på USA:s kontroversiella fångläger ser därmed ljusare ut.

För sju år sedan fördes de första fångarna till Guantánamo - kedjade, i orangea overaller och med sina huvuden täckta av säckar.

Totalt har cirka 800 vuxna och tonåringar förvarats i cellerna och burarna på Guantánamo sedan januari 2002. Då öppnades lägret på order av förre presidenten George W Bush, som iscensatt en omfattande jakt på islamistiska terrorister efter attackerna i New York och Washington den 11 september 2001.

Annons:

Genom att placera de misstänkta på Guantánamo, en militärbas som USA arrenderar av Kuba, och genom att klassificera dem som "illegala stridande" kringgick man internationella och amerikanska bestämmelser om rättssäkerhet.

Alla som fortfarande är fängslade när lägret stängs "ska skickas tillbaka till sina hemländer, friges, skickas till ett tredje land eller till ett annat fängelse i USA", slås nu fast i det utkast till presidentbeslut som amerikanska och internationella medier läst.

Ett problem är dock att få länder accepterat att ta tillbaka forna Guantánamofångar.
Och livet som väntar dem - om de kommer hem till slut - blir ofta svårt. Svenske Mehdi Ghezali greps i Pakistan i december 2001 och släpptes från Guantánamo i juli 2004, efter två och ett halvt år. Han har sedan dess kämpat med att komma tillbaka till ett normalt liv.

- De är märkta för livet och har väldigt svårt att komma tillbaka till ett normalt liv. De kan få psykiska problem, sömnsvårigheter, oro och återkommande skräckbilder, säger författaren Gösta Hultén som skrev en bok tillsammans med Ghezali.

Ordern om nedläggningen utfärdades på torsdagen och innebär att fångcentret avvecklas inom ett år. Lägret "ska stängas så fort det är praktiskt möjligt, och inte senare än ett år efter denna order".

Fångarna ska även ha lagstadgad rätt att protestera mot att de fängslats.

- Det vore en logisk konsekvens av nedläggningen med en omprövning av hela systemet, att de ansvariga ställs till svars, att de drabbade får kompensation. Att stänga Guantanamo är ju att erkänna att det var ett rättsövergrepp, säger Hultén.

Ett annat bekymmer är att den statliga rättshjälpen till tidigare inspärrade inte räckt för att driva skadeståndsprocesser. Samtidigt har ex-fångarna inte tillåtits komma in i USA.

- För Mehdi Ghezali blev det svårt att närvara vid rättegången och föra sin egen talan.

Även det som är kvar av CIA: s världsomspännande nätverk av fångförvar ska försvinna, skriver New York Times. Enligt Hultén vore det ett "väldigt stort framsteg".

- Det finns flera läger och hemliga utlämningar som skett det senaste åren. Det är ett helt system som har utvecklats vid sidan av rättsordningen.

Hur många människor som slussats till de hemliga fängelserna är inte känt, men enligt CIA: s förre chef är det "mindre än hundra".
Skarp internationell kritik i september 2006 gjorde att Bush lät 14 CIA-interner föras över till Guantánamo. Men även de senaste åren tros minst en handfull personer ha suttit i CIA:s förvar runtom i världen, utaan tillgång till rättshjälp.

Bara 21 av de hundratals som passerat Guantànamo har anklagats för brott och endast fem har åtalats. Specialtribunalerna som skapats för att döma de inspärrade har fått hård kritik - för att tillåta framtvingade erkännanden och för att de låtit sig påverkas av den politiska makten.

Barack Obama beordrade på onsdagen att alla rättegångar stoppas i 120 dagar. Under den tiden ska processerna granskas.

60 av de 245 som i dag sitter på Guantàamo är redo att friges, men för det krävs mottagarländer - vilka hittills varit få.

Och alla är inte nöjda, och mycket arbete återstår innan systemet med juridiskt tveksamma fängslanden försvunnit helt.

- Det tog bara två dagar att sätta dessa män i Guantanamo, det ska inte ta ett år att få ut dem, sade Vincent Warren vid Center for Constitutional Rights som organiserat försvaret av flera fångar.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

vinga2
Foto:RaBoe/Wikipedia

 Svensk radiokommunikation har snappats upp. ”Mycket olämpligt.” 221  62 tweets  158 rekommendationer  1 rekommendationer

budget500
Foto:Paul Hansen

 Om SD fäller S+MP-budget. Så kan regeringen försöka vinna tid, erfar DN.

 Kan släppa igenom regeringens budget. Ställer krav på statsministern. 535  33 tweets  500 rekommendationer  2 rekommendationer

budget144
Foto:TT

  ”Ingen nyhet”. Miljöpartiet slår tillbaka mot SD:s krav. 138  27 tweets  111 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kinberg Batras svar till Löfven: ”Vi skulle svika alliansens väljare.” 41  14 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

Tugce-Albayra144
Foto: Europics

Tugce Albayrak, 23, försökte stoppa krogbråk.  I kväll avslutas livsuppehållande behandling. 622  30 tweets  592 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Moderaternas analyschef. ”Vi kunde ha varit bättre mycket tidigare att sätta agendan.”

moderaterna
Foto:TT

 Moderaterna: Därför förlorade vi valet. Radar upp tre viktiga frågor. 59  13 tweets  46 rekommendationer  0 rekommendationer

 Människorov. Polisen: Kan ha vara kvinna som anmälts försvunnen.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: