Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Obama tar med kärnvapenkoder till Sverige

Foto: Evan Vucci/AP

När USA:s president Barack Obama landar är det inte bara han som tar mark – det är hela apparaten kring en statsman i en supermakt. Ingen kan påstå att han reser med lätt bagage.

– En president är ju aldrig ledig. Vart han än reser följer befogenheterna med, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan och USA-expert.

Enormt mycket makt utgår från en amerikansk president. Och när presidenten reser följer Vita Huset med.

Obama lär ha 500–700 personer i sällskap. En av dem är en officer som bär med sig koderna till de amerikanska kärnvapnen.

En president får heller inte bli förgiftad, och ett gäng kockar och kökspersonal är i släptåg. Där finns också ett komplett läkarlag, bland annat med en uppsättning blod av typ AB – presidentens blodgrupp.

Säkerhetsarrangemangen är rigorösa – och hemliga. Men extra pansarglas i hotellfönstren och förseglade brunnslock i Stockholms gator är att vänta.

Obama körs runt i den synnerligen högteknologiskt skottsäkra presidentslimousinen, även känd som The Beast (Besten). Han skyddas också av en mindre armé från Secret Service. Igenkänningstecken: breda axlar, solglasögon och sladd i örat.

– Det får ju inte hända något, och där litar inte USA på några andra än sina egna, säger Hallenberg.