Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama tog hem även Florida

Barack Obama efter att han blivit återvald.
Barack Obama efter att han blivit återvald. Foto: Jewel Samad / AFP

Barack Obama vann också Florida. Det stod klart strax före klockan 19 på lördagen, fyra dagar efter det att presidentvalet avslutades.

Därmed slutade Barack Obamas segersiffror på 332 mot Mitt Romneys 206 elektorsröster, en mycket klar segermarginal.

Det är nyhetsbyrån AP som meddelar att Florida, med sina 29 elektorsröster, nu har avslutat sammanräkningen av rösterna. Marginalen blev bara 74.000 röster till Obamas fördel vilket gav honom 50 procent av Floridaväljarnas röster mot Romneys 49,1.

När George W. Bush vann Florida vid presidentvalet 2000 gjorde han det med 537 röster och efter ett ingripande från Högsta domstolen.

Genom segern i Florida vann Obama åtta av de nio stater som betecknades som vågskålsstater.

Samtidigt som president Obama kunde räkna in ännu en delstatsseger valde en republikansk politiker i Florida att ifrågasätta sin egen valförlust, skriver nyhetsbyrån. Allen West vägrar att erkänna sig besegrad av demokraten Patrick Murphy trots att rösträkningen visat att Murphy har en ledning på 2.442 röster vilket räcker för att valet inte ska göras om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.