Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Obamas smekmånad fick en rivstart

Bokmärk artikel
Bild 1 av 4
Flickorna Obama redo för första skoldagen i Washington den 5 januari. Foto: Callie Shell
Barack Obama undertecknar ordern om att Guantánamolägret ska stängas. Foto: Foto: Charles Dharapak/AP
Barack Obamas första statsbesök ägde rum i Kanada. Foto: Charles Dharapak/AP
Barack Obama har överläggningar med sina närmaste medarbetare i Rooseveltrummet i Vita huset. Foto: Pete Souza
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

De viktigaste besluten hittills

Barack Obama har gått ut hårt under sin första månad i Vita huset. Och det är tydligt att med Obama har amerikanerna fått en president som gärna argumenterar och agiterar för sina beslut.

Barack Obama har gått ut hårt under sin första månad i Vita huset. Och det är tydligt att med Obama har amerikanerna fått en president som gärna argumenterar och agiterar för sina beslut.

Att iaktta Barack Obama i aktion i Fort Myers var som att se Van Morrison dra i väg en scatsång eller Usain Bolt avverka ett hundrameterslopp. En imponerande uppvisning.

Fort Myers på Floridas västkust skulle kunna beskrivas som ett charterparadis med palmer och inbjudande sandstränder. Men i krisens spår har stan sargats hårt. Arbetslösheten har trefaldigats på ett år, och Fort Myers har numera ett föga smickrande amerikanskt rekord i antalet tvångsutmätta hus.

Annons:

Hit kom Obama för drygt en vecka sedan. Presidenten ville berätta om sitt stimulanspaket, han ville förklara varför USA bör öka sin redan astronomiska utlandsskuld med ytterligare 6.000 miljarder kronor.

– Det handlar om jobben. Vi måste skapa 3,5 miljoner nya arbetstillfällen för att få hjulen att rulla igen, sade Obama när han äntrade presidentplanet Air Force One för vidare befordran till Florida.

Presidentbesöket ägde rum när en ytterst oenig kongress samlade sig för ett beslut om mångmiljardpaketet.

I Harborside Event Center i Fort Myers var det fullsatt. 1.200 personer hade kommit för att höra Obama. Upphöjt avspänd inför den förväntansfulla publiken och den täta halvcirkeln av tv-kameror drog presidenten i gång, utan ett manus eller en anteckning.

– Ingen plan är perfekt, inte heller den här. Jag kan inte säga med hundra procents säkerhet att allt kommer att fungera som tänkt… men jag är helt övertygad om att problemen kommer att förvärras om vi inte gör någonting alls, sade Obama och övergick till att detaljerat förklara hur stimulanspaketets miljarder ska användas i Florida:

 – Vi ska lägga bredband till skolor och småföretag på delstatens landsbygd, så att de kan koppla upp sig och konkurrera med sina likar världen över.

Annons:

Efteråt fick han frågor från publiken. Obama kramade 61-åriga Henrietta Hughes, som varit hemlös i över två år och med förtvivlan i rösten bad presidenten om hjälp. Han uppmuntrade 19-årige Julio Osegueda, som förklarade att han var trött på att vända hamburgare på McDonald’s för sju dollar i timmen.

Det uppstod en dialog där i strålkastarljuset mellan en lyssnande president och en rättfram publik. De ville inte släppa honom från talarstolen.

– Vilken skillnad mot Bush, som alltid verkade vilja ha beröm när han yttrade mer än tvåstaviga ord, sade en – elak – amerikansk journalist till mig dagen efter Barack Obamas framträdande i Fort Myers.

Nu är det i och för sig ingen nyhet att Obama gör sig bra i rampljuset och att retoriken är hans starka sida. Men även de som har invändningar mot presidentens kampanjliknande stil medger att han inte bara ägnat sig åt fagert tal. Han har fattat en imponerande mängd beslut under sin första månad i Vita huset.

Det betyder inte att ”smekmånaden” avlöpt smärtfritt.
 

Att hälsoministern Tom Daschle tvingades stiga av innan han tillträtt var ett svårt avbräck för Obama. Den erfarne Daschle hade ett brett mandat och skulle genomföra en rejäl översyn och förändring av USA:s ofta kritiserade sjukvårdssy­stem. Nu hanns han upp av obetalda restskatter som betalats in i allra sista stund. Obama erkände att han ”klantat till det” när han inte kollat upp Daschles skattehistoria.

Att utse republikanen Judd Gregg till handelsminister sågs som ett smart sätt att befästa den samarbetspolitik som Obama förordat i sin valkampanj.

Men Gregg fick kalla fötter och avsade sig utnämningen efter bara en vecka.

Det omtalade samarbetet över partigränserna fick sig en rejäl knäck i samband med kongressens omröstning om stimulanspaketet. Eftersom demokraterna har majoritet i både representanthuset och senaten kunde de skaffa de nödvändiga röstmarginalerna. Men samtliga republikaner i representanthuset och alla utom tre i senaten avvisade Obamas paket. Med andra ord: i det värsta ekonomiska läget sedan 1930-talets depression råder vitt skilda meningar om hur krisen ska lösas.

Det allt dystrare ekonomiska läget har medfört att Obama inte kastat många blickar utanför USA:s gränser.

Hans tyngsta utrikespolitiska beslut fattades häromdagen, då han beordrade ytterligare 17.000 man till Afghanistan, förutom de 38.000 amerikanska soldater som redan finns i landet. Presidenten har varit betydligt mer fåordig om sin Afghanistanpolitik än om sin ekonomiska strategi, och eskaleringen är inte oomstridd. Nyhetsmagasinet Newsweek kallade på sin förstasida Afghanistan för ”Obamas Vietnam”.
 

Utrikesminister Hillary Clinton valde att göra sin jungfruresa till Asien, och presidentens första statsbesök går till Kanada. Europa däremot verkar tills vidare ha hamnat långt ned på Obamas dagordning. EU glömdes helt bort i presidentens installationstal, och det dröjde tre dagar in på presidentskapet innan han tog kontakt med en europeisk ledare.

I början av april finns det dock möjlighet att stärka de transatlantiska banden, då Obama väntas delta i G20-ländernas ekonomiska toppmöte i London.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

branden
Foto:Caroline Cederquist

 Flera till sjukhus i centrala Stockholm. Boende evakuerade från balkonger.

storm2
Foto:TT

 SMHI klass 2-varnar. Vindstötar på uppemot 30 meter per sekund. 35  0 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

  Döda kroppar hittades. Elva övergivna träbåtar har sköljts i land på Japans västkust. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Spöksskepp
Foto:AFP
Annons:
raddning
Foto:AFP

 Förhandlingar i Paris. Utan regnskogarna kan klimatmålen inte nås. 76  0 tweets  76 rekommendationer  0 rekommendationer

torka
Foto:Bruno Kelly

 DN på plats i Brasilien. Bränder sprids och världens största regnskog krymper. 45  0 tweets  43 rekommendationer  2 rekommendationer

klimatfiskben

 Från anpassning till önationer. DN:s ordlista hjälper dig att hänga med. 56  0 tweets  55 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: