Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oro för regelrätt krig i Afghanistan efter en serie attentat

Det finns en ökad oro för fullskaligt krig efter en serie dödliga attentat i Afghanistan den senaste tiden,
Det finns en ökad oro för fullskaligt krig efter en serie dödliga attentat i Afghanistan den senaste tiden, Foto: WAKIL KOHSAR

Efter tre dödliga attentat i Afghanistans viktigaste regioner ökar oron för ett regelrätt krig i landet.

– Säkerheten har försämrats, säger Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Anna-Karin Johansson.

På onsdagen summerades ett svart dygn i Afghanistan, med sammanlagt 70 döda och ett 170-tal skadade.

Terrorn pågick under tisdagsdygnet och drabbade först Lashkar Gah, provinshuvudstad i Helmand i södra Afghanistan. Åtta personer som deltog i ett möte för äldre förtroendevalda dödades av en självmordsbombare. Helmand, en av de afghanska provinser som producerar mest opium, har länge ansatts av den islamistiska talibanrörelsen. Talibanerna tog också på sig dådet.

Något senare på dagen skakades huvudstaden Kabul av två kraftiga explosioner som visade sig vara samordnade självmordsattacker i närheten av parlamentsbyggnaden på Darulaman Road. Talibanrörelsen tog på sig skulden även för dessa dåd, där minst 51 människor dödades, de flesta civila.

På tisdagskvällen dödades elva personer och 16 skadades i Kandahar i södra Afghanistan. En bomb exploderade i ett gästhus som tillhör guvernören i Kandaharprovinsen. Guvernören gästades av en stor delegation från Förenade Arabemiraten. Fem av dödsoffren var diplomater från emiratet, och landets ambassadör skadades svårt i attentatet men överlevde.

Ingen gruppering har hittills tagit på sig bomben i Kandahar, men stadens polischef pekar ut det islamistiska Haqqaninätverket som står talibanerna nära.

Läs mer: Många dödade i bombdåd i Kabul

Våldseruptionerna är dåliga nyheter för Svenska Afghanistankommittén (SAK), en biståndsorganisation med fokus på skolor och sjukvård som är en av landets största biståndsaktörer - och privata arbetsgivare.

– Jag har varit i kontakt med våra lokalanställda. De är bestörta och oroliga efter attackerna, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för SAK.

Hon konstaterar att säkerhetsläget varit relativt stabilt den senaste tiden, men att 2016 som helhet varit ett bekymmersamt år.

– Våldet har ökat generellt i Afghanistan och det har också ändrat karaktär. Tidigare var det mest militär, polis och annan säkerhetspersonal som drabbades. Nu har kriget flyttat ut till folket. Allt fler civila hamnar i skottlinjen och det påverkar förstås vår verksamhet också.

Av SAK:s cirka 6 000 anställda är 99 procent afghaner, det finns endast ett fåtal svenskar på plats.

– Vi är fast förankrade i Afghanistan. Men det är klart, ju närmare ett krig landet kommer, desto mer måste vi fundera hur vi ska bemöta svårigheterna som uppstår. Säkerhetsdelen i projekten är redan nu alltmer tidsödande och kostsam. Men samtidigt finns ju den afghanska befolkningen kvar där ute och de behöver utbildning och sjukvård, säger Anna-Karin Johansson.

De kraftfulla explosionerna i Kabul är ett oroande tecken på att talibanrörelsen börjar utföra allt fler i terrordåd i den afghanska huvudstaden.

Kabul och dess närmaste omgivningar har ansetts vara ett av de få områden där landets regering har full kontroll. En tredjedel av Afghanistans sammanlagt 407 distrikt står utanför regeringens kontroll, enligt deras egna uppskattningar.

I oktober förra året var talibanernas gerilla nära att inta staden Kunduz i norra Afghanistan. Först efter massiva flygattacker från de kvarvarande Natostyrkorna kunde talibanoffensiven slås tillbaka.

Dessutom utgör terrororganisationen Islamiska staten (IS) ett allt större hot i Afghanistan, där de framför allt har koncentrerat sig på attacker mot den shiamuslimska minoriteten. Ungefär 10 procent av Afghanistans 33 miljoner invånare bekänner sig till shiaislam.

För en knapp vecka sedan dödades nio gruvarbetare och shiamuslimer i ett bakhåll i den nordliga provinsen Baghlan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.