Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Österrike stoppar flyktingar som vill till Sverige

Foto: Joe Klamar/AFP

Österrike skärper nu sin hållning mot flyktingarna. Armén kallas in för att utföra kontroller, ett stängsel uppförs och asylsökande som vill till Sverige kommer att avvisas. Samtidigt införs ett tak för flyktingmottagandet.

Varje dag passerar fortfarande tusentals människor på flykt gränsen mellan Slovenien och Österrike. Nu ska 500 österrikiska armésoldater bistå polisen med att kontrollera flyktingarnas papper och väskor.

Det ska göras vid Spielfeld, den största gränsövergången mot grannen i söder. Till en början kommer flyktingar att kunna passera utan kontroll vid övergångar längre västerut, men tanken är att Spielfeld ska bli den enda gränsövergången för migranter.

Ytterligare en åtgärd är föranledd av Sveriges och Danmarks skärpta gränskontroll: Österrike ska följa Tysklands exempel och börja avvisa alla flyktingar som deklarerar att de vill söka asyl i Skandinavien.

De flesta av dem som kommer till Österrike vill vidare till framför allt Tyskland och Norden. Men många har valt att stanna i alplandet, som förra året registrerade 90.000 asylsökande.

Österrikarna är dessutom i färd med att sätta upp ett stängsel längs några kilometer av gränsen vid Spielfeld. Stängslet ska vara klart på fredag. Det blir den första fysiska barriären inom det passfria Schengenområdet. De stängsel Ungern och Slovenien har byggt går längs Schengenområdets yttre gräns.

Foto: DNVid ett toppmöte i Wien på onsdagen mellan ministrar och representanter för de österrikiska delstaterna och kommunerna bestämdes att man ska införa ett tak för flyktingmottagandet.

Förbundskanslern Werner Faymann (S) var inför mötet hårt pressad av regeringskollegerna i konservativa ÖVP att agera för att minska antalet flyktingar som söker sig till Österrike. Resultatet blev att flyktingmottagandet de kommande fyra åren ska begränsas till knappt 130.000 personer, vilket motsvarar 1,5 procent av befolkningen.

Werner Faymann sade att siffran skulle ses som ett riktvärde och att det krävdes en rad åtgärder för att målet skulle uppfyllas, inte minst hårdare gränskontroller.

Österrike gör nu det som den tyska regeringen hittills har vägrat att göra. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har bland annat hänvisat till att rätten till asyl står inskriven i den tyska grundlagen, och då kan man inte ha någon övre gräns.

Frågan ifall beslutet i Österrike var överenskommet med Tyskland ville den tyska regeringens talesman inte kommentera på onsdagen. Han sade dock att Tyskland hela tiden betonat att lösningarna på flyktingkrisen måste vara gemensamma och inte nationella.

Sedan Ungern stängde sina gränser är det Slovenien som blivit tröskeln in i EU för de flyktingar som färdas längs Balkanrutten från Turkiet och Grekland.

I måndags lade den slovenska regeringen fram ett förslag till förstärkt gemensam kontroll av gränsen mellan Grekland och Makedonien. ”Slovenien befinner sig på gränsen till sin kapacitet”, skrev Moroslav Cerar, premiärminister i tvåmiljonerslandet, i ett desperat brev till sina europeiska kolleger.

Strömmen av flyktingar över Egeiska havet är mindre nu än i höstas, men det är fortfarande i snitt 1.800 personer som kommer till de grekiska öarna varje dag. Människosmugglarna uppges ha sänkt priserna på de livsfarliga båtfärder de erbjuder. Allt större andel av flyktingarna är kvinnor och barn.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser betecknar EU:s sätt att hantera den pågående flyktingsituationen ”ett historiskt bottennapp”.

Fördjupning. Flyktingsituationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.