Eurokrisen

Pressen ökar alltmer på Italien

Publicerad 2011-11-08 08:40

Silvio Berlusconi.

Foto: Andreas Solaro / AFP Silvio Berlusconi.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Efter den grekiska krisen vänds nu blickarna mot Italien, ett land där statsskulden i pengar räknat är fem gånger större än den grekiska. Premiärminister Silvio Berlusconis regering hänger på en skör tråd och på måndagen steg räntorna till rekordnivåer.

Efter den grekiska krisen vänds nu blickarna mot Italien, ett land där statsskulden i pengar räknat är fem gånger större än den grekiska. Premiärminister Silvio Berlusconis regering hänger på en skör tråd och på måndagen steg räntorna till rekordnivåer.

Premiärminister Silvio Berlusconi har inte längre majoritet i parlamentet. Det hävdar både oppositionen och flera av premiärministerns närmaste medarbetare.

Detta efter att ett tjugotal medlemmar i hans parti hoppat av. På måndagen cirkulerade rykten om Berlusconis avgång, något som fick börsen i Milano att svänga.

När en tidning skrev på nätet att det var en fråga om minuter innan Berlusconi skulle avgå så steg Milanobörsen.

När Berlusconi efter en timme dementerade så rasade börsen. Räntegapet mellan tyska och italienska statspapper steg åter till rekordnivåer.

– Detta bekräftar vad vi har sagt hela tiden. Berlusconi är i dag ett problem för Italien och en annan regering skulle kunna hantera den ekonomiska krisen mycket bättre, säger parlamentarikern Massimo Donadi i oppositionspartiet Idv (Rättvisepartiet) till nyhetsbyrån Ansa.

I ett land med en statsskuld som uppgår till 120 procent av BNP och där tillväxten i ekonomin varit noll under det senaste decenniet överskuggar den ekonomiska krisen nu den politiska.

Den italienska ekonomin är nästan tre gånger så stor som Greklands, Irlands och Portugals tillsammans. Statsskulden är fem gånger så stor som den grekiska i pengar räknat.

Tyskland och Frankrike tvingade Berlusconi i förra månaden inför ett krismöte om euron i Bryssel att ta fram en åtgärdsplan för hur regeringen ska få ordning på landets finanser.

Planen saknade dock förankring och skrevs inte under av finansminister Giulio Tremoni och som EU-kommissionären Olli Rehn konstaterar har många finansiella detaljer utelämnats.

Berlusconi har också tvingats att gå med på att IMF-inspektörer, precis som EU-kommissionen, ska få övervaka att åtgärderna faktiskt genomförs.

– Skriv att vi är ruinerade. Våra kunder är framför allt offentliganställda. De har inte fått påökt på tolv år och har förlorat enormt i köpkraft, säger Fabrizio Migliorini som driver en liten klädbutik precis utanför inrikesministeriet. Butikens omsättning har de senaste två åren gått ned med 40 procent.

I Italien hankar man sig fram – vilket också betyder att många inte betalar sin skatt ordentligt – därför har krismedvetandet ännu inte helt slagit igenom. Studenterna protesterar, efter en lång utbildning är utsikterna till ett fast jobb väldigt små.

21-årige Alex Lurato har gått en kort utbildning i bokföring men inte fått jobb sedan han blev klar för två år sedan.

Nu hjälper han sin pappa Sandro i charkdisken på kvartersmarknaden på Via Cesare Balbo i Rom. Sandro Lurato ser framtiden nattsvart.

– Folk köper inte längre kött. Vi har tappat 30 procent.

Berlusconis utspel i helgen på G 20-mötet i Cannes om att ekonomin snurrar för fullt i Italien: ”Re­staurangerna är fulla och på flyget finns det aldrig någon plats”, har väckt ont blod i Italien.

– Det är möjligt att vår restaurang är full, men i dag äter alla en rätt. Förr kunde vi tjäna 5.000 euro en kväll, i dag kanske bara drygt 2.000, säger kocken Emilio Cerella.

Berlusconis dagar vid makten förefaller vara räknade. I går förklarade han dock att han kommer att begära en förtroendeomröstning om regeringens ekonomiska politik som han presenterade och fick godkänd på EU:s eurokrismöte i Bryssel.

– Den som förråder mig vill jag se i ansiktet i parlamentet, säger Berlusconi.

 

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Maria Sveland svarar Jonas Thente i debatten om vad som ligger bakom hatet på internet. Debatt. 407  42 tweets  364 rekommendationer  1 rekommendationer

maria12
Foto:Beatrice Lundborg

Debatt. Näthatet är ett tecken på samhällskris, skriver Jonas Thente. 6919  337 tweets  6478 rekommendationer  104 rekommendationer

pengar_144102
Foto:TT

Fler vill ha hand om sina egna pengar. Vad blir bäst? Privatekonomen Ingela Gabrielsson ger råd.

Har du och din sambo delad ekonomi?

Annons:
familjenpuffen
Foto:Johan Engman

Tv. Nu är hela startfältet i TV4-programmet klart. Här finns både punk- och schlagerdrottningar.

Ännu en artist klar. Love Antell fyller på ”Så mycket bättre”

”Så mycket bättre” Carola uppges klar för den populära tv-showen. 31  3 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: