Eurokrisen

Pressen ökar alltmer på Italien

Publicerad 2011-11-08 08:40

Silvio Berlusconi.

Foto: Andreas Solaro / AFP Silvio Berlusconi.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Efter den grekiska krisen vänds nu blickarna mot Italien, ett land där statsskulden i pengar räknat är fem gånger större än den grekiska. Premiärminister Silvio Berlusconis regering hänger på en skör tråd och på måndagen steg räntorna till rekordnivåer.

Efter den grekiska krisen vänds nu blickarna mot Italien, ett land där statsskulden i pengar räknat är fem gånger större än den grekiska. Premiärminister Silvio Berlusconis regering hänger på en skör tråd och på måndagen steg räntorna till rekordnivåer.

Premiärminister Silvio Berlusconi har inte längre majoritet i parlamentet. Det hävdar både oppositionen och flera av premiärministerns närmaste medarbetare.

Detta efter att ett tjugotal medlemmar i hans parti hoppat av. På måndagen cirkulerade rykten om Berlusconis avgång, något som fick börsen i Milano att svänga.

När en tidning skrev på nätet att det var en fråga om minuter innan Berlusconi skulle avgå så steg Milanobörsen.

När Berlusconi efter en timme dementerade så rasade börsen. Räntegapet mellan tyska och italienska statspapper steg åter till rekordnivåer.

– Detta bekräftar vad vi har sagt hela tiden. Berlusconi är i dag ett problem för Italien och en annan regering skulle kunna hantera den ekonomiska krisen mycket bättre, säger parlamentarikern Massimo Donadi i oppositionspartiet Idv (Rättvisepartiet) till nyhetsbyrån Ansa.

I ett land med en statsskuld som uppgår till 120 procent av BNP och där tillväxten i ekonomin varit noll under det senaste decenniet överskuggar den ekonomiska krisen nu den politiska.

Den italienska ekonomin är nästan tre gånger så stor som Greklands, Irlands och Portugals tillsammans. Statsskulden är fem gånger så stor som den grekiska i pengar räknat.

Tyskland och Frankrike tvingade Berlusconi i förra månaden inför ett krismöte om euron i Bryssel att ta fram en åtgärdsplan för hur regeringen ska få ordning på landets finanser.

Planen saknade dock förankring och skrevs inte under av finansminister Giulio Tremoni och som EU-kommissionären Olli Rehn konstaterar har många finansiella detaljer utelämnats.

Berlusconi har också tvingats att gå med på att IMF-inspektörer, precis som EU-kommissionen, ska få övervaka att åtgärderna faktiskt genomförs.

– Skriv att vi är ruinerade. Våra kunder är framför allt offentliganställda. De har inte fått påökt på tolv år och har förlorat enormt i köpkraft, säger Fabrizio Migliorini som driver en liten klädbutik precis utanför inrikesministeriet. Butikens omsättning har de senaste två åren gått ned med 40 procent.

I Italien hankar man sig fram – vilket också betyder att många inte betalar sin skatt ordentligt – därför har krismedvetandet ännu inte helt slagit igenom. Studenterna protesterar, efter en lång utbildning är utsikterna till ett fast jobb väldigt små.

21-årige Alex Lurato har gått en kort utbildning i bokföring men inte fått jobb sedan han blev klar för två år sedan.

Nu hjälper han sin pappa Sandro i charkdisken på kvartersmarknaden på Via Cesare Balbo i Rom. Sandro Lurato ser framtiden nattsvart.

– Folk köper inte längre kött. Vi har tappat 30 procent.

Berlusconis utspel i helgen på G 20-mötet i Cannes om att ekonomin snurrar för fullt i Italien: ”Re­staurangerna är fulla och på flyget finns det aldrig någon plats”, har väckt ont blod i Italien.

– Det är möjligt att vår restaurang är full, men i dag äter alla en rätt. Förr kunde vi tjäna 5.000 euro en kväll, i dag kanske bara drygt 2.000, säger kocken Emilio Cerella.

Berlusconis dagar vid makten förefaller vara räknade. I går förklarade han dock att han kommer att begära en förtroendeomröstning om regeringens ekonomiska politik som han presenterade och fick godkänd på EU:s eurokrismöte i Bryssel.

– Den som förråder mig vill jag se i ansiktet i parlamentet, säger Berlusconi.

 

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:Kim Kyung-Hoon/Reuters

Utreds för att ha övergett skeppet. Kanske inte ens var på bryggan.

Sms ger hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

everest_500
Foto:TT

Norrman på plats. Minst tolv har omkommit på Mount Everest.

Svenske äventyraren Oskar Kihlborg. ”Man försöker skynda sig igenom det.”

everest_144102
Foto:Privat

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt istället för i brevlådan. 31  15 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

Tog av snaran. Hängningen stoppades i sista stund när modern till den döde gick fram och förlät mannen. 25  1 tweets  23 rekommendationer  1 rekommendationer

iran_144102
Foto:AP
Annons:
Annons: