Eurokrisen

Pressen ökar alltmer på Italien

Silvio Berlusconi.

Foto: Andreas Solaro / AFP Silvio Berlusconi.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Detta händer nu

Detta händer nu:

1) I dag, tisdag, röstar parlamentet för att godkänna statens inkomster och utgifter för år 2010. En teknisk omröstning som fått stark politisk betydelse eftersom regeringen föll i denna fråga den 12 oktober.

2) Berlusconi har förklarat att han inte tänker avgå självmant, utan avser att lägga en förtroendeomröstning på regeringens politik och ekonomiska riktlinjer som presenterades i ett brev på EU:s eurokrismöte i Bryssel den 26 oktober.

3) Efter att ett 20-tal parlamentariker tillhörande Frihetens folk, Pdl, har Berlusconi troligen inte majoritet i underhuset. Förlorar han förtroendeomröstningen måste han avgå. Samma sak om oppositionen lägger ett misstroendevotum.

4) En regeringskris handläggs helt av Italiens president Giorgio Napolitano 86. Berlusconi vill ha nyval. Det bedöms av ekonomiska experter som orealistiskt med den djupa ekonomiska kris som skakar Italien.

5) Troligaste lösningen är en politiskt bredare regering. Berlusconis koalition föreslår regeringens kabinettssekreterare Gianni Letta, troligare kandidater är den kristdemokratiske ledaren Pierferdinando Casini eller vad som anses vara Napolitanos kandidat, professorn i ekonomi Mario Monti.

Fakta: Gigantisk statsskuld

Efter Grekland har Italien den näst största statsskulden som upp- går till 120 procent av BNP, vilket är över 1.900 miljarder euro, en ökning med 2,5 procent från 2010.

Efter den grekiska krisen vänds nu blickarna mot Italien, ett land där statsskulden i pengar räknat är fem gånger större än den grekiska. Premiärminister Silvio Berlusconis regering hänger på en skör tråd och på måndagen steg räntorna till rekordnivåer.

Efter den grekiska krisen vänds nu blickarna mot Italien, ett land där statsskulden i pengar räknat är fem gånger större än den grekiska. Premiärminister Silvio Berlusconis regering hänger på en skör tråd och på måndagen steg räntorna till rekordnivåer.

Premiärminister Silvio Berlusconi har inte längre majoritet i parlamentet. Det hävdar både oppositionen och flera av premiärministerns närmaste medarbetare.

Detta efter att ett tjugotal medlemmar i hans parti hoppat av. På måndagen cirkulerade rykten om Berlusconis avgång, något som fick börsen i Milano att svänga.

Annons:

När en tidning skrev på nätet att det var en fråga om minuter innan Berlusconi skulle avgå så steg Milanobörsen.

När Berlusconi efter en timme dementerade så rasade börsen. Räntegapet mellan tyska och italienska statspapper steg åter till rekordnivåer.

– Detta bekräftar vad vi har sagt hela tiden. Berlusconi är i dag ett problem för Italien och en annan regering skulle kunna hantera den ekonomiska krisen mycket bättre, säger parlamentarikern Massimo Donadi i oppositionspartiet Idv (Rättvisepartiet) till nyhetsbyrån Ansa.

I ett land med en statsskuld som uppgår till 120 procent av BNP och där tillväxten i ekonomin varit noll under det senaste decenniet överskuggar den ekonomiska krisen nu den politiska.

Den italienska ekonomin är nästan tre gånger så stor som Greklands, Irlands och Portugals tillsammans. Statsskulden är fem gånger så stor som den grekiska i pengar räknat.

Tyskland och Frankrike tvingade Berlusconi i förra månaden inför ett krismöte om euron i Bryssel att ta fram en åtgärdsplan för hur regeringen ska få ordning på landets finanser.

Planen saknade dock förankring och skrevs inte under av finansminister Giulio Tremoni och som EU-kommissionären Olli Rehn konstaterar har många finansiella detaljer utelämnats.

Berlusconi har också tvingats att gå med på att IMF-inspektörer, precis som EU-kommissionen, ska få övervaka att åtgärderna faktiskt genomförs.

– Skriv att vi är ruinerade. Våra kunder är framför allt offentliganställda. De har inte fått påökt på tolv år och har förlorat enormt i köpkraft, säger Fabrizio Migliorini som driver en liten klädbutik precis utanför inrikesministeriet. Butikens omsättning har de senaste två åren gått ned med 40 procent.

I Italien hankar man sig fram – vilket också betyder att många inte betalar sin skatt ordentligt – därför har krismedvetandet ännu inte helt slagit igenom. Studenterna protesterar, efter en lång utbildning är utsikterna till ett fast jobb väldigt små.

21-årige Alex Lurato har gått en kort utbildning i bokföring men inte fått jobb sedan han blev klar för två år sedan.

Nu hjälper han sin pappa Sandro i charkdisken på kvartersmarknaden på Via Cesare Balbo i Rom. Sandro Lurato ser framtiden nattsvart.

– Folk köper inte längre kött. Vi har tappat 30 procent.

Berlusconis utspel i helgen på G 20-mötet i Cannes om att ekonomin snurrar för fullt i Italien: ”Re­staurangerna är fulla och på flyget finns det aldrig någon plats”, har väckt ont blod i Italien.

– Det är möjligt att vår restaurang är full, men i dag äter alla en rätt. Förr kunde vi tjäna 5.000 euro en kväll, i dag kanske bara drygt 2.000, säger kocken Emilio Cerella.

Berlusconis dagar vid makten förefaller vara räknade. I går förklarade han dock att han kommer att begära en förtroendeomröstning om regeringens ekonomiska politik som han presenterade och fick godkänd på EU:s eurokrismöte i Bryssel.

– Den som förråder mig vill jag se i ansiktet i parlamentet, säger Berlusconi.

 

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka.

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

everest_1000
Foto:AFP

 Mitt under räddningsarbete på Mount Everest. Folk sprang ut i panik. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel.

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 28  11 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

varfor
Illustration:All Over Press

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 92  59 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen.

Annons:

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 71  0 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: