Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Putin föreslås bli president

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Putin och Medvedev

Vladimir Putin blev rysk premiärminister 1999 och ett halvår senare president efter Boris Jeltsin som avgick på förra millenniets sista dag, nyårsaftonen 1999.

Putin valdes om 2004, men fick enligt grundlagen inte ställa upp för en tredje mandatperiod i valet 2008.

Han efterträddes då av Dmitrij Medvedev, som arbetade under Putin redan på 1990-talet i S:t Petersburgs stadsförvaltning.

Medvedev var stabschef under Putin 2003, blev vice premiärminister 2005 och valdes alltså till president 2008 — då Putin i sin tur i stället återgick till att vara premiärminister.

Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår Vladimir Putin som presidentkandidat 2012, uppger nyhetsbyråer.

Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår Vladimir Putin som presidentkandidat 2012, uppger nyhetsbyråer.

På lördagen pågår det statsbärande partiet Enade Rysslands kongress, och det var alltså under denna som Medvedev nominerade Putin – nu premiärminister – till att åter bli Rysslands president.

– Jag anser att det vore korrekt av kongressen att stödja partiordförandens kandidatur, sade Dmitrij Medvedev i sitt anförande till Enade Rysslands kongress — och utlöste en flera minuter lång applåd som förvandlades till en stående ovation för Putin.

Annons:

Putin förklarade snart att han accepterar Medvedevs förslag att han (Putin) ska kandidera till presidentposten, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

På samma vis sade Medvedev  att han för sin del är redo att modernisera Ryssland genom att arbeta inom regeringen.

Putin hade tidigare förklarat saken:

– Jag vill säga direkt att fördelningen av vad som ska göras, och vad vi ska göra — det kom vi överens om för länge sedan, flera år sedan, sade Putin.

När Putin nu ställer upp i valet 2012 lär han också få sitta på presidentposten; allting talar för att den splittrade oppositionen inte kommer att ha en chans.

Då Dmitrij Medvedev 2008 tillträdde som president befarade många att det som nu sker redan var planerat – att Putin skulle återkomma efter att ha stigit åt sidan fyra år.

Annons:

Maximalt antal tillåtna år vid ämbetet var då två gånger fyra, varför Putin efter åtta år var tvungen att flytta på sig. Att han i praktiken inte lämnat över den yttersta makten stod dock klart.

Inför kongressen var osäkerheten dock stor. Det enda som var klargjort var att de två, Putin och Medvedev, inte ämnade ställa upp mot varandra i nästkommande val.

Enligt Carolina Vendil Pallin, expert på rysk säkerhetspolitik på FOI, kommer valet av president inte att utgöra någon skillnad i praktiken.

– Medvedev och Putin ingår i samma politiska regim. Strängt taget var det bara en teknisk fråga om man skulle låta Putin förbli premiärminister och Medvedev president – eller om man skulle byta roller.

Eftersom Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman har partiet utan inblandning av andra kunnat ändra mandattiden; presidenten sitter nu sex år i stället för fyra.

Efter nästa års val kommer väljarna med andra ord inte att få säga sitt förrän 2018.

Den opposition som i dag är att räkna med är svag. I duman sitter bland andra Kommunistpartiet, vars väljare är få till antalet, äldre och enligt Vendil Pallin inte utgör något hot.

– Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman, vilket innebär att de sitter på all makt. Partiet innehar alla viktiga ordförandeposter i utskotten samt talmansposten. Dessutom kan det på egen hand driva igenom förändringar i konstitutionen, konstaterar Vendil Pallin.

Vid sidan av den marginaliserade väljarkåren kontrollerar Putin dessutom samtliga rikstäckande medier.

– För många på landsbygden är tv den viktigaste informationskällan. Och tv-sändningarna styr den politiska ledningen som den vill.

Viktigare än valet i mars 2012 är dock vad som händer efteråt, menar Carolina Vendil Pallin.

– Det finns ett antal kostsamma beslut som behöver fattas efter valet. Exempelvis behöver man finna en hållbar lösning av pensionssystemet, man behöver modernisera och effektivisera industrin och man behöver finna en lösning på hur militären ska rekrytera sin personal.

– Frågorna att lösa är många och jag tror att man inte kommer att ta i dem före valet. Därför blir nog april och maj – månaderna efter valet – mer intressanta än tiden före.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

bron3-1000
Foto:TT

 Öresundsbron avstängd. Orkanvindar i Danmark – nu når stormen Sverige.

danmark-288
Foto:Scanpix Danmark

 I Danmark. ”Kan inte garantera säkerheten.”

 Clas Svahns blogg: Bevis saknas för att tusen muslimer firade 11/9. Och snart behövs det heller inte.

trump288
Foto:TT

 SVA: Vi vet inte varför. Fortfarande ovanligt – men antalet fall har ökat kraftigt i Sverige. 73  0 tweets  73 rekommendationer  0 rekommendationer

katt488
Foto:Ove Säverman
Annons:

 Vägrade gå därifrån. Sundsvallspar fick oväntat – och ovälkommet – besök. 76  0 tweets  76 rekommendationer  0 rekommendationer

 Människorättsgrupp: Tusentals mördade sedan kalifatet inrättades. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: