Putin föreslås bli president

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Putin och Medvedev

Vladimir Putin blev rysk premiärminister 1999 och ett halvår senare president efter Boris Jeltsin som avgick på förra millenniets sista dag, nyårsaftonen 1999.

Putin valdes om 2004, men fick enligt grundlagen inte ställa upp för en tredje mandatperiod i valet 2008.

Han efterträddes då av Dmitrij Medvedev, som arbetade under Putin redan på 1990-talet i S:t Petersburgs stadsförvaltning.

Medvedev var stabschef under Putin 2003, blev vice premiärminister 2005 och valdes alltså till president 2008 — då Putin i sin tur i stället återgick till att vara premiärminister.

Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår Vladimir Putin som presidentkandidat 2012, uppger nyhetsbyråer.

Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår Vladimir Putin som presidentkandidat 2012, uppger nyhetsbyråer.

På lördagen pågår det statsbärande partiet Enade Rysslands kongress, och det var alltså under denna som Medvedev nominerade Putin – nu premiärminister – till att åter bli Rysslands president.

– Jag anser att det vore korrekt av kongressen att stödja partiordförandens kandidatur, sade Dmitrij Medvedev i sitt anförande till Enade Rysslands kongress — och utlöste en flera minuter lång applåd som förvandlades till en stående ovation för Putin.

Annons:

Putin förklarade snart att han accepterar Medvedevs förslag att han (Putin) ska kandidera till presidentposten, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

På samma vis sade Medvedev  att han för sin del är redo att modernisera Ryssland genom att arbeta inom regeringen.

Putin hade tidigare förklarat saken:

– Jag vill säga direkt att fördelningen av vad som ska göras, och vad vi ska göra — det kom vi överens om för länge sedan, flera år sedan, sade Putin.

När Putin nu ställer upp i valet 2012 lär han också få sitta på presidentposten; allting talar för att den splittrade oppositionen inte kommer att ha en chans.

Då Dmitrij Medvedev 2008 tillträdde som president befarade många att det som nu sker redan var planerat – att Putin skulle återkomma efter att ha stigit åt sidan fyra år.

Maximalt antal tillåtna år vid ämbetet var då två gånger fyra, varför Putin efter åtta år var tvungen att flytta på sig. Att han i praktiken inte lämnat över den yttersta makten stod dock klart.

Inför kongressen var osäkerheten dock stor. Det enda som var klargjort var att de två, Putin och Medvedev, inte ämnade ställa upp mot varandra i nästkommande val.

Enligt Carolina Vendil Pallin, expert på rysk säkerhetspolitik på FOI, kommer valet av president inte att utgöra någon skillnad i praktiken.

– Medvedev och Putin ingår i samma politiska regim. Strängt taget var det bara en teknisk fråga om man skulle låta Putin förbli premiärminister och Medvedev president – eller om man skulle byta roller.

Eftersom Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman har partiet utan inblandning av andra kunnat ändra mandattiden; presidenten sitter nu sex år i stället för fyra.

Efter nästa års val kommer väljarna med andra ord inte att få säga sitt förrän 2018.

Den opposition som i dag är att räkna med är svag. I duman sitter bland andra Kommunistpartiet, vars väljare är få till antalet, äldre och enligt Vendil Pallin inte utgör något hot.

– Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman, vilket innebär att de sitter på all makt. Partiet innehar alla viktiga ordförandeposter i utskotten samt talmansposten. Dessutom kan det på egen hand driva igenom förändringar i konstitutionen, konstaterar Vendil Pallin.

Vid sidan av den marginaliserade väljarkåren kontrollerar Putin dessutom samtliga rikstäckande medier.

– För många på landsbygden är tv den viktigaste informationskällan. Och tv-sändningarna styr den politiska ledningen som den vill.

Viktigare än valet i mars 2012 är dock vad som händer efteråt, menar Carolina Vendil Pallin.

– Det finns ett antal kostsamma beslut som behöver fattas efter valet. Exempelvis behöver man finna en hållbar lösning av pensionssystemet, man behöver modernisera och effektivisera industrin och man behöver finna en lösning på hur militären ska rekrytera sin personal.

– Frågorna att lösa är många och jag tror att man inte kommer att ta i dem före valet. Därför blir nog april och maj – månaderna efter valet – mer intressanta än tiden före.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nemtsov2-1000
Foto:AP, Eva Tedesjö

 Exklusiv DN-intervju. Kasianov ledande i opposition efter Nemtsov-mordet.

nutidstest-488
Foto:Jonas Lindstedt

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 57  0 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
stenmark-288
Foto:TT

 Tittarna avgjorde. Lägre poäng – men fler röster. 16  8 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

buschthor_1000
Foto:Magnus Hallgren

 Nu tar Ebba Busch Thor över KD. Fick smak för makt redan som tonåring. 214  22 tweets  191 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Hemmafru emellanåt.” Är lagkapten för Sirius. 23  7 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

thor-288
Foto:Bildbyrån, DN
hagglund2-488
Illustration:TT

 Fick presenter – bland annat en ”hockeykavaj”. Sjöstedt (V): Kommer att sakna hans humor. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: