Putin föreslås bli president

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Putin och Medvedev

Vladimir Putin blev rysk premiärminister 1999 och ett halvår senare president efter Boris Jeltsin som avgick på förra millenniets sista dag, nyårsaftonen 1999.

Putin valdes om 2004, men fick enligt grundlagen inte ställa upp för en tredje mandatperiod i valet 2008.

Han efterträddes då av Dmitrij Medvedev, som arbetade under Putin redan på 1990-talet i S:t Petersburgs stadsförvaltning.

Medvedev var stabschef under Putin 2003, blev vice premiärminister 2005 och valdes alltså till president 2008 — då Putin i sin tur i stället återgick till att vara premiärminister.

Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår Vladimir Putin som presidentkandidat 2012, uppger nyhetsbyråer.

Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår Vladimir Putin som presidentkandidat 2012, uppger nyhetsbyråer.

På lördagen pågår det statsbärande partiet Enade Rysslands kongress, och det var alltså under denna som Medvedev nominerade Putin – nu premiärminister – till att åter bli Rysslands president.

– Jag anser att det vore korrekt av kongressen att stödja partiordförandens kandidatur, sade Dmitrij Medvedev i sitt anförande till Enade Rysslands kongress — och utlöste en flera minuter lång applåd som förvandlades till en stående ovation för Putin.

Annons:

Putin förklarade snart att han accepterar Medvedevs förslag att han (Putin) ska kandidera till presidentposten, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

På samma vis sade Medvedev  att han för sin del är redo att modernisera Ryssland genom att arbeta inom regeringen.

Putin hade tidigare förklarat saken:

– Jag vill säga direkt att fördelningen av vad som ska göras, och vad vi ska göra — det kom vi överens om för länge sedan, flera år sedan, sade Putin.

När Putin nu ställer upp i valet 2012 lär han också få sitta på presidentposten; allting talar för att den splittrade oppositionen inte kommer att ha en chans.

Då Dmitrij Medvedev 2008 tillträdde som president befarade många att det som nu sker redan var planerat – att Putin skulle återkomma efter att ha stigit åt sidan fyra år.

Maximalt antal tillåtna år vid ämbetet var då två gånger fyra, varför Putin efter åtta år var tvungen att flytta på sig. Att han i praktiken inte lämnat över den yttersta makten stod dock klart.

Inför kongressen var osäkerheten dock stor. Det enda som var klargjort var att de två, Putin och Medvedev, inte ämnade ställa upp mot varandra i nästkommande val.

Enligt Carolina Vendil Pallin, expert på rysk säkerhetspolitik på FOI, kommer valet av president inte att utgöra någon skillnad i praktiken.

– Medvedev och Putin ingår i samma politiska regim. Strängt taget var det bara en teknisk fråga om man skulle låta Putin förbli premiärminister och Medvedev president – eller om man skulle byta roller.

Eftersom Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman har partiet utan inblandning av andra kunnat ändra mandattiden; presidenten sitter nu sex år i stället för fyra.

Efter nästa års val kommer väljarna med andra ord inte att få säga sitt förrän 2018.

Den opposition som i dag är att räkna med är svag. I duman sitter bland andra Kommunistpartiet, vars väljare är få till antalet, äldre och enligt Vendil Pallin inte utgör något hot.

– Enade Ryssland har kvalificerad majoritet i duman, vilket innebär att de sitter på all makt. Partiet innehar alla viktiga ordförandeposter i utskotten samt talmansposten. Dessutom kan det på egen hand driva igenom förändringar i konstitutionen, konstaterar Vendil Pallin.

Vid sidan av den marginaliserade väljarkåren kontrollerar Putin dessutom samtliga rikstäckande medier.

– För många på landsbygden är tv den viktigaste informationskällan. Och tv-sändningarna styr den politiska ledningen som den vill.

Viktigare än valet i mars 2012 är dock vad som händer efteråt, menar Carolina Vendil Pallin.

– Det finns ett antal kostsamma beslut som behöver fattas efter valet. Exempelvis behöver man finna en hållbar lösning av pensionssystemet, man behöver modernisera och effektivisera industrin och man behöver finna en lösning på hur militären ska rekrytera sin personal.

– Frågorna att lösa är många och jag tror att man inte kommer att ta i dem före valet. Därför blir nog april och maj – månaderna efter valet – mer intressanta än tiden före.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ob_500
Foto:Paul Hansen

 Tystlåtna riksdagsledamöter. Försvars- och utrikesutskotten i möte. 5  5 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

bild_144102
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna. 32  10 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ubåtsbild förklarad. ”Helt klart jag som är ute och kör.” 2333  81 tweets  2252 rekommendationer  0 rekommendationer

 Man identifierad. Svartklädd man kopplades till ubåt. 184  14 tweets  168 rekommendationer  2 rekommendationer

 Är det ”Nessie”? Svenska ubåtsjakten till åtlöje på sociala medier. 189  9 tweets  180 rekommendationer  0 rekommendationer

pistorius_500
Foto:AP

 Sköt sin flickvän. Friidrottsstjärnan döms för vållande till annans död.

”Jag har inte tid att vänta på att föregående patient ska bli klar.”  Magdalena Ribbing svarar.

lakarpuff
Foto:Alamy
Annons:

 Beväpnade med automatvapen. Polisen söker två män i Örebro län. 11  7 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Lufthansa144
Foto: TT

 Omfattar nu även långdistansflyg. Trafiken står nästan helt stilla på Tysklands största flygplats.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: