Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rapport: Putin tros ligga bakom radioaktivt mord

En brittisk rapport med nya uppgifter om den ryske avhopparen Alexander Litvinenkos död har släppts.
En brittisk rapport med nya uppgifter om den ryske avhopparen Alexander Litvinenkos död har släppts. Foto: PA

Den ryska säkerhetstjänsten låg bakom mordet på regimkritikern Alexander Litvinenko i London 2006, fastslår en officiell brittisk rapport. Domaren Robert Owen skriver i sin drygt 300 sidor långa utredning att dåvarande chefen för säkerhetstjänsten FSB:s Nikolaj Patrusjev och president Vladimir Putin förmodligen godkände mordet.

Alexander Litvinenko dog av det radioaktiva ämnet polonium 210 på kvällen den 23 november 2006. Det fanns i en kopp te som han drack på ett hotell i London tre veckor tidigare.

Utredningen fastslår att de ryska agenterna Andrej Lugovoj och Dimitrij Kovtun utförde mordet. Spår av polonium har hittats i hotellrum där de bodde och på andra ställen som de har vistats.

Foto: Läs mer: Historien om förgiftade ex-spionen

Robert Owen skriver att agenterna sannolikt inte var medvetna om hur farligt ämnet var. Till exempel fick sonen till en av agenterna skaka hand med Litvinenko och därmed utsattes även barnet för det radioaktiva ämnet.Foto: Alistair Fuller/AP

Som bevis för sina slutsatser har Robert Owen intervjuat experter, andra ryska dissidenter, men även tagit del av material från underrättelsetjänster. Han skriver i rapporten att mordet på Litvinenko 2006 var en i raden av uppmärksammade dödsfall och attentat utanför Ryssland mot Putinkritiker.

Owen konstaterar att ingen rysk agent skulle genomföra sådana operationer utan att ha fått order från högsta ledningen inom säkerhetstjänsten, alltså FSB-chefen Nikolaj Patrusjev. Patrusjev har i sin tur en nära relation till Vladimir Putin.

”Med hänsyn tagen till all bevisning och all analys som varit tillgänglig för mig, finner jag att FSB:s operation att döda Litvinenko troligen var godkänd av Patrusjev och även av president Putin”, skriver Robert Owen.

Domaren har i rapporten gått igenom alternativa teorier, som att Litvinenko skulle begått självmord eller ha fått i sig polonium av misstag, men avfärdar dem.

Han går också igenom alternativa gärningsmän, som kriminella ligor, andra säkerhetstjänster och så vidare, men samma negativa resultat.

Foto: I rapporten skriver domaren att Putin förmodligen godkände mordet. Foto: Pia Gripenberg

Ett viktigt led i bevisningen är att poloniumet kom från ett statsägt företag i Ryssland och inte kunnat hamna i FSB:s händer utan godkännande av högsta ort.

Robert Owen går även igenom vilka motiv som ryska staten kan ha för att mörda Alexander Litvinenko. De är bland andra:

• Litvinneko anses ha förrått säkerhetstjänsten när han skrev två böcker där FSB anklagades för samröre med kriminella ligor och för att ligga bakom bombningar av ryska bostadshus 1999.

• FSB hade fått information att Litvinenko arbetade för brittiska säkerhetstjänsten MI6 och att han försökte rekrytera agenten Lugovoj till MI6.

• Litvinenko var vän med flera av Putins politiska motståndare och dessutom hade Litvinenko i juli 2006 publicerat en artikel där han anklagade den ryska presidenten för att vara pedofil.

Den brittiska regeringen tar rapportslutsatserna om mordet på den ryske avhopparen Aleksandr Litvinenko på ”extremt stort allvar” och premiärminister David Cameron finner dem ”extremt oroande”, meddelar en talesperson enligt BBC.

– Slutsatsen att mordet godkändes på högsta nivå i den ryska staten är extremt oroande, säger en taleskvinna.

Storbritannien har kallat till sig Rysslands ambassadör efter Litvinenkorapporten, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Regeringen ”överväger vilka ytterligare åtgärder” som kan komma ifråga gentemot Ryssland utöver sådana åtgärder som infördes efter mordet. 

– Det som hände var avskyvärt och rapporten bekräftar det som vi alltid trott, och det som den senaste Labourregeringen trodde direkt efter det fruktansvärda mordet – att det handlar om en statligt sanktionerad handling, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron enligt AFP.

Foto i text: Alistair Fuller/AP

Mordet på Aleksandr Litvinenko

KGB-veteranerna Andrej Lugovoj, nu dumaledamot, och Dmitrij Kovtun tros ha hällt några droppar polonium-210 i Litvinenkos te vid ett fejkat affärsmöte på The Millennium Hotel.

Läkarna stod handfallna när offrets inre organ bröts ned och först när en liter urin skickades till kärnvapenfabriken Aldermaston identifierades orsaken.

Polonium är ett radioaktivt grundämne. Isotopen 210 ingick i de första atombomberna och var påtänkt som raketbränsle men finns också i konsumentprodukter som tar bort statisk elektricitet.

Det flyktiga ämnet avger alfastrålning, precis som radon, som är svårupptäckt och ofarligt utanför kroppen men dödar om det intas i tillräcklig mängd.

I mars kommer en bok om fallet: "A very expensive poison".

Källor: The Guardian, The Litvinenko Inquiry, NE, The New York Times

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.