Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Rasande kritik mot Polens nya mediepolitik

Fyra välkända polska tv-profiler lämnar sina jobb i protest mot den polska regeringens nya medielagstiftning. EU:s kommissionär för mediepolitik varnar Polens regering för att de nya reglerna kan leda till att landet förlorar rösträtten i EU-rådet.

Med bred majoritet antog Polens parlament nyligen en ny medielagstiftning som ger regeringen direkt inflytande över cheferna vid de statligt licensfinansierade tv- och radioföretagen. Lagen ger finansministern makt att utse och avsätta chefer.

De nya reglerna har mött hård kritik från människorättsorganisationer och journalistförbund i Polen. I helgen meddelade fyra välkända polska tv-chefer vid TVP att de lämnar sina tjänster i protest mot den nya lagstiftningen. Thomas Lis, en av landets mest kända journalister, skriver i ett öppet brev om sitt beslut: ”Ingen lägger munkavle på Polen. Ingen lägger munkavle på mig”, enligt Süddeutsche Zeitung.

Katarzyna Janowska, också hon en välkänd tv-profil i Polen, meddelade sin uppsägning via sin Facebooksida.

Även från EU hårdnar tongångarna mot Warszawa. De nya medielagarna anses innebära ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna. I en intervju i den tyska tidningen FAZ på söndagen öppnar EU:s kommissionär för mediepolitik, tysken Günther Oettinger, för att den polska regeringen kan komma att ställas under EU:s bevakning. Han hänvisar till den så kallade rättsstatsmekanismen och varnar för att landet i ”extrema fall” kan komma att mista sin rösträtt i Europeiska rådet. Frågan ska tas upp under EU: kommissionens nästa möte den 13e januari.