Världen

Rum med omdiskuterad utsikt

Intresserad av att hyra en lägenhet på Västbanken? Beredd på att hamna i den politiska hetluften?

Resesajter som Booking.com, Airbnb och Tripadvisor erbjuder lägenheter med vidunderliga utsikter och fantastiska lägen. Men när lägenheterna i Kfar Adumim på Västbanken såldes in till hugade turister som utrustade med Wifi, bassäng och utsikt mot fåraherdar i fjärran så blev det för mycket för den palestinska myndigheten och PLO, den palestinska befrielseorganisationen.

Som så mycket när det gäller relationerna mellan Israel och Palestina råder det delade meningar också om dessa lägenheter.

Palestinierna påpekar att de ligger på den av Israel ockuperade Västbanken och att locka turister dit strider mot internationell lag. Området har av amerikanska myndigheter pekats ut som ett som orsakar problem i den fredsprocess som pågår och att det ”inte bra” för processen att judiska bosättningar byggs i området.

Israel å sin sida kallar området på Västbanken för ”omdiskuterat” och en del ministrar säger att området inte är ockuperat, skriver Washington Post.

Tidningen noterar att den palestinska organisationen PLO för några veckor sedan skickade ett skarpt brev till Airbnb:s chef i San Francisco, Brian Chesky, där man gjorde sin ståndpunkt i frågan tydlig.

I brevet skrev PLO:s generalsekreterare Saeb Erekat att företaget ”i praktiken ger sitt stöd till Israels kolonisering av ockuperad mark”.

Airbnb har svarat nyhetsbyrån AP att företaget ”följer de lagar och regler som gäller där man gör sina affärer”.

Svaret från de israeliska bosättarna har varit att lägga ut sina bostäder på bed and breakfast-tjänsten i ett försök att välkomna flera turister, de flesta israeler, enligt tidningen.

Frågan om vad som är rätt eller fel har ännu ingen lösning.