Världen

Ryssland och USA: Vapenvila i Syrien från och med den 27 februari

02:05. Den syriska vapenvilan som inleds den 27 februari innebär en stor utmaning för FN säger vice generalsekreterare Jan Eliasson. Terrorstämplade Islamiska staten och al-Nusra ingår inte och flera oppositionsgrupper ser brister i upplägget.

Den tillfälliga vapenvilan mellan den syriska regimen och oppositionella rebellgrupper ska inledas den 27 februari, enligt ett förslag som USA och Ryssland enats om. USA:s utrikesminister John Kerry uppmanade på måndagen alla parter att ställa sig bakom och fullt ut efterleva vad som anges i överenskommelsen.

USA och Ryssland gick samtidigt ut med ett gemensamt uttalande om att jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) och al-Nusrafronten inte omfattas av eldupphöret.

Ryske presidenten Vladimir Putin diskuterade på måndagen över telefon frågan om vapenvilan med sin amerikanske kollega Barack Obama, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

När nyhets-tv-kanalen al Jazira tidigare på måndagen gick ut med uppgiften om att vapenvilan skulle inledas den 27 februari, bekräftades detta av två västliga diplomatkällor.

Senare klargjorde USA och Ryssland officiellt att de stridande parterna i Syrien har fram till klockan 12, fredag den 26 februari, att gå med på att stoppa alla krigshandlingar och därmed ställa sig bakom vapenvilan, som ska inledas vid midnatt natten till lördag den 27 februari.