Så försvann 90 procent av Egyptens internet

Ett utsnitt av hur stort tapp nättrafiken var. Tidsangelsen är amerikansk, men visar vad som hände cirka 22.30 egyptisk tid.

Ett utsnitt av hur stort tapp nättrafiken var. Tidsangelsen är amerikansk, men visar vad som hände cirka 22.30 egyptisk tid.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Klockan halv elva på torsdagskvällen lämnade Egypten internet. I dag fredag är nästan 90 procent av landets nätanvändning strypt. ”Bara en stat kan tvinga operatörerna till en sådan nedgång”, säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof.

Klockan halv elva på torsdagskvällen lämnade Egypten internet. I dag fredag är nästan 90 procent av landets nätanvändning strypt. ”Bara en stat kan tvinga operatörerna till en sådan nedgång”, säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof.

Under senaste månaden har internet varit det arabiska upprorets främsta vapen. Den ledarlösa rörelse som flera gånger protesterat i en rad egyptiska städer senaste dagarna har främst kunna organiseras tack vare mejl, sociala forum och sms.

Men i veckan har världen sett flera försök där egyptiska myndigheter försöker begränsa den allt högre aktivitet på nätet. Bland annat har vissa ibland hemsidor som twitter helt försvunnit från den egyptiska sajtkartan. Också möjligheten att skicka sms via mobiltelefon har ibland saboterats.

Annons:

På torsdagskvällen, inför dagens utlysta protestaktioner, hände något som många bedömare anser vara en panikartad reaktion från regimens sida. Under sex minuter, mellan klockan 22.28 och 22.34, kapades närmare 90 procent av trafiken bort och Egyptens internettrafik är i dag nästan helt kvävd.

Flera tekniska hemsidor har försökt kartlägga vad det var som hände.

En blogg på företaget Renesys hemsida beskriver hur det dramatiska fallet för nättrafiken innebar att ungefär 3.500 prefix för den egyptiska internettrafiken upphörde att existera. Renesys analys visar att det inte är fråga om något enskilt kabelbrott.

 – Det är definitivt ett resultat av ett medvetet ingrepp, säger Rickard Östman, som är nätchef på den svenska nätoperatören Bahnhof.

– Det finns ingen ”nätets killswitch” på något presidentkontor, utan här är det fråga om att någon tvingat samtliga operatörer att manuellt ändra i sina protokoll. Det handlar om en stor insats, fortsätter Rickard Östman

Egypten är ett land med 80 miljoner invånare och med många företag, vilket betyder att deras internettrafik är större än Sveriges.

Med ett verktyg som kallas BGP-analys beskrivs på en annan sajt hur stoppet inverkat på nätoperatörernas trafik. Här går det bland annat att se hur antalet prefix, vilket står för en slags intenetadressgrupper som varje operatör förfogar över, sjunker från 2.903 på torsdagen till 327 under fredagen.

För vissa operatörer har fallet varit extremt. Hälften av Egyptens tio största internetoperatörerna har under fredagen inga som helst prefix. Det internationella företaget Vodafone, som hade 41 prefix på torsdag har i dag 0. Motsvarande siffror för LINKdotNET har en minskning från 774 till 0. Internet Egypt: 102 till 0. Raya Telecom Egypt: 217 till 0.

Men samtidigt är det tveksamt om det trubbiga sättet att hindra kommunikationen bland dem som vill åstadkomma en politisk förändring i Egypten lyckas. De egyptiska myndigheterna saknar sofistikerad dataövervakning och filter för att kontrollera så många miljoner användare och så många tusen regimkritiska hemsidor det handlar om.

En enkel kontroll visar att antalet egyptier som anmäler sig till just en av många facebooksidor som bjuder in ”alla som älskar Egypten” till dagens manifestationer för att protestera mot ”arbetslösheten, korruptionen och tortyren” tickar på med åtminstone 500 per timme. Även om en miljon ännu inte lyckats eller vågat besvara inbjudan har 85.657 anmält sig att gå ut på gatan efter fredagsbönen eller kyrkomötet.

Bahnhofs VD, Jon Karlung som är kritisk till den alltmer statliga kontrollen över nätet, ser paralleller till det som händer i Egypten med tidigare inskränkningar av nätanvändningen som skett i nationer som  Burma, Iran och Thailand jämför också med utvecklingen i Sverige.

– Den här horisontella kommunikationen mellan medborgarna skrämmer makthavarna. De vill ha kontroll på vad folk säger till varandra. Jag var senast i tisdags på ett möte med svenska myndigheter som i och med datalagringsdirektivet önskar att vi ska erbjuda gränssnitt för hur myndigheter lättare ska kunna söka efter den information de vill ha.

– Hade Egypten haft tillgång till sådan övervakning som Sverige redan har och sådana lagar som är på väg att föras in så hade de kunnat kväsa det egyptiska upproret redan från början, hävdar Jon Karlung.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

SjukhusPuff
Foto:TT

 Dubbelt så många inlagda på SÖS. Främst äldre personer drabbas.

 Då når värmeböljan kulmen. Natt mot fredag var tropisk på flera håll. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 SMHI utfärdade klass 2-varning. "Extremt höga temperaturer.” 588  26 tweets  558 rekommendationer  4 rekommendationer

 Hur varmt blir det hos dig? Lokal prognos från Weatherpal.

Värme sänker din prestation och försämrar koncentration.  Värmebölja i Sverige. 54  9 tweets  45 rekommendationer  0 rekommendationer

kontor144
Foto:Alamy

Hur är temperaturen på ditt jobb?

 På Bråvallafestivalen. Mannen ska ha greppat tag om offrets hals när hon stod tryckt mot ett staket. 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

BravallaKonsert144
Foto: TT
Annons:
Annons:
ostburgare
Foto:Alamy

 Stämningsansökan inlämnad." Rysk domstol ska ta beslut om McDonald´s hamburgare. 6  1 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

 McDonalds i blåsväder i Kina. Ber om ursäkt för gammalt kött. 21  1 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarplan har kraschat

 Utredare: Troligen orsakad av dåligt väder. Inga livstecken vid vraket. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 116 passagerare ombord. Vraket efter störtat plan har hittats i Mali. 14  1 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 IATA: ”Flyget – en av de säkraste aktiviteter som finns.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: