Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Så försvann 90 procent av Egyptens internet

Bokmärk artikel
Ett utsnitt av hur stort tapp nättrafiken var. Tidsangelsen är amerikansk, men visar vad som hände cirka 22.30 egyptisk tid.

Ett utsnitt av hur stort tapp nättrafiken var. Tidsangelsen är amerikansk, men visar vad som hände cirka 22.30 egyptisk tid.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Klockan halv elva på torsdagskvällen lämnade Egypten internet. I dag fredag är nästan 90 procent av landets nätanvändning strypt. ”Bara en stat kan tvinga operatörerna till en sådan nedgång”, säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof.

Klockan halv elva på torsdagskvällen lämnade Egypten internet. I dag fredag är nästan 90 procent av landets nätanvändning strypt. ”Bara en stat kan tvinga operatörerna till en sådan nedgång”, säger Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof.

Under senaste månaden har internet varit det arabiska upprorets främsta vapen. Den ledarlösa rörelse som flera gånger protesterat i en rad egyptiska städer senaste dagarna har främst kunna organiseras tack vare mejl, sociala forum och sms.

Men i veckan har världen sett flera försök där egyptiska myndigheter försöker begränsa den allt högre aktivitet på nätet. Bland annat har vissa ibland hemsidor som twitter helt försvunnit från den egyptiska sajtkartan. Också möjligheten att skicka sms via mobiltelefon har ibland saboterats.

Annons:

På torsdagskvällen, inför dagens utlysta protestaktioner, hände något som många bedömare anser vara en panikartad reaktion från regimens sida. Under sex minuter, mellan klockan 22.28 och 22.34, kapades närmare 90 procent av trafiken bort och Egyptens internettrafik är i dag nästan helt kvävd.

Flera tekniska hemsidor har försökt kartlägga vad det var som hände.

En blogg på företaget Renesys hemsida beskriver hur det dramatiska fallet för nättrafiken innebar att ungefär 3.500 prefix för den egyptiska internettrafiken upphörde att existera. Renesys analys visar att det inte är fråga om något enskilt kabelbrott.

 – Det är definitivt ett resultat av ett medvetet ingrepp, säger Rickard Östman, som är nätchef på den svenska nätoperatören Bahnhof.

– Det finns ingen ”nätets killswitch” på något presidentkontor, utan här är det fråga om att någon tvingat samtliga operatörer att manuellt ändra i sina protokoll. Det handlar om en stor insats, fortsätter Rickard Östman

Egypten är ett land med 80 miljoner invånare och med många företag, vilket betyder att deras internettrafik är större än Sveriges.

Annons:

Med ett verktyg som kallas BGP-analys beskrivs på en annan sajt hur stoppet inverkat på nätoperatörernas trafik. Här går det bland annat att se hur antalet prefix, vilket står för en slags intenetadressgrupper som varje operatör förfogar över, sjunker från 2.903 på torsdagen till 327 under fredagen.

För vissa operatörer har fallet varit extremt. Hälften av Egyptens tio största internetoperatörerna har under fredagen inga som helst prefix. Det internationella företaget Vodafone, som hade 41 prefix på torsdag har i dag 0. Motsvarande siffror för LINKdotNET har en minskning från 774 till 0. Internet Egypt: 102 till 0. Raya Telecom Egypt: 217 till 0.

Men samtidigt är det tveksamt om det trubbiga sättet att hindra kommunikationen bland dem som vill åstadkomma en politisk förändring i Egypten lyckas. De egyptiska myndigheterna saknar sofistikerad dataövervakning och filter för att kontrollera så många miljoner användare och så många tusen regimkritiska hemsidor det handlar om.

En enkel kontroll visar att antalet egyptier som anmäler sig till just en av många facebooksidor som bjuder in ”alla som älskar Egypten” till dagens manifestationer för att protestera mot ”arbetslösheten, korruptionen och tortyren” tickar på med åtminstone 500 per timme. Även om en miljon ännu inte lyckats eller vågat besvara inbjudan har 85.657 anmält sig att gå ut på gatan efter fredagsbönen eller kyrkomötet.

Bahnhofs VD, Jon Karlung som är kritisk till den alltmer statliga kontrollen över nätet, ser paralleller till det som händer i Egypten med tidigare inskränkningar av nätanvändningen som skett i nationer som  Burma, Iran och Thailand jämför också med utvecklingen i Sverige.

– Den här horisontella kommunikationen mellan medborgarna skrämmer makthavarna. De vill ha kontroll på vad folk säger till varandra. Jag var senast i tisdags på ett möte med svenska myndigheter som i och med datalagringsdirektivet önskar att vi ska erbjuda gränssnitt för hur myndigheter lättare ska kunna söka efter den information de vill ha.

– Hade Egypten haft tillgång till sådan övervakning som Sverige redan har och sådana lagar som är på väg att föras in så hade de kunnat kväsa det egyptiska upproret redan från början, hävdar Jon Karlung.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

storm2
Foto:TT

 SMHI klass 2-varnar. Vindstötar på uppemot 30 meter per sekund. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

  Döda kroppar hittades. Elva övergivna träbåtar har sköljts i land på Japans västkust. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Spöksskepp
Foto:AFP
raddning
Foto:AFP

 Förhandlingar i Paris. Utan regnskogarna kan klimatmålen inte nås. 9  0 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

torka
Foto:Bruno Kelly

 DN på plats i Brasilien. Bränder sprids och världens största regnskog krymper. 32  0 tweets  30 rekommendationer  2 rekommendationer

klimatfiskben

 Från anpassning till önationer. DN:s ordlista hjälper dig att hänga med. 23  0 tweets  22 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Skog
Foto:Claudio Bresciani/TT

 Trä som klimatsmart råvara. Kan minska utsläpp i vid husbyggen. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Krönika: ”Det känns bättre att plantera för framtiden än att avverka allt och dra vidare.” 37  0 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

Karin-Bojs-bs
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: