Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Så mycket av Mosul har förstörts av kriget

Nu kommer satellitbilderna som visar hur mycket av staden Mosul som egentligen har förstörts av kriget.

Bara några dagar efter att irakiska styrkor återtog kontrollen över Mosul från terrorsekten IS, släpper nu bildbyrån Digitalglobe satellitbilder från området, som DN har fått tillåtelse att publicera.

De visar förödelsen efter månader av hårda strider i det som en gång var en levande miljonstad i norra Irak.

Ingen annanstans kan man se en förstörelse som är värre än i de delar av Mosul där striderna har rasat som hårdast. Det säger Lise Grande, som är FN:s särskilda samordnare i Irak.

Läs mer: Irak utropar seger i Mosul

Bilderna på de förstörda delarna av staden är tagna den 8 juli. När de jämförs med bilder från samma områden som är tagna i november 2015 blir det tydligt hur stora delar av staden som har blivit sönderbombad, för att inte säga jämnad med marken.

Meningen var att Mosul skulle utgöra hörnstenen i IS självutropade så kallade kalifat, när terrorsekten intog staden för tre år sedan. På en av bilderna ser man nu hur den berömda al-Nurimoskén har jämnats med marken, där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi ska ha gjort sitt enda kända publika framträdande.

Men i måndags deklarerade alltså den irakiske premiärministern Haider al-Abadi att striderna officiellt var över.

Familjer och invånare som fanns kvar eller hade lämnat staden tutade i sina bilar eller gick ut och sjöng och viftade med flaggor på gatorna. Firandet förekom inte bara i Mosul, utan över hela regionen och även i Europa och USA.

Även premiärminister Haider al-Abadi höjde den irakiska flaggan när han tackade soldaterna, den 100.000 man starka USA-stödda koalitionen mellan irakiska styrkor, kurdiska Peshmerga och shiamiliser.

Läs mer: ”Det är som om vi i Mosul inte är värda någonting”

Han talade om att det mödosamma arbetet med att bygga upp Mosul kommer att ta många år och kosta miljarder.

Det är ännu oklart hur många människor som har dött i striderna. Men hälften av invånarna tros ha flytt eller evakuerats sedan den militära offensiven mot den IS-ockuperade staden inleddes för nio månader sedan.

Knappt 200.000 av dem har vågat sig hem igen. Samtidigt som det för en del kan kännas som om de har tagit tillbaka sin stad och att allt kanske kan återgå till det normala igen, finns det många som tvekar.

En stor del av jobbet nu går ut på att rensa staden från de minor som terrorsekten har lämnat efter sig. Det har förekommit vittnesmål om återvändare som har sprängts till döds när de har öppnat minerade kylskåp eller dörrar till sina hem.

För Washington post berättar Shaimaa, 17 år, hur hon flydde från striderna i staden på egen hand. Hennes syster har dött i bombningarna och hennes tre bröder saknas efter att de tillfångatagits av IS.

Shaimaa berättar att hon såg sina föräldrar en sista gång vid ett luftangrepp.

– Jag såg min pappas kropp i förödelsen och gick därifrån. Vi har fått tillbaka vår stad. Men det finns ingenting kvar av den för mig.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.