Världen

Säkerhetstjänsten jagar maken till självmordsbombare

Ryska säkerhetstjänsten letar nu efter Dmitrij Sokolov, make till den kvinnliga självmordsbombare som i går sprängde en buss i staden Volgograd. I Ryssland befarar många att dådet var det första i en serie attentat inför OS i Sotji.

Sex personer dödades i bussen, och antalet skadade har i dag ökat till 40. Terrordådet var det dödligaste i Ryssland utanför Norra Kaukasusområdet sedan 2011.

Polisen har slagit fast att Naida Asijalova, en 30-årig kvinna från delrepubliken Dagestan, var den som utförde attacken. Bussen exploderade i en förort till storstaden Volgograd, men utredarna misstänker att Asijalova egentligen hade tänkt detonera sin bomb i centrum. I så fall hade dödssiffran blivit långt högre.

Källor inom säkerhetstjänsten bekräftar i dag för ryska medier att man söker efter Dmitrij Sokolov, Asijalovas 21-årige make. Han är en etnisk ryss från Krasnojarsk, som Asijalova ska ha träffat i Moskva och ha förmått att konvertera till islam.

Sokolov försvann i juli 2012 efter en lektion i arabiska på universitetet, och har sedan dess inte synts till. Hans föräldrar har framträtt i ”Zjdi menja”, ett populärt tv-program som spårar upp försvunna – men utan resultat. Säkerhetskällor uppger nu för tidningen Izvestija att Sokolov har anslutit sig till islamistiska rebeller i Dagestan och antagit ”krigarnamnet” Abdul-Dzjabar”.

– Sokolov är känd som sprängämnesexpert, och vi kan inte utesluta att sprängdådet i Volgograd är hans verk, säger en person med insyn i utredningen till tidningen.

Experter och kommentatorer i Ryssland är i stort sett eniga om att detta är början på en ny våg av terrorattentat inför vinter-OS i Sotji i februari. I juni i år framträdde den tjetjenske islamistledaren Doku Umarov i ett videoklipp där han bad sina anhängare använda ”maximal kraft” för att stoppa spelen.

– Jag är mycket oroad, men jag tror att detta var en första varning inför OS: Jag tror vi kan vänta oss fler attacker, säger Alexej Malasjenko på tankesmedjan Carnegie till Moscow Times.