Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Schumachers hjälm i delar

Foto: Jean-Pierre Clatot/AFP

Den sjufaldige formel 1-världsmästaren Michael Schumacher, 44, slog huvudet i en klippa med sådan kraft att hjälmen gick sönder. ”Hjälmen hade kluvits”, säger en av räddningsarbetarna till den tyska tidningen Bild.

Michael Schumacher låg på tisdagen fortfarande nedsövd på ett sjukhus i Grenoble i sydöstra Frankrike. Vid en pressträff på tisdagen uppgav läkare att Schumachers tillstånd var något förbättrat, skriver TT.

I går kväll gjordes en undersökning som visade att det var möjligt att genomföra en ny operation, som gjordes med relativ framgång då trycket i hjärnan minskades.

– Hans tillstånd är mer under kontroll i dag än under gårdagen, sade ansvarig läkare.

Operationen har gjort det möjligt att behandla Schumacher mer effektivt. Och en ny röntgen efter operationen visade enligt ansvariga läkare flera tecken på förbättringar.

– Röntgen visade också att det fanns andra problem i hjärnan som vi måste hålla under uppsyn, som inte låter oss att säga så mycket mer. Förutom att vi kontrollerar tillståndet hela tiden. Och att det är fortfarande är en allvarlig situation, säger en ansvarig läkare.

– Vi kan inte säga något om hur han mår efter ett eventuellt uppvaknande. Det är fortfarande omöjligt att göra en prognos, det vore inte ärligt. Det är väldigt dumt att över huvud taget prata om vad som kommer att hända.

Det tillstötte inte några komplikationer under operationen.

Olyckan inträffade i söndags när Michael Schumacher åkte skidor offpist i Méribel i franska alperna.

– Hjälmen hade kluvits. Det var mycket blod, säger en räddningsarbetare till Bild.

Han var vid medvetande efter att ha slagit i huvudet och flögs till sjukhus. Där har han genomgått en operation för blödningarna i hjärnan. Han befinner sig i konstgjord koma för att förhindra att trycket i hjärnan ökar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.