Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Schweiz tar flyktingars tillgångar

Asylsökande i ett boende på en militär anläggning i Glaubenberg-Langis, Obwalden, Schweiz.
Asylsökande i ett boende på en militär anläggning i Glaubenberg-Langis, Obwalden, Schweiz. Foto: IBL

Asylsökande med värdesaker över 8.800 kronor måste lämna från sig dem i Schweiz för att täcka myndigheters kostnader. Det har pågått i åratal, enligt public service-bolaget SRF, och väcker samma kritik som motsvarande förslag i Danmark.

– Det är extremt ovärdigt för en rättsstat. Att ta från flyktingar deras pengar är att likna vid statliga rövarbaroner. Det måste ändras, man skulle ju kunna registrera förmögenheter och flytta dem vid behov, säger Stefan Frey vid organisationen Schweizerische Flüchtlingshilfe till SRF.

”Om ni vid er ankomst till mottagningscentrum äger tillgångar som motsvarar över 1.000 schweizerfranc är ni skyldiga att lämna ifrån er dessa medel i utbyte mot ett kvitto”, står det i en broschyr som asylsökande får i Schweiz. Och upplysningen omsätts i praktiken.

Det senaste året ska 112 personer ha fått lämna från sig totalt närmare två miljoner kronor. När en person väl fått asyl och kommit in på arbetsmarknaden ska den vidare betala 10 procent av sin inkomst till dess att drygt 130.000 kronor betalats in, vilket ska vara den beräknade kostnaden för att ta emot en flykting i Schweiz.

Danmark fick internationell kritik när man i höstas lanserade förslag om kortare tillfälliga uppehållstillstånd, hårdare krav på anhöriginvandring och tuffare krav för permanenta uppehållstillstånd. I de strängare reglerna för flyktinginvandring ingår rätten konfiskera flyktingarnas tillgångar på kontanter och ägodelar (med undantag för vigselringar och mobiltelefoner) värda mer än 3.000 danska kronor. Förslaget ska slutbehandlas den 26 januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.