Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Simmaren som bröt Kalla krigets ridå

Grafik: DN.se / Wikimedia Commons, NASA
Hon simmade mellan Sovjetunionen och USA mitt under Kalla kriget i ett försöka att förbättra relationen mellan länderna.

Det har gått 25 år sedan en ovanlig simtur genomfördes sommaren 1987.

Simturen gick över Berings sund, mellan ön Lilla Diomedeön som tillhör Alaska, och Stora Diomedeön, som låg i Sovjetunionen. Simturen var bara 4,3 kilometer lång. Men den överbryggade ett stort avstånd mellan två länder.

Den amerikanska simmaren Lynne Cox hade fått idéen över tio år tidigare. Cox ville simma över sundet för att förbättra relationerna mellan Ryssland och USA.

– Jag ville öppna upp gränsen så att vi kunde bli vänner. Svårigheten var att ingen ville tro på att det kunde hända.

Efter många försök med att få tillstånd för simturen bestämde sig Lynne Cox att lägga sina sista slantar på att genomföra den.

Men när dagen för simningen kom placerade Sovjetunionen två stora skepp i Berings sund. USA svarade genom att skicka upp jetflygplan, varpå Sovjetunionen skickade upp sina egna jetflygplan. Den tänkta fredshandlingen verkade snarare trappa upp misstänksamheten mellan länderna.

Men Lynne Cox gav sig av.
Vattnet var ungefär fyra plusgrader och ett säkerhetsteam följde Lynne Cox minsta rörelse genom vattnet.

– Jag tappade hela tiden andan. Det var kallt som om en stor vampyr drog hettan ur min kropp. Jag tittade ner på mina fingrar och de var helt grå, som händerna på ett lik, säger Lynne Cox.

Efter en strapatsfylld färd
över vattnet blev Lynne Cox välkomnad av rysk militär. I sista stund hade Sovjetunionen ändrat sin avvaktande hållning och istället ställt iordning en välkomnstkommittée. På plats fanns bland annat företrädare för KGB och sportstjärnor. De hade dukat upp med en picknick på stranden.

Vid ett senare statsbesök skulle USA:s president Reagan och Sovjetunionens president Gorbatjov komma att skåla för Lynne Cox simtur mellan de bägge länderna.

– Med sin simtur visade hon på hur nära varandra våra medborgare bor, sade Gorbatjov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.