Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sky News: IS på väg ta fram robot mot flygplan

Terrororganisationen Islamiska statens tekniker har lyckats modifiera ett vapen som gör det möjligt att skjuta ned passagerarflygplan från marken. Det visar en lång instruktionsfilm som nyhetskanalen Sky News kommit över.

Videofilmen tillhörde en IS-utbildare som greps av den fria syriska armén, FSA, när han var på väg genom Turkiet på väg mot Europa, uppger Sky News. FSA överlämnade den till Sky News som sedan har visat den för en rad säkerhetsexperter och experter på vapen.

Filmen är tagen i det som IS kallar för sin huvudstad, den belägrade staden Raqqa i Syrien. På den syns i detalj hur IS-tekniker arbetar med att ta fram olika slags sofistikerade vapen. Bland annat en bilbomb som kan monteras i en fjärrstyrd bil med en docka vars värmesignatur kan fås att likna en levande människas.

På filmen syns en mängd olika sprängämnen och hur personer från flera länder arbetar med dem.

Men här syns också robotar som kan avfyras från marken mot flygplan. Missiler som IS kommit över från bland annat Irak och som hittills ansetts som obrukbara av militär i USA och Europa då deras batterier för länge sedan har gått ut.

Sky News skriver att det hittills har ansetts som omöjligt för en grupp som arbetar utanför den militära infrastrukturen att ta fram ett sådant batteri. Men på filmen verkar det som att IS lyckats med detta vilket gör de tusentals missiler som ingen hittills sett som ett hot till dödlig verklighet.

Missilerna beskrivs som oerhört träffsäkra, 99 procent om de kan låsas mot ett mål, av Sky News.

I en intervju med Sky News på tisdagskvällen kallar USA:s tidigare biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz det som visas på videon som både mycket oroande och en ”guldgruva ur underrättelsesynpunkt”.

– Vi måste slå tillbaka IS så snart som möjligt, sa han också.

En brittisk före detta bombtekniker inom de brittiska specialstyrkorna, major Chris Hunter, säger till nyhetskanalen:

– Jag anser att detta är ett av de viktigaste fynden när det gäller IS. Filmen är gjord för att föra information vidare till andra, det är ingen propagandavideo.

Den tidigare brittiske flygvapenchefen sir Michael Graydon säger att dessa vapen kan komma att användas mot civila flygplan i Europa.

– Dessa vapen kommer inte att användas i Syrien utan är avsedda för Europa, sa han bland annat.

Träningsanläggningen i Raqqa är enligt Sky News navet i vad man kallar Jihaduniversitetet. Här utbildas anhängare från Somalia, Syrien, Irak, Tunisien, Egypten och Pakistan.

Filmen anses vara en av flera som nu distribueras till celler i olika länder med målet att anhängare där ska tillverka vapnen.

– Träningsprogrammet är till för dem utanför Syrien och för att göra största möjliga skada ibland annat Europa, säger en maskerad man som intervjuas av Sky News i Turkiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.