Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spänningen stiger bland tusentals strandsatta vid gräns

01:24. Förtvivlan stiger vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Över 5 000 människor sitter fast i gränsstaden Idomeni, efter att fyra länder på Balkan stypt antalet migranter som släpps in.

Sedan även Balkanländerna börjat reglera sina gränser hårdare sitter nu tusentals flyktingar och andra migranter fast vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, och spänningen stiger.

En rad beslut om gränskontroller och begränsningar i flyktingmottagandet i länder i norra och centrala EU får nu dominoeffekter hela vägen ned längs Balkanrutten.

Makedonien har tidigare sagt att landet bara ska släppa igenom irakier, syrier och afghaner, men förra veckan började landet vägra att ta in afghaner.

På fredagen bestämde de fyra Balkanländerna Makedonien, Serbien, Kroatien och Slovenien att de bara ska låta 580 flyktingar per dag resa genom deras länder.

Detta har lett till en växande ansamling av flyktingar och andra migranter vid gränsen mellan Makedonien och Grekland. Ungefär 5.500 befinner sig i flyktinglägret i Idomeni på den grekiska sidan av gränsen och ytterligare 800 finns i ett provisoriskt läger en bit därifrån.

Spänningen stiger i lägren. På lördagsmorgonen protesterade 400 av de strandsatta i Idomeni vid gränsövergången och krävde att de makedoniska myndigheterna skulle släppa igenom dem, rapporterar The Guardian.

Antalet strandsatta i hela Grekland beräknas nu till 25.000. Regeringen i Aten försöker bromsa flödet från övärlden till fastlandet genom att förmå färjebolagen att skjuta upp avgångar från öarna närmast den turkiska kusten till Pireus, skriver Süddeutsche Zeitung och Ekathimerini.

Men fortfarande kommer mellan 2.000 och 3.000 nya flyktingar till grekisk mark varje dag. Från årsskiftet fram till den 25 februari hade det anlänt sammanlagt 111.000 i båtar över Egeiska havet, enligt IOM.

– Vi väntar tills de öppnar gränsen och Europa beslutar att göra något för oss. Om de inte gör det stannar vi här. Vi kommer att dö här, säger en strandsatt flykting till Euronews.

Österrikes beslut för några dagar sedan att bara acceptera 80 asylsökande per dag och även sätta ett tak för antalet som tillåts transitera genom landet har väckt vrede i Aten, som kallat åtgärden ett oblygt försök att förvandla Grekland till ett stort flyktingläger. I en kraftfull diplomatisk markering kallade den grekiska regeringen hem sin Wienambassadör

Läs också: EU-sprickan vidgas efter grekiskt utspel

En avgörande dag blir den 7 mars, då ett toppmöte mellan EU och Turkiet hålls för att försöka lösa flyktingkrisen. EU:s förhoppning är att Turkiet ska hjälpa till att kraftigt bromsa flödet. I utbyte har unionen utlovat tre miljarder euro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.