Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spiondrama i Israel avslöjat

Ett spiondrama har kommit upp till ytan i Israel och Australien. En australisk-israelisk man, känd som ”Fånge X”, hölls inspärrad i ett israeliskt toppsäkerhetsfängelse och dog i sin cell 2010. Nu avslöjas detaljer om det mystiska fallet.

Fallet med ”Fånge X”, som identifierats som Ben Zygier, är så känsligt i Israel att landets medier förbjöds att rapportera om det helt och hållet. Men australiska tv-bolaget ABC kunde i veckan avslöja att han hölls isolerad i månader i en topphemlig fängelsecell, som ursprungligen byggdes för att hysa mannen som mördade Israels premiärminister Yitzhak Rabin.

I slutet av 2010, efter ett antal månader i cellen, dog Zygier. En israelisk utredning visade att han hängde sig, något som ifrågasätts från flera håll.

– Modern teknologi i celler som denna förhindrar nästan helt att man kan hänga sig. Det är nästan omöjligt att tro på, sade Warren Reed, tidigare medarbetare i Australiens underrättelsetjänst, till ABC.

Zygier flyttade till Israel år 2000 och ska ha jobbat åt underrättelsetjänsten Mossad. Australien misstänkte att han använde sitt australiska pass för spionresor till bland annat Iran. I en intervju innan han greps tillbakavisade en upprörd Zygier anklagelserna.

Israels justitiedepartement lättade på locket en aning på torsdagen och bekräftade att Zygier hölls inspärrad. Hemlighetsmakeriet förklaras av ”säkerhetsskäl”. Men enligt tidningen Haaretz kallade premiärminister Benjamin Netanyahu i tisdags till sig flera redaktörer för att be dem att inte rapportera om fler detaljer i fallet. Australiens UD medger att man informerades om gripandet efter att det skedde. Anledningen ska ha varit ett ”allvarligt brott mot lagar rörande rikets säkerhet” i Israel.

Zygier begravdes i sin hemstad Melbourne i december 2010.

Mossad

Israeliska Mossad upprättades 1951 och arbetar med spionage och underrättelsetjänst i andra länder.

Deras agenter har utfört många uppmärksammade operationer genom åren, ofta riktade mot palestinska ledare. Det har även spekulerats i att Mossad ligger bakom de senaste årens lönnmord på iranska atomforskare.

1998 avslöjades att en toppagent spelade dubbelspel och försåg Israel med falska uppgifter, bland annat om Syrien, under mer än 20 år.

Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.