Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Staden Detroit ansöker om konkurs

Staden Detroit, i den amerikanska delstaten Michigan, ansöker om konkursskydd. På torsdagseftermiddagen lokal tid lämnades ansökan in till domstol.

Det är den största staden i amerikansk historia att ansöka om konkursskydd, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

Konkursexperten Kevin Orr, som i mars anställdes av staten för att se över Detroits ekonomi, lämnande på torsdagen in ansökan om konkursskydd enligt kapitel nio i den amerikanska konkurslagen. En konkurs enligt kapitel nio är endast möjlig för kommuner och är en form av omorganisation.

– Medborgarna i Detroit behöver och förtjänar en tydlig väg ut ur den onda cirkeln av ständigt minskad service, skrev guvernör Rick Snyder i ett brev som godkände Kevis Orrs konkursansökan, uppger AP.

Enligt nyhetsbyrån har Orr inte lyckats övertyga fordringsägare om att skriva ner sina krav för att underlätta stadens finansiella omstrukturering.

De senaste månaderna har Detroit förlitat sig på statligt stödda obligationer för att kunna betala ut löner till de 10.000 anställda inom staden. 

Orrs beslut på torsdagen kan ha påverkats av stämningsansökningar som lämnats in av bland annat stadens pensionsfonder, uppger James McTevia, specialist på företagsomvandling, för AP.

Syftet med stämningsansökningarna har varit att förhindra att guvernör Snyder godkänner en konkurs eftersom man hävdar att en konkurs skulle kunna påverka de pensionsförmåner som garanteras enligt statens lag. 

Krympande befolkning och svikande skatteunderlag är två faktorer som pekats ut som orsaker bakom stadens insolvens. Enligt AP minskade Detroits invånarantal med en kvarts miljon mellan åren 2000 och 2010. 

Detroits skulder beräknas till 18,5 miljarder dollar (122 miljarder kronor), skriver TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.