Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Strid när exterrorist vill bli politiker i Tyskland

Han var medlem i den västtyska terroristgruppen Röda arméfraktionen (RAF). Nu vill Wolfgang Grundmann bli kommunalpolitiker – med en häftig strid som följd.

Det är i den gamla universitetsstaden Marburg i västra Tyskland som exterroristen Wolfgang Grundmann ställer upp för socialdemokratiska SPD i de kommande kommunalvalen.

Men hans kandidatur har lett till en politisk strid, rapporterar tv-kanalen N-tv på sin sajt.

Grundmann tillhörde det som kallas för den första generationen medlemmar i RAF, eller Baader-Meinhofligan som terrorgruppen också kallades.

När han greps 1972, tillsammans med RAF-terroristen Manfred Grashof, skadades en polis vid en skottväxling så svårt att han strax därpå avled. Grashof dömdes till livstid, medan Wolfgang Grundmann satt fyra år i fängelse.

Kristdemokratiska CDU kritiserar nu Grundmanns kandidatur.

– Vår uppfattning är att tidigare terrorister inte hör hemma i kommunala församlingar, säger CDU:s toppkandidat Dirk Bamberger.

Socialdemokraterna försvarar däremot att exterroristen står på partiets lista.

– Wolfgang Grundmann har suttit av sitt straff för fyrtio år sedan. I en rättsstat gäller att alla därefter ska få en andra chans. Där är centralt för möjligheten att åter komma in i samhället, menar Marburgs SPD-ledare Monika Biebusch.

En annan socialdemokrat påpekar att Grundmann är född och uppvuxen i Marburg där han nu kandiderar, och förstår inte invändningarna.

– Alla känner alltså till hans förflutna, säger Sascha Hörmann.