Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Världen

Stulet radioaktivt material hittades kastat vid mack

Det radioaktiva material som stals från en anläggning i Irak i slutet av förra året har återfunnits, kastat nära en bensinstation.

Det var en apparat som innehöll den radioaktiva isotopen Iridium-192 som försvann från ett rum på en amerikansk anläggning nära Basra i Irak i början av november. Allt tydde på att den hade stulits.

Apparaten används för att hitta sprickor och dåliga fogar i olje- och gasledningar.

Oron för att den försvunna apparaten, stor som en bärbar dator, skulle falla i händerna på terrororganisationen IS var stor.

Isotopen avger bland annat gammastrålar och den amerikanska kärnregleringskommissionen har vid flera tillfällen varnat för att stölder av sådant material kan resultera i att en terrororganisation bygger en ”smutsig bomb”.

Men på söndagen bekräftade myndigheter i Irak för nyhetsbyrån Reuters, att apparaten med sitt farliga innehåll hade återfunnits, kastad nära en bensinstation i staden Zubair i södra Irak, 15 kilometer från Bagdad.

Väskan som apparaten låg i var oskadd och ingen radioaktivitet hade läckt ut.

– Den hittades av en förbipasserande och vi skickade dit en grupp en specialgrupp i skyddsutrustning som tog hand om den, säger Jabbar al-Saidi, ansvarig för säkerhetsdetaljen inom Basras provinsregering till nyhetsbyrån.

Enligt en annan källa hade myndigheterna spårat den stulna apparaten till Zubair och försäkrat sig om att den inte kunde föras ut ur staden. Tjuvarna hade då övergett den och flytt från staden.

Enligt källan hyser myndigheterna gott hopp om att hitta personerna bakom stölden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.