Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Svenskar ”räddar” norskt sjukhus

Akutintaget vid universitetssjukhuset i Tromsø i Nordnorge.
Akutintaget vid universitetssjukhuset i Tromsø i Nordnorge. Foto: Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)

Utan svenska vikarier hade ett stort nordnorskt sjukhus fått bomma igen i sommar, säger en sjukhuschef till norska NRK. Facket är förtvivlat över den dåliga tillgången till norska sjuksköterskor.

Universitetssjukhuset i nordnorska Tromsø har måst ta in flera hundra svenska sommarvikarier, eftersom det finns för få norska sjuksköterskor, rapporterar radio- och tv-bolaget NRK.

Avdelningschefen på den medicinska intensivavdelningen Joakim Sjøbeck tror att sjukhuset inte hade klarat sig utan svenskarna. Han anser att läget är krisartat.

– Om vi inte haft vikarierna, särskilt sommartid, hade vi nog varit tvungna att stänga avdelningen, säger han till NRK.

Sedan 2008 har 9.000 svenska sjuksköterskor fått tillstånd att jobba i Norge.

Universitetssjukhuset i Tromsø har inga exakta siffror på antalet svenska sommarvikarier, men ledningen räknar med att det rör sig om flera hundra.

Den regionala ordföranden för norska sjuksköterskeförbundet Hanne Marit Bergland är glad över det svenska tillskottet men förtvivlad över den dåliga norska rekryteringen.

– Det är ställt utom allt tvivel att vi har för få sjuksköterskor i Norge, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.