Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Tjeckiens president: ”Omöjligt integrera muslimer”

Foto: Patrick Kovarik/AFP

Tjeckiens president Milos Zeman är en uttalad flyktingmotståndare. Nu skapar nya kontroversiella uttalanden rubriker. ”Att integrera muslimer är praktiskt omöjligt”, hävdar Zeman i en tv-intervju.

— Erfarenheten från länder med getton visar att det är praktiskt omöjligt att integrera muslimer, menar Zeman enligt tidningen Prague Post.

Den 71-årige presidenten är redan tidigare känd som motståndare till att ta emot flyktingar. Men till skillnad mot flera andra främlingsfientliga och flyktingkritiska politiker i Europa har Zeman en lång karriär på vänsterkanten bakom sig.

Han började som kommunist men blev socialdemokrat efter sammetsrevolutionen som svepte bort kommunisterna från makten i Prag. En period var han till och med s-märkt premiärminister.

2007 lämnade han Socialdemokraterna och bildade ett nytt parti, innan han 2013 blev Tjeckiens förste direktvalde president.

Det var i en tv-intervju i helgen som Milos Zeman fick frågor om flyktingsituationen.

– Låt dem ha sin kultur i sina egna länder. Men ta den inte till Europa, i så fall slutar det som i Köln, sade presidenten i intervjun som skapat rubriker runt om i Europa.

Tjeckien är ett av flera EU-länder i östra och centrala Europa som har röstat emot en jämnare fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Landet har sedan visserligen sagt ja till att ta emot en kvot enligt en EU-plan där 160.000 flyktingar ska fördelas mellan medlemsländerna. Men Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka tror inte att det kan fungera eftersom flyktingar vill till Tyskland och några andra EU-länder, skriver The Guardian.

Milos Zeman har redan tidigare gjort kontroversiella utspel om flyktingar. Nyligen hävdade han att flyktingströmmen styrs av Muslimska brödraskapet i Egypten och att målet är att ”gradvis ta över Europa”.

Och i sitt jultal kallade Zeman flyktingvågen för en ”organiserad invasion”

– Jag är helt övertygad om att vi ser en organiserad invasion och inte en spontan flyktingvåg, säger Zeman enligt nyhetsbyrån TT-AFP.