Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Tre dygn kvar innan ödesmättat val

Om den publik som har kommit för att se president Barack Obama i sporthallen på Springfield High School fick bestämma skulle valet vara avgjort för länge sedan. Jublet vill inte ta slut när presidenten kliver upp på podiet och ropar ut sin standardfråga: "Fired up?"

Publiken svarar med taktfasta rop: "Four more years!", "Four more years!"

Tre dygn kvar att kampanja på innan ödesmättade 6 november, och kampen mellan Obama och utmanaren kommer att pågå ända till målsnöret. Enligt alla opinionsmätningar är det så jämnt så att ingen av kampanjerna törs säga något bestämt om tillståndet, utom att utstråla den professionella optimism som de måste göra.

Så även Jen Psaki, Obamakampanjens pressekreterare, som ser lugn och belåten ut när jag pratar med henne.

– Vi har en bättre kandidat, vi har en bättre kampanjorganisation och en bättre politik för medelklassen, säger hon till DN.

– Romney har uppförsbacke och han ligger konstant under i Ohio, hävdar hon

I själva verket är läget mycket ovisst i Ohio, som brukar kallas för "ground zero" bland de vågmästarstater som till slut avgör vem som får svära presidenteden den 20 januari nästa år. Ingen kandidat har sedan över 50 år vunnit presidentvalet utan att också vinna Ohio. Det är därför båda kampanjerna vräker ut miljontals dollar på tv-reklam och ser till att båda kandidaterna besöker Ohio mer än någon annan delstat.

Denna fredag håller Obama tre kampanjmöten i olika delar av delstaten, och Romney har senare ett jättemöte utanför Cincinnati med ett 100-tal republikanska guvernörer, senatorer och andra politiska högdjur.

Här i Springfield, som ligger mitt emellan huvudstaden Columbus och Cincinnati i sydväst, möts Obama av några tusen trogna supportrar. Hans budskap är kampvilja för medelklassen och samtidigt som han markerar sin beredskap att samarbeta över partigränserna, när han blir omvald. Han gör ingen av mötesdeltagarna besviken.

Mary Suggs, pensionerad lärare i Springfield, gillar att Obama vill ge människor, oavsett utgångsläge, chansen att få ett bättre liv. Eller som hon lite poetiskt uttrycker det:

– Han klev in i ett bålgetingbo när han tog över för fyra år sedan. Och kom ut som en doftande ros.

Hon är inte det minsta besviken på Obama, men på att Romney och hans anhängare har attackerat presidenten på ett orättvist och lömskt sätt.

– För egentligen är det mycket vi inte vet om Romney. Vad står han för till exempel? Vad innebär hans mormonism? Jag kan ju inte lita på en person som hela tiden ändrar sig. Det är jag inte ensam om, så jag tror att Obama kommer att vinna det här, säger Mary Suggs.

Hon får medhåll från Karen Johnson, som jobbar med insektsbekämpning. Naturlig sådan, utan kemikalier, påpekar hon.

Hon har kommit hit för att stödja "min president", men hon har också ett litet uppdrag. Hon går på en fotokurs och har som hemuppgift att ta en bild av president Obama.

– Det tar mer än fyra år för att reda upp den oreda som presidenten fick överta och att genomföra förändringar. Visst vore det trevligt om situationen var bättre. Men Obama har hjärtat på rätta stället och han behöver några år till för att få saker uträttade. Det viktigaste är att vi får en förändring så att rika särintressen och lobbyister inte får köpa politiker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.