Världen

Tyska De gröna vann storseger

För första gången kan Tysklands miljöparti hoppas på att leda en delstatsregering efter söndagens val.

De gröna tros ha ridit på anti-kärnkraftsvågen i efterdyningarna av krisen i Japan. Det tyska miljöpartiet ryckte fram hela 13 procentenheter i den viktiga delstaten Baden-Württemberg.

Förbundskansler Angela Merkels hastiga omvändelse i kärnkraftspolitiken, då hon efter katastrofen i Japan stängde sju av landets 17 kärnkraftverk, kunde inte rädda henne från valförlusten för hennes parti CDU.

Också beslut om att ligga lågt i den militära satsningen i Libyen kan ha retat väljarna.

Valet i Baden-Württemberg blev ett dramatiskt nederlag för CDU, visade en vallokalsenkät som offentliggjordes omedelbart efter vallokalernas stängning kl 18.

Även i Rheinland-Pfalz, där det andra delstatsvalet hölls, förlorade CDU.

De gröna och socialdemokratiska SPD vann tillsammans rejält över konservativa CDU plus liberala FDP, enligt enkäten, som redovisades i tv. De gröna fick i Baden-Württemberg enligt undersökningen 24,9 procent av rösterna, SPD 23,4, CDU 38,2 och FDP 5 procent.

Det innebär att Merkels kristdemokratiska parti förlorade makten i sitt kärnområde för första gången på 58 år och att De gröna troligen kommer att leda delstatsregeringen där i samregering med SPD.

Tillsammans fick De gröna och SPD 48,3 procent av rösterna i Baden-Württemberg medan CDU och koalitionspartnern FDP fick 43,2 procent, visar enkäten.

I söndagens andra delstatsval höll sig SPD kvar vid makten med klar seger över CDU och kommer troligen också där att bilda koalition med De gröna.

- Det är en dröm som blivit sann . . . vi kunde aldrig drömma om ett resultat som det här för några dagar sedan, sade Frans Untersteller, talesman för De gröna.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel på nätet beskrev resultatet som en sensation.

- Detta är mycket smärtsamt, sade Merkels utbildningsminister Annette Schavan, CDU-ledare i Baden-Württemberg.

- Det är början till slutet för Merkel, spådde Lienhard Bauer, bankman i Stuttgart.

- Jag har varit CDU-medlem i över 30 år, men den här gången röstade jag inte på partiet.