Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-panelen: Han vinner valet

De tre medlemmarna i USA-panelen på DN.se är eniga om vem de tror vinner presidentvalet i USA. Här ger de också sin syn på den valrörelse som varit.
 

Vad tycker du har varit mest anmärkningsvärt i årets valrörelse?

Jan Joel Andersson: Att bägge kandidaterna har haft så svårt att artikulera en framtidsvision, i ett land som är så framtidsinriktat som USA. Båda har haft problem med att förklara varför man ska rösta på dem, mer än att det blir värre med den andre.

Ann Towns:
Hur ofattbart mycket pengar som pumpas in i valrörelsen – vardera kampanj har nu gjort av med mer än en miljard dollar.  Och att man trots rekordstora ekonomiska klyftor, fler yrkesverksamma kvinnor och uppenbara miljöproblem inte lyft frågor om jämlikhet, barnomsorg och klimat är anmärkningsvärt men inte förvånande.

Scott Hacker: De republikanska primärvalen. Det var fascinerande att se hur så många olika kandidater vid olika tidpunkter framstod som ledaren eller förstahandsalternativet till Romney.

Vilken enskild händelse eller händelser anser du har haft störst betydelse?

Jan Joel Andersson: Två saker: Den ena är att det tog så lång tid för Romney under de utdragna primärvalen att bli republikanernas presidentkandidat, vilket skadade honom. Det gav Obamalägret god tid att utmåla honom på det sätt man ville. Det andra är den väldigt dåliga insatsen som Obama gjorde i den första tevedebatten och i motsvarande grad Romneys oväntat starka insats där. Romney lyckades framstå som presidentlik medan Obama tycktes frånvarande.

Ann Towns: Obamas håglösa insats i den första debatten, som kick-startade Romneys problemfyllda kampanj. Debatterna har historiskt inte haft någon betydelse. Romneys kampanj höll på att falla samman inför debatterna, och det ryktas att donatorer börjat överge honom för att istället stödja kongresskandidater. Debatten bröt den dynamiken och valet är nu mycket jämnt.

Scott Hacker: Om Romney vinner tror jag att hans insats i den första presidentdebatten i teve kommer att ses som den avgörande faktorn i hans kampanj. Om Obama vinner kan hans insats i krisarbetet i samband med superstormen sandy mycket väl bli det som bedöms som avgörande.

Vad utmärker den här valrörelsen jämfört med tidigare?

Jan Joel Andersson: Det här är första gången det har kunnat spenderas så stora pengar från utomstående grupper, de så kallade Super Pacs. Men frågan är vilken roll det har spelat – kan man köpa ett val? Kanske får man samma resultat med bara den skillnaden att det blir dyrare. Det blir en finansiell kapprustning som kanske ändå slutar med status quo.

Ann Towns: Ett ännu snävare fokus på s.k. vågmästarstater, då kampanjerna inriktats på ett dussintal delstater och ignorerat resten mer än normalt. Båda kampanjerna har utvecklat mer sofistikerade metoder för att identifiera och mobilisera sympatiserande individer och köper detaljerad personlig information om individuella väljare av marknadsföringsbolag.

Scott Hacker: De skakiga republikanska primärvalen som jag pekade på tidigare och att det inträffade en naturkatastrof i USA en vecka före valet.

Vem vinner?

Jan Joel Andersson: Jag har hela tiden trott att det blir Obama och det är faktiskt mer som pekar åt det hållet nu. För varje dag som går blir det allt svårare för Romney att förändra läget. Stormen Sandy har minskat utrymmet ännu mer.

Ann Towns: Obama. Den nationella opinionen är mycket jämn – Romney har eventuellt en liten ledning – men fördelningen av rösterna bland delstaterna är till Obamas fördel i elektorskollegiet. Och det är ju delstaterna med sina elektorsröster som väljer president.

Scott Hacker: Jag håller med många av dem som sätter oddsen om att Obama antagligen vinner, med tanke på hans styrka i några av de avgörande vågmästarstaterna. Men jag tror att det blir exceptionellt jämnt även med hänsyn taget till att det är antalet elektorer, inte antalet röster totalt som avgör.

Jan Joel Andersson, DN. se:s expertkommentator

Jan Joel Andersson, DN.se:s expertkommentator för amerikanska val sedan 2008. Statsvetare som arbetar på Utrikespolitiska institutet. För närvarande gästforskare på Old Dominion-universitetet i Virginia.

Ann Towns, statsvetare på Högskolan

Ann Towns, statsvetare på Högskolan Väst. Har studerat och forskat i USA i många år. Särskilt intresserad av hur kön, klass och etnicitet påverkar politiken.

Scott Hacker, professor i ekonomi

Scott Hacker, professor i ekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. Ursprungligen från USA men bosatt i Sverige sedan många år.

Det här är USA-panelen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.