Afghanistan

USA-soldater kan bli kvar i Afghanistan

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Det strategiska partnerskapsavtalet, som undertecknats av president Barack Obama och Afghanistans president Hamid Karzai, förutspår att amerikanska soldater blir kvar i landet efter 2014.

Det strategiska partnerskapsavtalet, som undertecknats av president Barack Obama och Afghanistans president Hamid Karzai, förutspår att amerikanska soldater blir kvar i landet efter 2014.

"Avtalet öppnar möjligheten för amerikanska styrkor i Afghanistan efter 2014, för att utbilda afghanska styrkor och för att rikta in sig på resterna al-Qaida", skriver Vita huset.

Avtalet slår inte fast finansieringen eller hur många soldater som kan bli kvar. Det hänskjuts till kongressen.

Annons:

Obama anlände oanmäld i mörkret sent på tisdagen till Afghanistan inför årsdagen av Usama bin Ladins död.

Hans plan landade på Bagrambasen där tusentals afghaner för några månader sedan ställde till upplopp sedan amerikanska soldater bränt exemplar av koranen.

Obamas besök verkade rikta sig mot flera publiker; till de amerikanska väljarna, inför presidentvalet, signalerade han att USA:s stridande roll i Afghanistan är på väg mot sitt slut samtidigt som han påminde dem om den amerikanska räden i grannlandet Pakistan i maj förra året då Usama bin Ladin dödades.

I Afghanistan sände undertecknandet av det strategiska partnerskapsavtalet en signal till talibanerna och andra upprorsgrupper att de inte kan vänta ut de 130.000 utländska soldaterna i landet för att sedan ta över makten.

I kampen för att bli återvald i november försöker Obama beskriva sin utrikespolitik som framgångsrik. Hans valkampanj har gjort bin Ladins död till ett huvudnummer.

Den trolige utmanaren i valet i november, republikanen Mitt Romney, har kritiserat Obamas hantering av Afghanistan. Han anser att tidpunkten för tillbakadragandet kommer att uppmuntra rebellerna och lämnar landet sårbart för ett maktövertagande av talibanerna, som styrde Afghanistan före den USA-ledda invasionen av landet.

Obama sade i sitt tal till nationen från Afghanistan att han visste att många amerikaner är trötta på krig men betonade att det är nödvändigt att slutföra jobbet.

– Jag kommer inte att låta amerikanerna befinna sig på farliga vägar en enda dag längre än vad som är nödvändigt för vår nationella säkerhet. Men vi måste avsluta jobbet vi inledde i Afghanistan och avsluta detta krig ansvarsfullt, sade han i talet som tv-sändes på tisdagskvällen i USA.

Obama sade till amerikanerna att målet att besegra al-Qaidanätverket är inom räckhåll, mer än ett decennium efter terrorattackerna den 11 september.

– Målet jag satt upp, att besegra al-Qaida och vägra ge dem en chans att återuppbyggas, är nu inom räckhåll.

Obama uppmanade talibanerna att bryta med terrornätverket, som låg bakom terrorattackerna 2001, och sade att vägen till fred ligger öppen för dem om de bryter med al-Qaida.

Enligt Reuters kunde partnerskapsavtalet undertecknats sedan förhandlarna gått med på Karzais krav, att driften av de amerikanska fängelserna överlämnas i afghansk kontroll. Detsamma gäller de nattliga räderna i afghanska hem som den Nato-ledda koalitionen utfört tidigare. De ska hädanefter ledas av afghanerna med understöd av utländska trupper.

Enligt Karzai utgör den strategiska pakten inget hot mot grannländerna. Enligt presidenten är det i stället bra för regionen:.

 Vi hoppas att det leder till stabilitet, välstånd och utveckling i regionen, sade Karzai efter undertecknandet.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

falkehedpuff
Foto:Privat Falkehed och Hammarström var gisslan i 46 dagar.

Magnus Falkeheds gripande berättelse:  ”Var inte så här jag skulle dö.” 20  8 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

karlsson500
Foto:TT

 DN/Ipsos. SD hamnar på rekordnivå i februarimätningen. 585  79 tweets  506 rekommendationer  0 rekommendationer

jomshof144
Foto:Magnus Hallgren

 25 SD-stolar står tomma i kommunerna. ”Krävs att vi backar upp så det inte sker misstag.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
tillsatspuff
Foto:TT

Har du koll på det senaste matlarmet? Prova dig själv i veckans Nutidstest.  10 kluriga frågor. 84  2 tweets  80 rekommendationer  2 rekommendationer

 Boris Nemtsov mördades på öppen gata. Har tidigare varit vice premiärminister. 416  86 tweets  311 rekommendationer  19 rekommendationer

kritiker
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: