Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

USA-uppgift: Nordkorea snart redo skjuta upp rymdraket

Möjlig syn inom kort någonstans i Nordkorea? 28 juni 2015, USA-farkosten ”Space X Falcon 9” skjuts upp från Cape Canaveral i Florida.
Möjlig syn inom kort någonstans i Nordkorea? 28 juni 2015, USA-farkosten ”Space X Falcon 9” skjuts upp från Cape Canaveral i Florida. Foto: John Raoux / AP

Amerikanska underrättelsetjänsten säger sig ha uppgifter om intensiv aktivitet vid en plats i Nordkorea som tyder på att landet förbereder uppskjutning av en rymdfarkost inom en nära framtid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till regeringstjänstemän i Washington.

Aktiviteten ska bestå av förflyttning av komponenter och drivmedel som kan kopplas till rymdfart. Amerikanerna tror att ett test kan följa inom de närmaste veckorna.

– Det som oroar oss är… det är samma teknologi som gäller vid utvecklingen av interkontinentala ballistiska robotar, säger en av tjänstemännen.

FN:s säkerhetsråd har tagit upp frågan om nya sanktioner mot Nordkorea efter det att den totalitära staten den 6 januari i år utförde ett kärnvapenprov, det fjärde i ordningen.

2012 sköt nordkoreanerna upp en raket med lång räckvidd som lades i omloppsbana. Pyongyang hävdade att det rörde sig om en kommunikationssatellit. Experter i Väst och Asien såg provet mer som del i ett försök att bygga en interkontinental ballistisk robot, skriver Reuters.

Tidigare på torsdagen rapporterade japanska nyhetsbyrån Kyodo News att Nordkorea kan stå i begrepp att skjuta upp en långdistansrobot så snart som inom en vecka.