Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

USA-valet: Grodorna vi minns

Årets valkampanj i USA har kantats av grodor och klavertramp från både presidentkandidaterna och andra amerikanska politiker. DN.se listar några av de mest minnesvärda.

• Richard Mourdock: Guds vilja om en kvinna blir gravid

Den republikanske senatskandidaten och Tea party-medlemmen Richard Mourdock skakade om valrörelsen i oktober med sitt uttalande om abort efter våldtäkt. I en debatt mot demokraten Joe Donnelly hävdade båda att livet börjar vid befruktningen. Men till skillnad mot Donnelly ville Mourdock inte tillåta aborter efter en våldtäkt.

– Livet är en gåva från Gud. Även om ett liv börjar i en så fruktansvärd händelse som våldtäkt så tror jag att det ändå är något som Gud avsett, sade republikanen.

Uttalandet ledde snabbt till ramaskri och president Barack Obama sade att ”Det här är ännu ett exempel på att vi inte ska ha en massa politiker, mestadels män, som lägger sig i kvinnors hälsobeslut”. Även den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney tog bestämt avstånd från Mourdocks kommentar. Richard Mourdock själv menar att han blev missförstådd.

Todd Akin: Kvinnor blir inte gravida genom våldtäkter

Richard Mourdocks uttalande om våldtäkt var inte det första kontroversiella som förekom i valkampanjen. Todd Akin, republikansk kongressledamot från Missouri, sade i en intervju med tv-kanalen KTVI-TV i augusti att kvinnokroppen förhindrar en graviditet vid en ”riktig” våldtäkt. På frågan om var han står angående aborter vid graviditet efter våldtäkt svarade han:

– Det förefaller mig, från vad jag har hört från läkare, att det är väldigt ovanligt. Om det är en riktig våldtäkt så har kvinnokroppen sätt att stänga ned hela den processen. Men låt oss säga att det inte fungerade. Jag tycker då att det ska bli något slags straff, men att straffet ska riktas mot våldtäktsmannen, och inte vara en attack mot barnet, sade Todd Akin.

Todd Akin tog snabbt tillbaka sitt uttalande, och hävdade att han försagt sig, men skadan var redan skedd. Demokraten Claire McCaskill, som kämpar mot Akin om en senatplats, sade att hon var chockad över Akins uttalande. Mitt Romneys stab tog avstånd från Todd Akin och meddelade att man inte kommer att motsätta sig aborter efter våldtäkt.

Mitt Romney: 47 procent av den amerikanska befolkningen är passiva bidragsmottagare

I början av september läckte nyheten att den republikanske presidentkandidaten, på en privat middag för rika donatorer, kallat närmare hälften av den amerikanska befolkningen för passiva bidragstagare. Sajten Mother Jones publicerade en smygfilmad video där Mitt Romney säger att alla som röstar på Barack Obama inte tar ansvar för sina liv och vill att staten ska ta hand om dem.

–  Det finns 47 procent av befolkningen som kommer att rösta på presidenten oavsett vad. Det finns 47 procent som håller med honom, som är beroende av staten, som tror att de är offer, som tror att staten har ett ansvar att ta hand om dem, som tror att de har rätt till sjukvård, till mat, till bostad, till vad som helst. Att det är en rättighet. Och att regeringen ska ge det till dem. De kommer att rösta på presidenten oavsett vad… det här är personer som inte betalar någon inkomstskatt, sade Mitt Romney.

– Mitt jobb är inte att bry mig om de där människorna. Jag kommer aldrig att övertyga dem om att de ska ta personligt ansvar och ta hand om sina liv, fortsatte Romney.

Talet anses vara presidentkandidatens allvarligaste fadäs, och han tvingades senare göra en pudel. I en tv-intervju med Fox News svarade han på kritiken mot uttalandet.

– Efter tusentals tal som presidentkandidat kommer man då och då att säga något som inte kommer ut rätt. I det här fallet sade jag något som helt enkelt var helt fel, sade Romney, enligt Reuters.

– Jag tror helt och fullt att mitt liv visar att jag bryr mig om 100 procent av amerikanerna. Hela den här kampanjen handlar om de 100 procenten.

•  Mitt Romney: Jerusalem är Israels huvudstad

I somras befann sig Mitt Romney på världsturné för att stärka sitt utrikespolitiska anseende. Men turnén blev svärtad av ett antal klavertramp. När Romney besökte London lyckades han reta upp Storbritanniens premiärminister David Cameron genom att ifrågasätta stadens förmåga att stå värd för de olympiska spelen. Cameron svarade med att säga att Romney hade en klart enklare uppgift när han stod värd för vinter-OS 2002 i Salt Lake City i Utah, eftersom spelen ägde rum ”mitt ute i ingenstans”.

När Romney kom till Jerusalem, som ansågs vara den viktigaste anhalten på resan, lyckades han väcka starka känslor genom att kalla staden för Israels huvudstad. Israels anspråk på Jerusalem som huvudstad erkänns vanligtvis inte internationellt.

– Det är en djupt rörande upplevelse att vara i Jerusalem, Israels huvudstad, sade Mitt Romney.

Mitt Romney: Varför kan man inte veva ner flygplansfönster?

Harmlöst kan man tycka, men ett exempel på att minsta lilla uttalande kan få stora konsekvenser för en presidentkandidat. I september tvingades det plan som Mitt Romneys hustru Ann Romney färdades på nödlanda i Denver. Planet fylldes med rök och nödlandade när hon var på väg till ett kampanjmöte. Mitt Romney kommenterade händelsen för LA Times och sade att han var glad att hustrun var tillbaka på marken.

–  När det brinner på ett flygplan finns det ingenstans att ta vägen – och man kan få in någon luft från utsidan eftersom fönstrena inte öppnas. Jag vet inte varför de inte går att öppna. Det är ett stort problem. Så det är väldigt farligt, sade Mitt Romney.

Experter påpekade för Mitt Romney att flygplansfönster inte går att öppna eftersom det skulle leda till att man förlorar kabintrycket. Syre skulle dessutom ge bränsle åt elden, och i värsta fall skulle det sjunkande kabintrycket kunna slita itu flygplanskroppen. Amerikanska medier hånade Romneys uttalande, men presidentkandidaten sade efteråt att han sagt det hela på skämt.

• Barack Obama: Motståndsrörelsen smugglades in i ”polska dödsläger”

Även USA:s president Barack Obama har haft sin beskärda del av grodor. I slutet av maj delade Obama ut presidentens Frihetsmedalj till ett antal personer, bland annat Bob Dylan och Toni Morrison. När han skulle dela ut medaljen postumt till Jan Karski, som var en av de första att larma omvärlden om förintelsen av Europas judar under andra världskriget, begick han ett stort misstag.

Obama sade att Karski ”tjänstgjorde som kurir för den polska motståndsrörelsen under andra världskrigets mörkaste dagar. Före en resa över fiendens linjer berättade motståndskämpar för honom att judar mördades i stor skala, och smugglade in honom till Warszawas getto och ett polskt dödsläger så att han kunde se det med egna ögon.”

Formuleringen ”polskt dödsläger” väckte direkt kritik, då en korrekt benämning skulle ha varit ett tyskt dödsläger i nazi-ockuperade Polen. Uttalandet skapade en politisk kris med Polen, vars statsledning begärde en ursäkt. Polens utrikesminister Radek Sikorski kallade till exempel Obamas formulering ”ignorant och inkompetent”.

Vita huset meddelade senare att presidenten försagt sig.

– Presidenten försade sig. Han syftade på nazisternas dödsläger i Polen. Vi beklagar felet, som inte bör förringa den tydliga avsikten att hedra Jan Karski och de modiga medborgare som stod på mänsklighetens sida i kampen mot tyranni, sade USA:s nationella säkerhetsråds talesperson Tommy Vietor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.