Vad är det för ett land han lämnar efter sig?

Invånare i Nordkoreas huvudstad Pyongyang sörjer Kim Jong Il.

Foto: Kyodo/Reuters Invånare i Nordkoreas huvudstad Pyongyang sörjer Kim Jong Il.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kim Jong Il är död och en nation sörjer. Tomrummet i Nordkorea efter Den käre ledaren är i denna stund av allt att döma större än vad omvärlden begriper. Som endast den andre ledaren i familjedynastin ärvde han makten av sin far Kim Il Sung.

Kim Jong Il är död och en nation sörjer. Tomrummet i Nordkorea efter Den käre ledaren är i denna stund av allt att döma större än vad omvärlden begriper. Som endast den andre ledaren i familjedynastin ärvde han makten av sin far Kim Il Sung.

Pappan var gud. Själv har han framställts som en allvetande halvgud: vis, strategisk och konstnärlig.

Hur kan myten leva vidare i över 60 år? Vad är det för ett land Kim Jong Il lämnar efter sig? Jag fick en hastig inblick under en reportageresa en oktobervecka för några år sedan.

Annons:

Kim Hye Sim stod då utanför barndomshemmet till nationens grundare i utkanten av huvudstaden Pyongyang. Hon berättade om ett av sina första minnen i livet. Vid två, tre års ålder hade hennes föräldrar förklarat varifrån mjölken kom som hon drack.

Du kan dricka mjölk bara tack vare vår ledare, sa föräldrarna. Det var vad som sades henne.

Det är så, förklarade den unga kvinnan, vi lär oss av föräldrar och av lärare i skolan när vi är små.

Som vuxen hade hon fått äran att bli guide för turistgrupper, och hon lät uppriktig i sin tro:

I andra länder förändras systemet så ofta att folket lider av ständiga skiften. I vårt land sker inga förändringar. Här bygger vi ett lyckligt liv åt folket. Vi är stolta för att vara självständiga.

På måndagen tillhörde Kim Hye Sim med största sannolikhet alla dem i Nordkorea som sörjde sin döde ledare - liksom koreografen Paek Un Su, barnmorskan Rim Un Hi, tryckeriarbetaren Kim Yong Il, som alla prisade ledaren för hans storslagna snille under intervjuer i oktober 2005.

I raden av sörjande på måndagen fanns också tjänstemän, skolelever, pensionärer, bönder och över en miljon militärer.

En gång, 1992, hörde de som då var födda Kim Jong Ils röst i samband med en militär ceremoni, två år innan han tillträdde som ledare. Då sa Kim: Ära till folkets heroiska militär. Annars sa han i stort sett aldrig något offentligt.

Han behövde inte. Myten sa att han kunde och visste allt.

I nordkoreanska skolböcker har det länge stått att Nordkorea ska bli det mäktigaste landet i världen före 2012. Att USA, Japan och Sydkorea i en snar framtid måste göra vad Nordkorea kräver.

Denna plötsliga rikedom var Kim Jong Ils löfte till den fattiga befolkningen. Den skulle infalla före den 15 april nästa år, då det är hundra år sedan hans pappa föddes, en dag som kommer att firas stort i landet. Det var också en dag som den sjuklige Kim Jong Il länge hade sett fram emot.

Vad som länge förvånade nordkoreaner som flydde till Sydkorea var hur det såg ut i Seoul. Propagandan i norr har sagt att Sydkorea var ett land i totalt förfall. Flyktingarna möttes i stället av skyskrapor och välstånd. Senare såg vissa nordkoreaner i insmugglade sydkoreanska tvåloperor hur det verkligen såg ut söder om gränsen. Och numera kniper ledningen i Pyongyang bara tyst i takt med att ett växande antal nordkoreaner börjar få en inblick i hur omvärlden ter sig.

De går över den långa gränsen till Kina. De mutar sig förbi gränsvakter eller har tillåtelse att bedriva handel. I Kina köper de kinesiska simkort, som kan användas också på koreansk mark i gränstrakterna. Detta har långsamt börjat öppna världen för en liten del av befolkningen i den slutna nationen.

I Nordkorea fortsätter invånarna att använda fötterna för att transportera sig. Invånarna bär tunga saker på ryggen. Bussarna är fulla. Cyklar används till och från arbetet. Några andra avstånd är det inte meningen att nordkoreaner ska tillryggalägga. De måste ansöka om tillstånd om de vill ut på långresa i landet.

Hela samhällssystemet är fragmentiserat för att ingen utom de i toppskiktet ska kunna få en överblick.

Svält råder sällan i Pyongyang. Hamburgerbarer och pizzerior har till och med öppnat för den lilla elit som har pengar. Tunnelbanan är av gammalt, lyxigt, sovjetiskt snitt - snygg och långt ned i underjorden för att kunna fungera som bunker om det skulle behövas.

Pyongyang har alltid varit Nordkoreas skyltfönster. Där finns både el och rinnande vatten, åtminstone för det mesta. Jag bodde på Hotel Koryo, ett tvillingtorn, 45 våningar högt, i en vecka på våning tio utan att någonsin se skymten av någon annan gäst. Känslan av kuliss växte sig stark.

I väntrummet i källaren på järnvägsstationen i Pyongyang var det inte tal om putsad fasad. Det såg ut som 1800-talet. Landsortsbor som varit i huvudstan och som gjort småaffärer väntade stående och sittande på träbänkar under ett lågt tak. Svaga lampor gav ett dunkelt sken. Överallt låg smutsiga tygväskor.

En annan kväll syntes dussintals män som samlats för att dricka öl. Borden var fulla av stora glas, för att fira eller glömma.

Vi gick till en karaokebar. Där sjöngs kärlekssånger med lena stämmor och fuktiga ögon till flimrande bilder av grönskande björkar i sluttningar.

Inga vanliga löntagare har råd med sådana utsvävningar. Men den lilla skaran av affärsmän som handlar med Kina växer. Och affärerna har gett dem ett privilegierat liv i den fattiga nationen.

Hur mycket den genomsnittlige nordkoreanen tjänar? Det beror på hur landets valuta beräknas. Men månadslönen räcker knappast till att äta lunch på någon av Pyongyangs nya restauranger.


(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

foley
Foto:Aris Messinis/AFP James Foley i Libyen 2011.

 Jakt i Storbritannien. IS mördade USA-journalisten James Foley. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Fritagning av Foley misslyckades. Specialstyrka försökte i somras.

 Hyllas av kollega. Som var gisslan tillsammans med Foley.

 Svenska hjälpplan får inte landa i Irak. Nödsändning fast i Turkiet. 435  19 tweets  416 rekommendationer  0 rekommendationer

 Darin sjunger för Kurdistan. I Filadelfiakyrkan i Stockholm. 1426  18 tweets  1408 rekommendationer  0 rekommendationer

 Flyende yazidier skyddas av PKK. Men motiven ifrågasätts. 365  20 tweets  345 rekommendationer  0 rekommendationer

ALS
Foto:AP George W Bush.

Ice Bucket Challenge, att hälla en hink med is över sig, är rörelsen som växer och växer.  Läs mer. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
skrapan
Foto:Ilya Varlamov/AP

 Protest i Moskva. Våghalsig aktion på 176 meters höjd. 29  7 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryssland stänger McDonalds. ”Brott mot sanitära bestämmelser.” 26  3 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
MelkerAndersson
Foto:Roger Turesson

Stjärnkrögaren abdikerar från Stockholms krogtron. Ny kung blir Peter ”Prinsen” Nordin.  Läs mer. 47  10 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: