Världen mer fredlig än någonsin

Att statsmakter har fått våldsmonopol har förändrat kriget.

Foto: Tomas Munita / Scanpix Att statsmakter har fått våldsmonopol har förändrat kriget.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

De blodigaste krigen

• Andra världskriget kostade 55 miljoner människor livet, men det är inte det blodigaste kriget i historien om hänsyn tas till folkmängden. Då toppar An Lushan-upproret i Kina på 700-talet. I upproret dog 36 miljoner människor, två tredjedelar av Kinas dåvarande befolkning.

• Nummer två till fem på listan är mongolernas erövringskrig på 1200-talet, den muslimska slavhandeln i Mellanöstern och Nordafrika från 600- till 1800-talet, Mingdynastins fall i Kina på 1600-talet samt romarrikets söndring och fall från 300- till 400-talet.

Källa: Steven Pinker (TT)

Vi människor tror gärna att vi lever i en våldsam tidsålder. Men detta är en illusion. Antalet offer för krig, mord och tortyr har aldrig varit så lågt som nu. Världen är en mer fredlig plats än någonsin tidigare.

Vi människor tror gärna att vi lever i en våldsam tidsålder. Men detta är en illusion. Antalet offer för krig, mord och tortyr har aldrig varit så lågt som nu. Världen är en mer fredlig plats än någonsin tidigare.

Det hävdar den amerikanske psykologen, språkforskaren och evolutionsbiologen Steven Pinker i en ny uppmärksammad bok – The better angels of our nature: The decline of violence in history and its causes.

Med en flod av statistik från den mänskliga historiens alla tidsskeden vill han visa att våldet inte ökar på jorden, utan tvärtom minskat sedan åtminstone 1700-talet. Krigen, morden, avrättningarna, pogromerna och våldtäkterna skördar allt färre människoliv.

Annons:

För många kanske detta låter en smula bisarrt. Det förra århundradet såg två världskrig, flera inbördeskrig och folkmord i massiv skala. Så hur kan det vara möjligt att påstå att våldet minskat på jorden?

Pinker förnekar inte att den första halvan av 1900-talet var våldsam, med enorma förluster i människoliv. Men han påpekar att det finns många krig längre tillbaka i tiden som, när hänsyn tas till folkmängden, var betydligt blodigare än de båda världskrigen.

Värst av alla krig var sannolikt An Lushan-upproret i Kina på 700-talet som krävde 36 miljoner människors liv. Det skulle ha inneburit 429 miljoner döda med nuvarande folkmängd.

På andra plats kommer mongolernas härjningar på 1200-talet, och på tredje slavhandeln i Nordafrika och Mellanöstern från 600- till 1800-talet. Först på nionde plats hittar vi andra världskriget.

Pinker tar också död på uppfattningen att mer ursprungliga folkgrupper är fredligare än moderna stater. I själva verket är det precis tvärtom. Ingenstans löper man större risk att falla offer för dödligt våld än i stamsamhällen.

 

Andelen av befolkningen som dött i krig bland jägare och samlare och primitiva jordbrukare är i genomsnitt 524 per 100 000 invånare, vilket är många fler, relativt sett, än vad Tyskland och Sovjet förlorade under andra världskriget. Det visar att vår förhistoria var långt blodigare än den senare historien.

Allra mest slående i boken är kanske siffrorna över mordfrekvensen genom historien. I Europa har antalet mordoffer minskat 30-faldigt sedan medeltiden, från 40 per 100 000 invånare under 1300-talet till 1,3 i dag.

På samma sätt visar Pinker att brutala och sadistiska sedvänjor som betraktades som normala under tusentals år – människooffer, häxbränning, slaveri, gladiatorspel, tortyr, stympningar, offentliga hängningar, korsfästning – i dag är oacceptabla i de flesta länder.

Vad är orsaken till denna djupgående förändring? Hur kom vi på tanken att det är motbjudande att förslava människor och korsfästa meningsmotståndare?

Här finns en biologisk faktor som är viktig. Vi har kapacitet för utstuderade grymheter och fruktansvärt våld men vårt psyke, som är ett resultat av evolutionen, har också förmågan till empati och självkontroll.

Vilken av dessa som blir dominerande beror på omgivningen, hur våra samhällen är organiserade.

Enligt Pinker handlar det om en civilisationsprocess som tagit mycket lång tid, men stadigt vunnit mark sedan upplysningstiden under 1700-talet.

Ett avgörande steg var när statsmakten fick våldsmonopol. Det ledde så småningom till att de privata vendettorna och klantänkandet upphörde, och till likhet inför lagen.

Andra faktorer var fri handel, fritt utbyte av idéer, växande levnadsstandard, utbildning – allt har bidragit till att tämja vår inre djävul och frigöra den mänskliga naturens "bättre änglar" som Lincoln uttryckte det.

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

cairns
Foto:Catherine Shaw/AFP

 Greps på lördagen. Barnen påträffades döda i bostaden i Australien. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Svar på raketattack. Första gången Israel agerade militärt sedan augusti. 10  5 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

lofven500
Foto:Roger Turesson

 Ny mätning av Novus. Och lägst förtroende har väljarna för... 690  29 tweets  661 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
nutidstestet_500
Foto:Henrik Montgomery/TT

Har du hängt med i veckans nyhetsflöde?  Gör veckans Nutidstest här. 44  4 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

Svenskens "engelska" självförtroende är stort.  Läs mer. 80  7 tweets  73 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: