Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Choklad minskar risken för stroke

Bokmärk artikel

Grafik: Johan Andersson

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Choklad

Choklad minskar risken för stroke troligen genom att:

• förhindra inflammation och åderförkalkning

• minska koncentrationen av det ”dåliga” kolesterolet LDL

• sänka blodtrycket

Choklad görs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin. Kakao­bönan kommer från det tio meter höga kakaoträdet i tropikerna (Theobroma cacao). Namnet kommer från aztekiska ”xocolatl”.

Kakao innehåller koffein, men i betydligt lägre koncentration än i kaffe och te.

Källa: Nationalencyklopedin

En liten bit choklad om dagen kan minska risken att drabbas av stroke med nästan 20 procent. Om chokladen är ljus eller mörk spelar ingen roll. Det visar en ny stor svensk studie med över 37 000 män.

En liten bit choklad om dagen kan minska risken att drabbas av stroke med nästan 20 procent. Om chokladen är ljus eller mörk spelar ingen roll. Det visar en ny stor svensk studie med över 37 000 män.

– Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare och nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet.

Tidigare forskning har visat att måttliga mängder mörk choklad är bra för hjärtat. Man har även kunnat se att chokladen kan skydda mot stroke hos kvinnor. Men nu slår svenska forskare för första gången fast att såväl ljus som mörk choklad även skyddar män, vilket stärker sambandet än mer.

Annons:

Varje år drabbas omkring 30.000 svenskar av stroke som är ett samlingsnamn för hjärnblödning och hjärninfarkt. Det innebär att syre­tillförseln stryps till hjärnan på grund av blodpropp eller blödning. Ungefär varannan avlider eller kan få svåra funktionshinder.

Susanna Larsson har tillsammans med kollegerna Jarmo Virtamo och Alicja Wolk låtit fler än 37.000 män i åldrarna 49–75 år svara på en enkät om sina matvanor. De fick bland annat ange hur mycket och hur ofta de åt choklad.

När forskarna tio år senare samkörde svaren med Socialstyrelsens patientregister hade nästan 2.000 deltagare fått en stroke. Det visade sig att stroke var vanligare bland dem som inte åt choklad. De män som hade ätit mest, ungefär en halv chokladkaka i veckan, hade minst risk att drabbas.

– Vi har inga belägg för att det lönar sig att äta mer choklad än så. Då kanske man går upp i vikt i stället, och det ökar risken för sjukdom. Det spelar troligen ingen roll om man äter lite varje dag eller vid ett enda tillfälle, säger Susanna Larsson.

Forskarna gjorde sedan en större analys av de få tidigare mindre studierna som främst har tittat på kvinnors chokladkonsumtion.

– Vi såg att alla studier visar ungefär samma skyddande effekt, säger Susanna Larsson.

Mörk choklad med en hög kakaohalt på minst 60 procent kopplas oftast till förbättrad hjärthälsa. I den nya studien gjordes ingen uppdelning mellan olika chokladsorter.

– Men vi antar att ungefär nio av tio personer i vår studie valde ljus mjölkchoklad, eftersom försäljningen såg ut så när studien gjordes i slutet av 1990-talet. Det får oss att dra slutsatsen att det går lika bra med ljus choklad med ungefär 30 procent kakao.

Studien publiceras i dag på den medicinska tidskriften Neurologys hemsida. Studien visar att det finns ett samband mellan choklad och stroke, men kan inte besvara varför. Enligt Susanna Larsson finns det fler troliga biologiska förklaringar till den hälsosamma effekten. Chokladen innehåller till exempel mycket antioxidanter som kallas flavonoider. De finns också rikligt i bland annat te, rött vin, lök och äpple.

– De tycks förhindra både inflammation och åderförkalkning. Troligen kan flavonoiderna också minska blodtrycket och halterna av det ”dåliga” kolesterolet LDL och därmed skydda mot sjukdom, säger Susanna Larsson.

Hon menar att det behövs fler studier innan man kan rekommendera en daglig dos choklad.

– Men det känns bra att redan nu kunna motbevisa dem som tror att choklad är onyttigt, säger hon.

Studien är finansierad av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap och Vetenskapsrådet.



Kommentarer (11)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

regeringen
Foto:TT, Roger Turesson

 SD: Det finns taktik. Har betydande vågmästarmakt, enligt statsvetare. 211  29 tweets  182 rekommendationer  0 rekommendationer

amanda-bjorkman-288

 DN Ledare: SD vill ge sken av att ha inflytande. 35  19 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

slaveri_1000
Foto:Roger Turesson

 Utnyttjade migrantarbetare. ”Vi är moderna slavar. Ni ser oss inte.”

 Allt större favorit. Ingen finallåt är mer lyssnad på än ”Heroes” i hela Europa. 14  7 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Måns Zelmerlöw
Foto:Jessica Gow

 Fahl bloggar från festivalen: ”EBU vill verkligen inte att Sverige ska vinna".

Annons:
pippi
Foto:Alamy

 Gör DN:s Nutidstest. Testa dina kunskaper – vad minns du från veckan som har gått? 40  2 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 Amnesty varnar. Två tillfångatagna personer uppges ha medgett att de är soldater i Rysslands armé. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

ukraina-2-288
Foto:AP
Annons:
Annons:

Lokala nyheter

 Uppdatera DN:s app! Få pushnotiser från din ort.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: