Den fetare svensken

Färre kolhydrater – då minskar vikten snabbt

Bild 1 av 3
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Detta finns på tallrikarna

Lågkolhydratdiet    Lågfettdiet    Medelhavsdiet

Lax    1 filé, 100 g    1 filé, 100 g    1 filé, 100 g
Crème fraiche    34% fett    20 g    –
Tomat    80 g    80 g    80 g
Röda bönor, kokta    70 g    –    –
Apelsin    120 g    60 g    120 g
Potatis    100 g    220 g    240 g
Olivolja    1 tsk    0,5 tsk    1 tsk
Vitvinsvinäger    0,5 tsk    0,5 tsk    0,5 tsk
Sockerärter    60 g    20 g    30 g
Oliver, gröna    –    –    25 g
Paprika, gul    –    20 g    30 g
Rågsiktsbröd    –    50 g    –
Recept och näringsberäkning: Kajsa Asp Jonson

Recept – Lax med fransk potatissallad (1 portion)

Tvätta eller skala potatisen, dela den i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Låt svalna något. Droppa över lite olivolja och vinäger och dra några varv med svartpepparkvarnen, strö över lite flingsalt. Lägg på finskivad rödlök. Stek laxen på medelvärme i lite fett. Salta lätt.

Servera potatissalladen med laxen och grönsakerna. Servera apelsinklyftorna som dessert.

Recept och näringsberäkning:  Kajsa Asp Jonson

Dra ner på fett eller kolhydrater? På kort sikt ger lågkolhydratdieten störst viktminskning. Det visar DN:s omfattande granskning av för- och nackdelar med olika bantningsmetoder.

Dra ner på fett eller kolhydrater? På kort sikt ger lågkolhydratdieten störst viktminskning. Det visar DN:s omfattande granskning av för- och nackdelar med olika bantningsmetoder.

I dag förs en het debatt om vi ska hoppa över pasta och bröd eller undvika fett för att gå ner i vikt och må bra. Både fett- och kolhydrat­anhängare hävdar att just deras diet är den bästa.

DN har gjort den hittills största granskningen av hur de populära dieterna påverkar vår vikt och hälsa. Vi har gjort en grundlig genomgång av resultaten i de mest omfattande bantningsstudierna som har gjorts i världen.

Annons:

Vi har också intervjuat forskarna bakom forskningsresultaten. De har lottat över tusen försökspersoner i främst USA och Israel till att följa olika dieter i upp till två år.

Bantningsmetoderna kan delas upp i tre typer: lågkolhydratdiet utan pasta och bröd, traditionell fettsnål kost och den mer balanserade traditionella Medelhavsdieten med mycket grönsaker, olivolja, baljväxter och fullkorn.

Den svenska lågkolhydratdieten LCHF (low carb high fat), som innebär en kost med extremt lite kolhydrater, ingår inte i granskningen. LCHF-dieten har inte undersökts i stora studier och därför går det inte att dra några slutsatser om den är bra för vikt och hälsa på lång sikt.

Granskningen visar att alla i genomsnitt går ner ungefär lika mycket i vikt oavsett vad de lägger på tallriken. Det handlar om en gans­ka måttlig viktnedgång på mellan ungefär tre och fem kilo på två år. Men en närmare granskning visar att viktminskningen varierar stort mellan olika deltagare. Det beror på att dieterna påverkar vikten på olika sätt.

Våra gener gör oss till exempel olika känsliga för kolhydrater och fett i maten. En del människor kan av genetiska skäl vara extra känsliga för snabba kolhydrater. De går lät­tare upp i vikt om de äter mycket vitt bröd, ris och socker.

– Allt fler studier visar att våra gener kan öka vår risk att bli feta. Vi kommer sannolikt att kunna skräddarsy kostmönster efter våra gener, men vi är inte riktigt där än, säger Christian Berne, som är professor i medicin vid Uppsala universitet.

Han ingår i en expertgrupp vid Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som nästa år ska presentera de vetenskapliga bevisen för vilken effekt olika koster och livsmedel har på viktnedgång, sjuklighet och livskvalitet vid fetma.

Kosten kan också påverka hälsan och det mäter forskarna med olika markörer. Det handlar till exempel om våra blodfetter. De delas upp i det ”goda” kolesterolet HDL och det ”onda” LDL. För mycket av det ”onda” LDL i blodet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

– Den som vill sänka sitt LDL mår bäst av att äta fettsnålt eller lågkolhydratkost. Det samma gäller för den som har för höga triglycerider, som är ett annat blodfett, säger Iris Shai, som är professor vid Ben Gurion University i Israel och en av världens ledande dietforskare.

Många överviktiga människor har också för högt blodsocker. Det ökar risken för typ 2-diabetes (åldersdiabetes), som i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. Enligt Iris Shai bör de i första hand äta den traditionella Medelhavskosten eller minska på kolhydraterna.

– Det gäller också den som redan har diabetes eller som har en förälder med sjukdomen, säger hon.

Den som är frisk kan välja diet efter tycke och smak. Då handlar det om huruvida man föredrar att räkna kalorier eller kolhydrater.

Hur mycket man vill gå ner i vikt kan också ha betydelse för vilken diet man ska välja. Enligt både Iris Shai och professor Gary D Foster vid Temple University i USA, kan lågkolhydratdieten vara den effektivaste för den som vill gå ner 5–10 kilo under ett halvår.

– Den ger den snabbaste viktnedgången på kort sikt. Vill man gå ner mer i vikt tror jag mer på ­ Medelhavsmaten eftersom den är mer varierad och därför lättare att hålla fast vid under en längre tid, säger Gary D Foster.

Han har visat i sina studier att de som får professionell rådgivning i en stödgrupp lyckas bäst.

– De går i snitt ner nästan dubbelt så mycket som de som bantar på egen hand. De lär sig knep för att hantera sitt ätande i olika situationer och då blir det också lättare att hålla vikten på lång sikt, säger han.0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

UkrainaFlygkrasch500
Foto: AP

 Prorysk separatist till italiensk media: Trodde att det var ett militärplan. 25  11 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Se webb-tv-klippet. Här bryter bråket ut i Ukrainas parlament.

 200 kroppar fördes till Charkiv. De första offren efter flygkraschen väntas landa i Nederländerna i dag.

FlygplanUkraina144
Foto: AFP/ANP

 Ska förvaras i lokal fabrik. Polis: 200 kroppar framme i Charkiv. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 EU hotar med åtgärder. Diplomatkällor: Krig i Ukraina. 53  3 tweets  24 rekommendationer  26 rekommendationer

 Tillfångatagen svensk: Jag behandlas okej. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

premium  Michael Winiarski: Vore att ge upp projektet om Ryssland som global stormakt och imperium. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kviga i Häljarum gick till attack. Polisen varnar nu allmänheten.

Annons:

 Anmälningar strömmar in till Konsumentverket. Ringer upp äldre och sjuka för att sälja in. 57  12 tweets  44 rekommendationer  1 rekommendationer

Telefonforsaljare144
Foto: TT
kvinna-144
Foto:Sandra Charina Lundin

 Flera anmälningar mot företaget. 91-åriga Karin Olsson fick räkning från nystartat företag.

Annons:
installd500
Foto:AP

 Skulle ha rest till Arlanda i dag. Bolaget står för uppehället i 24 timmar.

 Netanyahu ber Kerry: Häv flygstoppet. 6  1 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter raket vid flygplats. SAS och flera bolag stoppar flyg till Israel. 79  11 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

gaza244
Foto:AFP

 DN på Västbanken. Ilska och sorg råder efter höga dödstal i Gaza. 66  6 tweets  60 rekommendationer  0 rekommendationer

 Israelisk soldat saknas i Gaza. Kan ha tagits tillfånga. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Avskyvärda handlingar.” FN kräver omedelbart eldupphör. 387  17 tweets  370 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kerrys tabbe. Vet inte att micken är påslagen. 129  5 tweets  122 rekommendationer  2 rekommendationer

 Journalist: Orimligt. Varför ska palestinierna foga sig? 1003  24 tweets  973 rekommendationer  6 rekommendationer

 Historiker: Därför är konflikten i Palestina enkel att lösa. 2320  89 tweets  2210 rekommendationer  21 rekommendationer

SommarVarme244
Foto: Fredrik Persson

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer i landet.  Små barn och äldre extra utsatta. 105  2 tweets  102 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nytt värmerekord för i år. Över 30 grader vid flera av SMHI:s mätstationer. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: