Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Fryst avföring lika bra som färskt

Avföringstransplantation kan hjälpa mot tarminfektioner av bakterien Clostridium difficile.
Avföringstransplantation kan hjälpa mot tarminfektioner av bakterien Clostridium difficile. Foto: Christine Olsson/TT

Det verkar inte göra någon skillnad om bajs som används vid avföringstransplantationer först varit fryst, visar en ny studie. Det kan göra det enklare att behandla personer med svåra diarréer.

Tarminfektioner av bakterien Clostridium difficile kan bland annat orsaka diarréer, som hos vissa personer blir svåra och återkommande. Behandling med antibiotika fungerar inte för alla, men då har avföringstransplantation från en frisk donator visat sig vara ett bra alternativ.

Men ett praktiskt hinder har varit att avföringen behövt vara färsk, vilket begränsat användningen av metoden. Dessutom måste friska donatorer kontrolleras för tidigare sjukdomar, vilket är kostsamt.

Nu visar en studie publicerad i tidskriften Jama att donerad avföring som tidigare varit fryst inte verkar vara sämre än färsk. Nästan lika många i båda grupperna blev bra av behandlingarna och hade inte fått någon diarré på grund av clostridium difficile-infektion 13 veckor efter behandlingen.

Forskarna tror att metoden med fryst avföring skulle kunna innebära att fler skulle kunna få behandling. De tror också att kostnaderna för sållning av donatorer skulle kunna minska då den skulle kunna centraliseras.

Torbjörn Norén, infektionsläkare i Örebro län, har arbetat med avföringstransplantationer länge, men ännu inte använt fryst avföring. Han var nyligen på studiebesök på en klinik i Helsingfors i Finland där man arbetar med fryst avföring.

– Jag tror att det finns ett stort behov av avföringstransplantationer, men det är inte alla som utför dem. Om man kan lagra avföring från några utvalda så kallade proffsgivare skulle det kunna underlätta väldigt mycket, säger han.

I studien ingick fler än 200 patienter som hade återkommande infektioner. Hälften lottades till att få fryst och därefter tinad avföring och hälften lottades till att få färsk avföring. Studien var dubbelblind, vilket innebär att varken läkarna eller patienterna visste vem som fick färsk eller tidigare fryst avföring.

Tidigare studier har antytt att fryst avföring skulle vara säkert och effektivt, men har inte jämfört fryst med färsk avföring, enligt forskarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.