Halva Europa släkt med framgångsrika ”Helena”

Här i los Millares-ruinen strax norr om Almeria i Andalusien, i södra Spanien, har spår efter klockbägarkulturen påträffats.

Foto: Alamy Här i los Millares-ruinen strax norr om Almeria i Andalusien, i södra Spanien, har spår efter klockbägarkulturen påträffats.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Först kom jägarna till Europa, sedan kom bönderna. Ett par tusen år senare kom en ny stor invandringsvåg från nuvarande Spanien. Spåren från dem präglar än i dag européernas dna.

Först kom jägarna till Europa, sedan kom bönderna. Ett par tusen år senare kom en ny stor invandringsvåg från nuvarande Spanien. Spåren från dem präglar än i dag européernas dna.

I många år har arkeologer debatterat de så kallade klockbägare som breder ut sig över hela västra och centrala Europa för ungefär 4.800 år sedan. Bägarna har fått sitt namn efter sin klockliknande form och är oftast fint arbetade med tunna väggar. Vilka var männi­skorna som använde dessa muggar? Kunde de knyta allianser och bli framgångsrika genom seden att dricka öl och mjöd i muggarna? Fick de makt genom sina kunskaper om att smälta koppar och guld? Tog de sig fram som handelsmän eller krigare?

Av gravfynden att döma hade både metallsmycken och strids­vapen en central plats i deras liv.

Annons:

Klockbägarna spred sig över nästan hela nuvarande EU under loppet av 300 år, inklusive delar av södra Sverige. En het fråga i debatten är om det verkligen var nya människor som spred föremålen eller om det snarare var kulturen som anammades av den befintliga befolkningen.

Arkeologen Wolfgang Haak vid universitetet i Adelaide i Australien har undersökt saken genom att dna-analysera ett fyrtiotal skelett av olika åldrar från utgrävningsplatser i Mittelelbe-Saale i Tyskland.

De äldsta skeletten är från tiden när jordbruket först kom till regionen för cirka 7.500 år sedan, medan de yngsta är ungefär 4.000 år. Krukskärvor och andra föremål ändrar form under denna tid, och klassas av arkeologer i olika kategorier.

Klockbägarkulturen börjar dyka upp i Mittelelbe-Saale för 4.500 år sedan.

Precis samtidigt dyker det upp människor som verkar vara av ett annat ursprung. De verkar komma från nuvarande Spanien snarare än från Centraleuropa, visar Wolfgang Haaks dna-analyser. Utseendet på människornas skelett pekar i samma riktning.

Resultaten publicerades i veckan i tidskriften Nature Communications. De bygger på analys av så kallade mitokondrier, en liten del av vårt dna som alla människor ärver från sin mor. På kvinnosidan ärvs dessa mitokondrier i generation efter generation. Eftersom de kan variera lite går det att spåra ursprung på mödernelinjen tusentals år tillbaka.

Wolfgang Haaks grupp har lyckats göra en fullständig mitokondrieanalys av 39 individer som alla tillhörde den grupp som kall­as för H. I dag varianten H, som populärt har kallats för ”Helena”, i särklass vanligast i Europa. Nästan halva befolkningen kan spåra sitt ursprung tillbaka till en Helena som kom till Europa för minst 22.000 år sedan, med en jägarbefolkning under istiden.

Men gruppen H är uppdelad i många undergrupper, och dem har forskargruppen kunnat bestämma eftersom de har undersökt hela mikond­riernas dna, inte bara enstaka delar.

Resultaten tyder alltså på att några specifika undergrupper av H spred sig från nuvarande Spanien i samband med klockbägarkulturen, och att ättlingarna blev så framgångsrika att de i dag dominerar Europas befolkning. Wolfgang Haak vågar inte peka ut någon enskild orsak som gav klockbägarfolket dessa framgångar.

– Det måste ha varit en kombination av olika faktorer. Att de kontrollerade gruvor med koppar och tenn är säkerligen en orsak. En annan är ett nytt och mer avancerat jordbruk, som gjorde att de även kunde använda magrare marker, säger Wolfgang Haak.

Han och hans medarbetare arbetar nu med att undersöka fler skelett från andra utgrävningsplatser, för att få ett säkrare underlag för sina slutsatser. De letar också efter en genvariant som ärvs på fädernet. Det ligger nära till hands att en grupp som kallas R1b skulle ha spridits i samband med klockbägarna. Den gruppen är i dag vanligast Europa, i synnerhet i klockbägarnas kärnområden i Väst- och Centraleuropa.

– R1b är en toppkandidat för att bli den manliga motsvarigheten till gruppen H. Men för närvarande är det mest spekulation, vi måste vänta med den slutsatsen tills vi har funnit fler västeuropeiska individer från denna period, säger Wolfgang Haak.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ubatsbild-500
Foto:Försvarsmakten

 ”Skulle varit tydligare.” Anders Grenstad till DN om felaktiga uppgifterna.

 ”Det var helt klart en ubåt.” Ögonvitttnet till Aftonbladet. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s huvudledare: Alarmismen bör ha rimliga proportioner. 12  6 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatsbild-144
Foto:Privat

 Bilden fick sin förklaring. ”Helt klart jag som är ute och kör på bilden.” 812  44 tweets  768 rekommendationer  0 rekommendationer

”Ubåtshysterin börjar åter gripa omkring sig.”  Clas Svahns blogg.

 Kan användas för ubåtsjakt. Står i stället på utställning i Göteborg. 1887  66 tweets  1821 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Vi saknar förmågan”. Marinchefen till DN om helikopterkapaciteten. 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Grafik: Här finns ubåtsspåren. Allt om ubåtsjakten – detta har hänt. 112  26 tweets  86 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: Rysk närvaro i Östersjön del i krigsförberedelse. 207  24 tweets  181 rekommendationer  2 rekommendationer

mystisk-man-500
Foto:Privat

 Fotades i Stockholms skärgård. Trädde fram i TV4 på måndagskvällen. 30  7 tweets  22 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Kollektivtrafiken ett sexistiskt galleri”. Se planschen som ersatte Kvinnolobbyns kampanj. 552  222 tweets  330 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
gamla-stan-500
Foto:TT, Lars Epstein

 Cirka 50 brandmän på plats. ”En mardröm när det brinner här.” 16  5 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hemlig graffitimålare. Polisen har gripit Banksy, enligt medier. Men det finns en hake. 12  9 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

banksey
Foto:Alamy
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: