Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nobelpriset 2009

Hennes upptäckt kan förklara livets uppkomst

Bokmärk artikel

Foto: Lars Lindqvist

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Hon delar kemipriset med amerikaner

Israeliskan Ada Yonath delar årets Nobelpris i kemi med amerikanerna Venkatraman Ramakrishnan och Thomas Steitz. Ada Yonath är pionjären av de tre. Hon började kartlägga ribosomens struktur redan på 1970-talet. Hon är 70 år och chef för ett laboratorium v

Ada Yonath är den första kvinnliga Nobelpristagaren i kemi på 45 år. Hon försöker lösa problemet med antibiotikaresistens och dessutom förklara livets uppkomst.

Ada Yonath är den första kvinnliga Nobelpristagaren i kemi på 45 år. Hon försöker lösa problemet med antibiotikaresistens och dessutom förklara livets uppkomst.

Vad betyder din tredimensionella bild av ribosomen för arbetet med resistenta bakterier?

– Över hälften av alla antibiotika i dag riktar in sig just mot ribosomen. Tanken är ju att antibiotika ska döda bakterien men inte patienten. Det finns små skillnader mellan ribosomerna hos bakterier och ribosomerna hos människor. Antibiotika ska helst kroka fast sig vid strukturer som bara finns hos bakterien. Annars blir det biverkningar. Ofta har ett antibiotikum bara en sådan krok, och då uppstår lätt resistens.

Annons:

– Vi försöker hitta andra möjliga krokar där antibiotika kan fästa. Läkemedelsföretagen använder vår information för att ta fram nya antibiotika. Förhoppningsvis kan de få fram nya preparat baserade på våra resultat om kanske tio år. Deras arbete är hemligt.

– Jag har jobbat direkt med läkemedelsföretag, men jag tycker inte om det. Min forskning är finansierad av allmänhetens pengar och jag vill publicera mina resultat helt öppet.
På 1950-talet, när antibiotika kom, trodde man att det var den totala livräddaren. Då försvann tuberkulos från västvärlden, och syfilis, som tidigare dödade så många intellektuella och musiker, för att ta två exempel. I dag har en tredjedel av bakterierna blivit resistenta på många sjukhus. Så det är verkligen viktigt att få fram nya antibiotika.

Vad kan ribosomen säga om livets uppkomst?

– Det här är något nytt som vi nyligen har börjat med. Många tror att livet började med RNA, och några tror att det började med en liten maskin som bestod av RNA. Det tror vi också. Och vi har hittat resterna av en sådan liten maskin längst in på det mest aktiva stället i ribosomerna. Det är en liten ficka och den finns hos alla, från bakterier till elefanter. Det visar att den är mycket gammal.

– Nu försöker vi återskapa denna lilla maskin, så liten som möjligt, av RNA som vi sätter ihop bit för bit. Vi tror att det kan räcka med bara 120 bitar, 60 på ena sidan av fickan och 60 på den andra.

Hur kunde du åstadkomma en tredimensionell bild av ribosomen när alla andra sa att det var så svårt eller helt omöjligt?

– För att kunna göra kristallografi måste det finnas en ordning, och folk sa att ribosomerna inte har någon ordning. Men jag läste en populärvetenskaplig artikel om isbjörnar som går i ide. För att de ska starta om sin ämnesomsättning på våren måste det finnas någon sorts ordning i ribosomerna. Så jag tänkte att kan isbjörnen, så ska väl jag kunna.

– Men det tog över tjugo år. Jag började i slutet av november 1979. (Ada Yonahts Nobelprisbelönade artiklar publicerades år 2000 och 2001, red:s anmärkning.)

– Naturligtvis jobbade jag inte med celler från isbjörnar. Inte vill jag döda en isbjörn för min forsknings skull. Jag använde extra starka bakterier, sådana som tål hög värme eller hög salthalt.

Du är den fjärde kvinnliga kemipristagaren någonsin, efter Marie Curie, Marie Curies dotter Irène Joliot-Curie och Dorothy Hodgkin. Vad har dessa föregångare betytt för dig?

– Jag är mycket stolt över att vara en i denna rad. Marie Curie var min barndoms hjälte. Vi hade en bok om henne hemma, och jag kände starkt igen mig i beskrivningen av hennes nyfikenhet.

– Hennes dotter visste jag inte så mycket om som barn, men jag har senare förstått att hon var en mycket originell person.

– Dorothy Hodgkin kände jag personligen. Hon var lärare i Oxford åt Gerhard Schmidt, som senare byggde upp kristallografin i Israel. När han dog kom hon ner och höll ett minnestal. Vi träffades flera gånger, jag beundrade henne mycket som en fantastisk forskare som har gjort väldigt mycket för kristallografins utveckling.

Det är rekord för kvinnliga Nobelpristagare i år: fem kvinnor om man räknar med ekonomipriset. Varför detta genombrott för kvinnorna just nu?

– Det får du fråga Nobelkommittén om.

Vilka personliga egenskaper och vilka omständigheter i din miljö har betytt mest för att du nu har fått Nobelpriset?

– Nyfikenheten! Och lärarna. Jag har alltid varit väldigt nyfiken och jag är glad att ingen tryckte ner min nyfikenhet. Jag hade mycket stödjande lärare både på dagis, i grundskolan och på gymnasiet.Och jag hade mycket stöd hemma, trots att min mor bara hade fyra års skola.

– Och så har jag inte varit rädd för att misslyckas. Jag hade det så tufft som barn. Min far dog när jag var elva. De var pionjärer från Polen och han drev en liten livsmedelsaffär. När han dog visade det sig att min mor inte kunde räkna procent. Men jag kunde det, för jag hade lärt mig procent i skolan.

– Kanske handlar det också om motivation och beslutsamhet när man håller fast vid samma fråga i över tjugo år.

Kommentarer (18)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

mygg1000
Foto:AP

 Fukt – och nu värme. ”Det blir masspsykos när de kläcks på samma gång.” 37  4 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kläder och dofter – experten tipsar. Så skyddar du dig mot mygg. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Man försvann vid simtur. Flera drunkningsolyckor på årets varmaste dag. 10  3 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Över 30 grader på flera håll. ”Risk för ett försämrat hälsotillstånd.” 437  6 tweets  431 rekommendationer  0 rekommendationer

varmebolja
Foto:TT

 Sol, värme och tragedier. Livräddningssällskapet manar till försiktighet. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

bilen2-488
Foto:DN

 Stekande sommarsol. DN:s reporter och en läkare testar hur länge de klarar av att sitta i en bil. 105  9 tweets  96 rekommendationer  0 rekommendationer

armenien2-1000
Foto:Reuters, AFP

 ”Färgrevolutioner.” Moskva varnar Väst för att starta armenisk revolution. 30  19 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Expert: Det kan bli blodigt och besvärande våldsamt. 457  43 tweets  412 rekommendationer  2 rekommendationer

Armenienliten
Foto:AFP

 Armenien kokar. Hundratals gripna i samband med protester. 93  3 tweets  88 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:

 Var ligger det? När vice statsministern frågades ut i P3 sa hon att förintelselägret ligger i Tyskland. 134  11 tweets  123 rekommendationer  0 rekommendationer

romson288
Foto:TT
strage2-288
Foto:DN

Fredrik Strage njuter av Young Fathers furiösa energi och vill läxa upp Pharrell Williams.  Festival dag 1.

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: