Livmoderhalscancer går mot fördubbling

Publicerad 2009-05-08 15:36

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

En halv miljon av världens kvinnor drabbas varje år av livmoderhalscancer och om inget görs blir antalet det dubbla år 2050. I Sverige hoppas läkarna nästan kunna utrota sjukdomen, tack vare den planerade massvaccineringen.

En halv miljon av världens kvinnor drabbas varje år av livmoderhalscancer och om inget görs blir antalet det dubbla år 2050. I Sverige hoppas läkarna nästan kunna utrota sjukdomen, tack vare den planerade massvaccineringen.

- Om den inte blir direkt utrotad i Sverige, så blir den nästan det. Med en kombination av vaccination och effektiva tester blir risken nästan noll, säger professor Joakim Dillner som leder den internationella konferens om papillomvirus som smygstartade i Malmö på fredagen.

Det svenska vaccinationsprogrammet för flickor födda 1999 eller senare dras i gång nästa år.

På global nivå ser det betydligt dystrare ut. Sjukdomen är mest utbredd i utvecklingsländer och det är i dessa länder befolkningstillväxten väntas bli som störst de kommande decennierna.

Samtidigt pekar forskarna på den globala sextrenden som en faktor som kommer att leda till fler sjukdomsfall framöver. Humant papillomvirus (HPV), som orsakar livmoderhalscancer, sprids via sexuella kontakter. I globalt genomsnitt är kvinnor dels allt yngre när de sexdebuterar, dels har de fler partners under sin livstid.

- För kvinnor under 50 har risken ökat även i många länder där stora ansträngningar gjorts mot spridningen, berättar Xavier Bosch, forskare vid det katalanska onkologinstitutet i Barcelona.

En kvinna som är född 1940 kan räkna med att hennes vuxna dotter i genomsnitt löper tre gånger högre risk att drabbas än vad hon själv gör.

Australien var först ut med allmänt HPV-vaccin för flickor 2006 och i Malmö ska erfarenheterna därifrån redovisas. Bland annat har vaccinationerna redan resulterat i en spektakulär nedgång av könssjukdomen kondylom, som också orsakas av HPV.

Australiensiska forskare ska också berätta om sina studier av hur lätt HPV smittar män. Det är sedan tidigare känt att smittorisken är mycket hög för en ung kvinna som har oskyddat sex. Många bär på HPV utan veta om det och den stora majoriteten blir inte sjuk. Nu har det visat sig att män är ännu mer mottagliga för smittan än vad kvinnor är.

En annan forskargrupp kommer att lansera hypotesen att allergi kan ge en skyddande effekt mot livmoderhalscancer.

- Den är alldeles ny och vi får se om den håller. Det skulle kunna ha med immunförsvaret mot papillomvirus att göra, säger Joakim Dillner.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

Skulle kosta skolan 800.000. ”Jag hade ingen aning om att de planerade att åka till Mallorca”, säger grundskolechefen. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Palma144
Foto:Alamy
IVF144
Foto: 67photo/Alamy

Kvinnan genomgick provrörsbefruktning. Nu väntar hon en annan kvinnas tvillingar.

Annons:
DiskrimineringPUFF
Foto:Alamy

Detta är diskriminering. Här är tabbarna som arbetsgivare inte får göra. 22  6 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

Tror du att du diskrimerats? Detta går att driva rättsligt. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

De arbetar brett med mångfald. Så gör företaget. 6  4 tweets  0 rekommendationer  2 rekommendationer

Ställ din fråga redan nu. Hooshang Bazrafshan, projektledare på diskrimineringsombudsmannen chattar kl. 13.

DO144
Foto:DO

Har du känt dig diskriminerad någon gång?

Annons:
Annons: