Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Vetenskap

Nya rådet: Spiral är bra även för unga kvinnor

Läkemedelsverket ändrar sina rekommendationer för preventivmedel. Nu förespråkas spiral även för unga kvinnor som inte fött barn. Samtidigt tonas risker med p-piller ned.

I nya rekommendationer som presenteras på onsdagen framförs spiral och p-stav som ett bra skydd även för yngre kvinnor som inte fått barn. De har ofta en oregelbunden livsstil som gör det lätt att glömma bort att ta p-piller.

– Tidigare fanns en rädsla för att spiral kan orsaka äggledar­inflammation, vilket i sin tur kan skada kvinnors fertilitet. Därför ville man inte sätta in spiral om kvinnan inte hade fött barn. Men det finns inget stöd för en sådan infektionsrisk i vetenskapliga studier, även om det vetenskapliga under­laget är ganska begränsat för ton­- åringar, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi på Läkemedelsverket.

Sedan några år tillbaka har användningen av p-piller minskat till unge­fär var femte kvinna i fruktsam ålder.

En förklaring kan vara rädslan för blodpropp. Ända sedan 60-talet har det varit känt att vissa typer av p-piller ökar risken att drabbas. Ett annat skäl är att pillren kan påverka humöret.

Efter flera larm om blodproppar och dödsfall gjorde europeiska läke­medelsmyndigheten förra året en vetenskaplig granskning av p-piller.

Den slår fast att nyttan av så kal­lade kombinerade p-piller fortfarande överväger riskerna. Kombinerade p-piller innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

Myndighetens rapport ligger till grund för Läkemedelsverkets nya rekommendationer som presenteras på onsdagen. De senaste gjordes 2005.

– Tack vare EU-granskningen och flera andra nya studier vet vi mer om risknivåerna med olika p-medel, säger Viveca Odlind.

Varje år får mellan fem och tolv av 10 000 kvinnor som använder kombinerade p-piller blodpropp. Det kan jämföras med två fall per 10 000 kvinnor som inte tar p-piller.

– Det bedömer vi som en mycket liten risk. Risken är större att få en blodpropp under graviditet eller förlossning, säger Viveca Odlind.

Lägst risk har de äldre lågdos­piller som innehåller hormonerna levonorgestrel (till exempel Neovletta, Trionetta) eller noretisteron (Orthonett Novum). Mellan fem och sju av 10 000 kvinnor som tar dem under ett år drabbas av blodpropp.

– De passar därför bra som första­handsval till unga kvinnor som vill börja med p-piller, säger Viveca Odlind.

Risken för blodpropp ökar något med stigande ålder. Men en frisk kvinna över fyrtio år som har tagit p-piller i många år kan fortsätta med metoden om hon inte har andra riskfaktorer, menar Viveca Odlind.

– Hormonspiral är annars ett smart preventivmedel efter 40, eftersom spiralen dämpar rikliga blödningar som är vanligt hos kvinnor i den åldern.

Ett av de vanligaste skälen till att kvinnor slutar ta p-piller är nedstämdhet och irritabilitet. Om man har fortsatta besvär efter två tre månader rekommenderar myndigheten att man byter p-piller eller väljer annat preventivmedel.

Fakta. Så säkert är skyddet

P-stav

Skydd: 99,95 procent

Hämmar ägglossning. Stav sätts in under huden på armen. Kan sitta i tre år. Ger oregelbunden mens.

Hormonspiral

Skydd: 99,8 procent

Påverkar livmoderns slemhinna, försvårar spermiernas transport. Lämpligt för kvinnor med rikliga blödningar.

P-spruta

Skydd: 99,8 procent

Hämmar ägglossning. Ges var tredje månad. Kan minska bentäthet, inte lämpligt för kvinnor under 19 år. Ger oregelbunden mens.

Kombinerade p-piller

Skydd: 99,7 procent

Hämmar ägglossning. Innehåller två sorters hormoner. Är det mest använda preventivmedlen bland yngre kvinnor. Ökar risk för blodpropp.

P-plåster

Skydd: 99,7 procent

Hämmar ägglossning. Plåster fästs på huden. Innehåller två sorters hormoner. Ökar risk för blodpropp.

P-ring

Skydd: 99,7 procent

Hämmar ägglossning. Plastring som sätts in i slidan i tre veckor. Innehåller två sorters hormoner. Ökar risk för blodpropp.

Mellanpiller

Skydd: 99,7 procent

Kan hämma ägglossning. Tas varje dag. Ingen ökad risk för blodpropp. Mensen blir oregelbunden.

Kopparspiral

Skydd: 99,4 procent

Kopparjoner försvårar transporten av spermier. Även lämpligt för unga kvinnor som inte varit gravida.

Minipiller

Skydd: 98,9 procent

Livmoderslemhinnan blir tunn, livmoderhalssekretet tjocknar. Mensen kan bli oregelbunden.

Kondom

Skydd: 98 procent

Används som skydd mot både graviditet och könssjukdomar. Bör alltid användas vid tillfälliga sexuella kontakter.

Avbrutet samlag

Skydd: 96 procent

Samlaget avbryts innan mannen får utlösning. Inget att rekommendera om man vill undvika graviditet.

Familjeplanering

Skydd: 95–97 procent

Samlag undviks när kvinnan är fertil, fem dagar före och en dag efter ägglossning. Gäller att ha koll, till exempel med ägglossningstest.

Pessar och spermiedödande gel

Skydd: 94 procent

Stoppar spermier, kupa av gummi eller silikon. Ska lämnas i slidan i minst sex timmar och högst 24 timmar efter samlag.

Spermiedödande medel

Skydd: 82 procent

Förs in i slidan. Används tillsammans med pessar eller kondom.

Källa: Läkemedelsverket