Så avslöjade svensk teknik mumiens död

Bild 1 av 5
Mumien undersöktes med skiktröntgen på ett sjukhus i London. Foto: Interactive institute
Visualiseringsbordet visar kroppen i en tredimensionell bild som går att vrida och vända. Foto: Interactive institute
Med en handrörelse kan betraktaren avlägsna huden och utföra en ”obduktion”. Foto: Interactive institute
Alla organ kan plockas bort så att tillslut bara skelettet återstår. Foto: Interactive institute
Här syns hur det vassa föremålet har krossat revbenet inifrån, efter att först ha passerat genom skulderbladet, blodkärl och lungan. Våldet har varit mycket kraftigt och alla tecken tyder på mord. Foto: Interactive institute
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Datorprogram omvandlar information till bilder

• Virtuella obduktioner utgår från så kallad dator­tomografi, även kallad skiktröntgen.


• Kroppen eller föremålet röntgas i ett stort antal skikt. Mellan varje skikt är det bara 0,1 millimeter.

• Datorprogram omvandlar sedan informationen till tredimensionella bilder. Från början är bilderna färglösa. Men programmen färgar kroppsdelar i olika densitet med olika färger. På så sätt kan man sär­skilja hud, muskler, ben, gaser, hålig­heter och så vidare.

• Visualiserings­bordet fungerar som en ”touch screen” genom att laser­strålar inne i bordet registrerar händernas rörelser.

• I princip kan visualiseringsbordet även synliggöra skador hos levande människor, exempelvis knän. Men det är inte så lämpligt att undersöka hela levande kroppar i onödan eftersom röntgenstrålning alltid innebär en viss förhöjd risk för cancer.

Mumien som visade sig vara mördad har medfört ett internationellt genombrott för den svenska tekniken med virtuella obduktioner. Nu visas den 5500 år gamla mordgåtan på British Museum i London.

Mumien som visade sig vara mördad har medfört ett internationellt genombrott för den svenska tekniken med virtuella obduktioner. Nu visas den 5500 år gamla mordgåtan på British Museum i London.

Han var rödhårig och kallades därför tidigare för ”Ginger”. Men British Museum har skärpt sina etiska riktlinjer för döda männi­skor och numera kallas den 5 500 år gamla mumien för Gebelein man.

Manskroppen hittades nämligen på utgrävningsplatsen Gebelein i Egypten i slutet av 1800-talet. Sedan år 1900 har Gebelein man funnits på British Museum och är ett av de största dragplåstren på hela museet. Men under alla dessa år har ingen vetat hur han dog.

Annons:

Kroppen är exceptionellt välbevarad trots att den begravdes innan de gamla egyptierna hade utvecklat sin balsameringsteknik. Den har mumifierats av naturliga processer, eftersom den begravdes i torr sand.

– Huden är kvar liksom muskler och senor. Skelettet är intakt och till och med hjärnan kan man se, även om den har blivit lite förtorkad, säger Anders Persson.

Han är röntgenläkare, professor i medicinsk bildvetenskap och chef för centret CMIV vid Linköpings universitet. Anders Persson är också en av pionjärerna bakom tekniken för virtuella obduktioner.

– Vi har hållit på sedan 2003 och hittills har jag tittat på över 400 mordfall. Våra virtuella obduktioner har blivit ett komplement till rättsläkarnas övriga undersökningar, berättar han.

I samarbete med Anders Persson och forskare vid Linköpings tekniska högskola och medicinteknikföretaget Sectra har Visualiseringscenter C i Norrköping utvecklat ett visualiseringsbord för professionell användning inom sjukvården. Det har nu börjat säljas på sjukhus världen över, i första hand för att användas i undervisning i anatomi. Men forskarna har också utvecklat ett mer folkligt visualiseringsbord.

– Det ska vara väldigt enkelt med texter och förklaringar och kunna användas på museer och science centers, säger Anders Persson.

Hittills har ett tiotal exemplar av detta visualiseringsbord för allmänheten ställts ut på olika institutioner. I Sverige finns två: på Visualiseringscenters utställning i Norrköping och på Tekniska museet i Stockholm på den pågående utställningen ”100 innovationer”.

Samarbetet med British Museum innebär ett särskilt bra tillfälle att exponera tekniken internationellt. Det är ett av världens mest besökta museer och en av Londons största turistattraktioner.

– Den här mumien är ju väldigt värdefull, de är hemskt rädda om den. De ville absolut inte gå in och skära i kroppen, säger Anders Persson.

Inte heller ville de ansvariga på British Museum riskera att skicka kroppen till Linköping, där CMIV har sin extra avancerade utrustning för skiktröntgen. I stället sändes mumien under stort säkerhetspådrag till ett lokalt sjukhus i London för att röntgas.

Det blev ett stort antal bilder som sedan bearbetades med den teknik som de svenska forskarna har tagit fram. Därefter kunde både antropologer på British Museum och ­Anders Persson i Linköping studera de tredimensionella bilderna.

– Jag analyserade mumien på samma sätt som jag brukar göra med mordfall, säger Anders Persson.

Han och de brittiska antropologerna var eniga:

Det rör sig om en man som har avlidit i tjugoårsåldern. Han hade utmärkta tänder. Men någon har huggit honom i ryggen med ett stort, vasst föremål. Hugget syns nätt och jämnt på hudens utsida. Men när man tittar inne i kroppen framgår desto tydligare att skulderbladet är skadat och att även revbenet på and­ra sidan kroppen har krossats.

– Det har varit stort våld. Med största sannolikhet har lungpuls­ådern skadats och lungan punkterats, säger Anders Persson som har sett liknande skador vid mordfall i Sverige.

Antropologerna vid British Museum har visat honom sin samling av stenvapen som förekom i Egypten under samma period som Geberlein man levde.

– Ett av dem passar precis i storlek. Det var ungefär som en morakniv, men med lite större blad.

I ett första skede ska visualiseringsbordet stå på British Museum i en månad. Men Anders Persson och hans medarbetare hoppas på fortsatt samarbete om många and­ra intressanta objekt från museets samlingar. För att inte tala om många andra museer.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

yara
Foto:TT

 Yarafallet tas upp på nytt. Hovrättsförhandlingarna startade dramatiskt – vakter fick gripa in.

storagare
Foto:AFP, TT

 Telejätte och hemmafixarkedja bland favoriterna. Ökat med miljarder. 32  16 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

 Birgitta Forsberg om Saudiavtalet. ”Politikerna och näringslivet drog ned varandra i dyn.” 28  11 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

forsberg
Foto:DN

 Stopp för svensk-saudisk handelskammare. ”Relation har fått sig en törn.”

Annons:

 6 000 nya bostäder – och tiotusentals arbetsplatser. I vår byggs de första bostäderna. 34  15 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

hagastaden
Foto:Jonas Lindkvist
hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 6594  53 tweets  6537 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2059  18 tweets  2038 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1270  33 tweets  1232 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: