Fiskens sista chans

Sextiotal döms för fiskebrott

Per-Olof Larsson, Sveriges fiskares riksförbund.

Lennart Ramsvik Per-Olof Larsson, Sveriges fiskares riksförbund.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ett sextiotal svenska fiskare döms varje år för fiskeribrott. Några av de dömda har höga förtroendeposter i branschorganisationen Sveriges fiskares riksförbund - en viktig samarbetspartner när Fiskeriverket ska formulera regler.

Ett sextiotal svenska fiskare döms varje år för fiskeribrott. Några av de dömda har höga förtroendeposter i branschorganisationen Sveriges fiskares riksförbund - en viktig samarbetspartner när Fiskeriverket ska formulera regler.

- Oavsett vem det är som begår brott är det allvarligt, men det är lite mer allvarligt om det är förtroendevalda som begår brott, säger Johan Löwenadler Davidsson på Fiskeriverket.

I Sveriges fiskares riksförbunds västkustavdelningar har tre förtroendevalda blivit dömda för otillåtet trålfiske de senaste fem åren. En av dem, Per-Olof Larsson från Göteborg, sitter även i riksförbundets styrelse och är med i verkställande utskottet. Han är ordförande i Fiskebäcksavdelningen och delägare i "Danö", som är en av svenska fiskeflottans största trålare. Han dömdes 2003 till 54 000 kronor i böter för otillåtet trålfiske av hovrätten för västra Sverige samt att betala tillbaka värdet för fisken som var 298 956 kronor.

Annons:

DN har sökt Per-Olof Larsson men inte lyckats nå honom för en kommentar. Men hans advokat Erik Bergenhem tycker att hovrättens dom var orättvis.

- Jag tycker att de har gjort en felaktig bedömning, säger han.

Erik Bergenhem menar att fiskaren visserligen letade efter fisk när det var förbjudet at fiska men att redskapen sattes i sjön först när fiske blev tillåtet.

Ytterligare två förtroendevalda har de senaste fem åren blivit dömda för otillåtet trålfiske. En av dem är nyligen omvalde ordföranden Peter Olsson i Sotenäs-Lysekilsavdelningen. Han fick fick 20 000 i böter.

- Jag skrev fel i min loggbok och det står jag för. Med den fiskelagstiftning som finns i dag finns det snart inte en fiskare kvar som inte har en dom på sig. För den är så komplicerad så att de som ska kontrollera oss kan den inte ens själva, säger Peter Olsson.

Henrik Svenberg, som är ordförande i SFR, menar att de dömda fortfarande kan agera som företrädare för sina kolleger.

- Det är en allvarlig fråga, men inte så allvarlig att vi har skäl att se över styrelseledamöternas uppdrag i förhållande till om de tidigare varit dömda för någon överträdelse, säger han.

Fiskeriverket har skyldighet att samarbeta med Sveriges fiskares riksförbund när nya regler ska formuleras.

- Jag kan bara beklaga att SFR inte har sopat fullständigt rent framför egen dörr, men jag måste samverka med dem ändå. Sen kan ju deras argument framstå som något svagare i ljuset av detta, säger Johan Löwenadler Davidsson.

Kammaråklagare James von Reis i Göteborg har hand om de flesta fiskebrott som begås längs västkusten. Han anser att domstolarna ger alltför snälla straff för fiskebrott.

- Vi får komma ihåg att det handlar om mycket stora aktörer inom yrkesfisket så böterna är småpengar för dem egentligen, säger James von Reis.

Ungefär sextio åtal för brott mot fiskelagstiftningen varje år leder till fällande dom enligt Brottsförebyggande rådet. Totalt kommer det årligen in cirka tre hundra anmälningar. Det är sannolikt alldeles för få, enligt vad EU-kommissionen kom fram till i en rapport förra året.

Kommissionen riktade skarp kritik mot fiskekontroller i Östersjön. Enligt rapporten rapporterar många svenska fiskare sannolikt för låga fångster. I Sverige rapporterade fiskarna i genomsnitt in 21,4 procent större fångst när de inspekterades än när de inte inspekterades, visade EU-rapporten.

Riksrevisionen i Sverige inledde i januari en granskning av fiskepolitiken, bland annat av Fiskeriverkets och Kustbevakningens kontroller. Revisorerna menar sig nämligen ha sett "indikationer på brister i genomförandet av fiskeripolitiken".

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

gaza_500189
Foto:AFP, AP

 Kräver omedelbart eldupphör i Gaza. ”Avskyvärda handlingar.” 28  3 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 Beduiner hamnar i kläm i konflikten. Hör inte raketlarm och har inga skyddsrum.

beduin_144102
Foto:Amit Shabi

 Kan skapa eldupphör. Sju internationella aktörer.

 Hamas i tv: Vi har fångat en israelisk soldat. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Historikern Yuval Noah Harari: Att omvärlden tolererat detta i decennier är en gåta. 1453  60 tweets  1383 rekommendationer  10 rekommendationer

 Tron på kommunism ska stärkas. Kina kommer att trappa upp den ideologiska skolningen. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

kina_144102
Foto:AP
Annons:
femen_144102
Foto:Thomas Karlsson

 ”Inte förenligt med att vara förtroendevald.” MP-politiker avbröt Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. 26  6 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

 Politikern: Aktivism är en viktig ingrediens i en demokrati. 189  17 tweets  171 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Svarta lådan kan ha fångats på bild

 Ukraina säger sig ha inspelat samtal. Ska visa Ryssland-koppling. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 TV och text. Proryska rebeller tror att de hittat planets färdskrivare. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Diskussion om kropparna. Regeringen vill få kontroll på tåget.

 Vägrar komma tillbaka. Sjaktar Donetsk saknar sex fotbollsspelare. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Är mycket obehagligt.” Fördes in i en myndighetsbyggnad i Donetsk. 25  9 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Bevis för att Gud finns.” Överlevde när vrakdelar föll. 109  2 tweets  107 rekommendationer  0 rekommendationer

 Detta har hänt. 298 människor miste livet när MH17 störtade.

 8 konspirationsteorier. ”Är egentligen MH370 – planet som försvann.” 116  6 tweets  110 rekommendationer  0 rekommendationer

 Föll överbord från båt. Dykare hittade mannen död i vattnet.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: