Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Vetenskap

WWF: Säg nej till Östersjölax

Du bör undvika att äta lax från Östersjön, men torsk, gös och rödspätta kan du laga till med gott samvete – om de är miljömärkta. Detta enligt Världsnaturfondens nya fiskguide.

Det finns i dag fler fiskarter som är miljömässigt okej att äta än för några år sedan, enligt Världsnaturfondens nya guide för fisk och skaldjur. På guidens godkända gröna lista återfinns 24 arter, bland andra torsk, gös, stillahavslax, hoki, hälleflundra och havskräfta – förutsatt att de är miljömärkta.

På den röda, bannlysta, listan finns bland andra ål, blåfenad tonfisk, jätteräka, Nordsjötorsk och icke miljömärkt hälleflundra. Ny på den röda listan i år är Östersjölaxen. Bestånden är svaga, och unglaxen har svårt att överleva, skriver Världsnaturfonden, WWF.

Den i Europa allt vanligare importerade hajmalen, också kallad pangasius, har placerats på en grå lista, eftersom den inväntar miljögodkännande. WWF har träffat ett avtal med storproducenten Vietnam om att miljömärkt hajmal successivt ska öka till 75 procent år 2015.

Fiskguiden är ett samarbete mellan WWF i sju europeiska länder: Danmark, Norge, Sverige, Polen, Tyskland, Österrike och Nederländerna.

Det industriella fisket i världen, varav EU står för en stor del, har gått extremt hårt åt en rad arter och framstår som ett av de verkligt stora miljöhoten.

Enligt WWF är över 70 procent av EU-områdets vilda fiskbestånd så hårt fiskade att deras överlevnad är hotad.

På senare år har olika försök gjorts att komma till rätta med överfisket. Men eftersom alla och ingen äger de öppna haven är det svårt. Ännu är det storskaliga fisket ett slags ”lose-lose”-situation, där arter pressas ner till nivåer som inte är livskraftiga, samtidigt som fiskeindustrin inte uppnått en stabil ekonomisk grund.