Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

10 tips för en rolig möhippa/svensexa

Rulla i en jätteboll eller känguruboxas? För den som planerar en möhippa eller svensexa finns det andra alternativ än att kröka på Gröna Lund.

Möhippor och svensexor är tillställningar med tveksamt rykte. Spritindränkta orgier där bruden eller brudgummen tvingas ragla runt i tights och sälja kyssar eller visa skinkorna på Stortorget. Blivande brudpar fruktar dessa tillställningar och omgivningen rynkar på näsan. Men kanske är en förändring på väg – på senare år har förnedringselementet som framför allt gällt svensexorna i många fall tonats ned.

Fortfarande finns ganska tydliga skillnader mellan möhippor och svensexor, åtminstone om man ser till vilka aktiviteter som marknadsförs mot de två grupperna. Till svensexorna är det bågskytte, paintball, boxning och fallskärmshoppning, till möhipporna kroppsvård, massage och spabesök.

Enligt Eva Knuts som är fil dr i etnologi är svensexorna ännu mer kopplade till fylla än möhipporna, som oftare arrangeras för att faktiskt vara så trevlig som möjligt för bruden.

– Den publika möhippan på stan, där bruden är utklädd och ska sälja kyssar eller kondomer, är på väg bort och det handlar mer om att göra en fin dag för alla. Många knorrar i samband med det över att det ofta också blir väldigt dyrt, säger hon.

Här är tio alternativ, i varierande prisnivå, för möhippan eller svensexan.

Få en lyxig massage
De flesta gillar att få massage och snittpriset per halvtimme ligger runt 250 kronor. En lyxvariant är så kallad Lomi lomi-massage som kostar 895 kronor för 55 minuter, men då blir man å andra sidan ”behandlad som en söderhavskung” enligt företaget Upplevelsepresent.se. Massageformen är en intensiv helkroppsmassage som med långa, gungande och rytmiska rörelser går djupt in i muskulaturen.
Telefon: 08-660 16 10.

Hälsa på ormar och dyk bland hajar
Vad: Frågesport inklusive djurkontakt av första graden för en person. Frågorna formuleras av dig som bokar aktiviteten, och betas av utmed en bana där den giftasmogne får hälsa på skorpioner, spindlar, alligatorer, ormar och en låda med ”äckliga insekter”. Sista stationen är ett fridyk i hajakvariet ner till 3,5 meters djup.
Tid: Max en timme.
Pris: 1 500 kronor (3 000 kronor om två personer samtidigt ska utföra uppdragen). Plus entré (80 kronor) till Tropicarium för de deltagare som inte ska firas.
När: Under hela året.
Var: Tropicarium vid Kolmården, 15 mil från Stockholm.
Hemsida: www.tropicarium.se
Telefon: 011-39 52 50
Restriktioner: Minst 18 år, nykter. Ta med handduk, oöm klädsel och ombyte.

Dreja och ta med resultatet hem
Hos Drejstudion på Kocksgatan 28 kan man prova på att dreja för 350 kronor per person. Priset inkluderar material och bränningar. Åtta elektriska drejskivor finns och gränsen är därför åtta deltagare eftersom man har sin egen drejskiva under hela kursen.
Telefon: 08-640 45 05.

Zorbning – rulla i en jätteboll
Rulla nedför en backe fastspänd inuti, och omsluten av, en gigantisk boll av PVC.
Kan bokas bland annat hos Nöjesraketen. Aktiviteten görs under sommarhalvåret. Villkor och pris: Beroende på evenemangstid och säsong, men ett riktpris på 9 375 kronor för fem timmars lek inklusive montering och demontering. Transport tillkommer. Specialpris för möhippor och svensexor: 3 875 kr (10 personer får rulla, cirka två timmar lek)
Hemsida: www.nojesraketen.se, telefon: 08-59 99 90 90.
Kan även bokas hos Great Days under mars-oktober. Villkor och pris: Två rullningar med zorben. Pris: 495 kr för en timmes aktivitet. Priset gäller för två personer. Aktiviteten sker tillsammans med andra i grupp – kontakta Great days specifikt för att boka en separat zorbning. Hemsida: www.greatdays.se

Låt bruden eller brudgummen få stryk
Den som insisterar på att bruden eller brudgummen ska plågas kan välja alternativet boxning. Företaget Allemanssport skräder inte orden i marknadsföringen: ”Instruktören delar ut ett intyg och formulär där ni kan precisera hur matchen ska gå till och exakt vilka skador ni vill att er kompis ska få.” Enligt företaget ska det dock gå att boxas även om den blivande bruden är gravid. Kostnaden är 1 500 för en timme.
Boxningslokalen ligger på Kocksgatan 22, telefon: 073-959 09 82, hemsida: www.titelmatchen.se

Sumobrottning i fatsuit
Lite snällare än boxning är sumobrottning, där man klär på sig en dräkt som gör en tillräckligt många kilo tyngre för att passera som sumobrottare. Priset är 2 500 kronor för en timme med tävlingsledare/domare. Ett alternativ är så kallad känguruboxning, där man iförd kängurudräkt med svans, nos och stora boxninghandskar ska boxa sin motståndare av mattan.
Birka Event, Birkagatan 29, telefon: 08-644 80 44.

Spå er med tarotkort
Spådomar med hjälp av en tarotkortlek görs oftast av enskilda privatpersoner och kostnaden brukar vara några hundralappar.
http://www.hotfrogse.se/Products/tarot finns länkar till ett antal personer som erbjuder tarotspådomar.

Spela in en egen skiva
Låtarkiv finns att bläddra i på sajten. Gör en cover, eller skriv en egen text. Att sjunga in låten tar ungefär en timme. Skivan mixas och mastras, och skickas med post ett par dagar senare.
Birka Event, hemsida: www.birkaevent.com
Birkagatan 29, t S:t Eriksplan, telefon: 08-644 80 44.
Pris: 1 500 kr. Extralåtar 500 kr/styck. Cd-omslag med foto, inklusive fotografering och valfri text på konvolutet: 500 kr.
Ljudolf, hemsida: www.ljudolf.se
Var: Östgötagatan 40, t Medborgarplatsen, telefon: 08-644 20 21
Pris: 1 300 kronor. Extra låt: 100 kronor. Extra timme: 500 kronor. Extra cd-skiva: 75 kronor.
Villkor: Låtar finns i Ljudolfs arkiv. Även möjlighet att ta med sig egen musik, eller få den spelad på plats. Priset gäller för en låt och en timme i studion.
Studio Egen cd, hemsida: www.egencd.nu
Var: Kungsbro Strand 21, t T-Centralen, telefon: 0709-60 20 75.
Pris: 1 990 kr, inklusive omslagsfotografering i studion. Extra låt: 990 kr. Extra cd med omslag: 100 kr.
Villkor: Uppsjungning i form av allsång för alla deltagare. Tagningar tills ”det känns bra” och texten sitter. Klädförråd finns för lån till omslagsfotograferingen.

Prova champagne – och lär er sabrera flaskan
Tidernas bästa partytrick. Korta kurser där man får lära sig både att ”utföra sabelhugget på det för flaskan mest skonsamma sättet” och provsmaka champagne.
Kan bokas bland annat hos Great Days. Pris och villkor: 795 kronor för en person, i två timmar. Hemsida: www.greatdays.se
Kan även bokas hos Upplevelsepresent för 895 kronor för en person, i två timmar, hemsida: www.upplevelsepresent.se

Matlagning med proffskock
Ett bästa-av-båda-världarna-alternativ till att boka bord någonstans och att laga själv hemma är att ta hem en kock, som hjälper till att laga maten. Festligt, men lite billigare. Plus: Man kanske lär sig något som man har nytta av hela livet. Hur man bäst hackar koriander, till exempel.
Aptit Stockholm, www.aptitstockholm.se, och Rent a Chef, www.rentachef.nu, är två exempel på hemma-hos-kock-företag i Stockholmstrakten.

JENNY DAMBERG, DAVID DJUPHAMMAR

Läsarnas egna minnen från svensexor och möhippor – läs här!