Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Äldre bröllopsklänning alternativ till den vanliga

Lisa Larsson.
Lisa Larsson. Foto: Elis Hoffman
Till skillnad från hur killarna har det är inte hyrkläder något alternativ när studentklänningen ska hittas. Men ett alternativ till att köpa klänning hos de stora kedjorna är att leta i butiker som säljer second hand och vintage.

Klänningkännaren Elsa Billgren, som bloggar för Elle, är en av dem som propagerar för vintageklänningar till studenten. Hon tycker dessutom att studenterna borde vara öppnare i färgvalet.

– Jag tycker inte att studentklänningen måste vara vit. För ärligt talat, hur många timmar håller den sig vit ändå? Jag hade själv en vintageunderklänninig som jag köpte på en loppis i Paris. Den var skirt ljusgrön och helt fantastisk, säger hon.

Enligt Elsa Billgren ska en studentklänning, precis som andra kläder, uttrycka bärarens personlighet och då kan en secondhandklänning vara mer effektiv än en från en kedja.

– Jag menar, hur kul är det att stå på ett miniflak med 15 andra tjejer i samma Gina Tricot-fodral?

Det finns en hel del blivande studenter som håller med om den åsikten, enligt Birgitta Gardner som är innehavare av butiken Old Touch.

– Vissa år är det ingen som kommer, andra år tvärtom. För två år sedan var det ingen som köpte second hand till studenten men nu är det oerhört trendigt, säger hon.

Flera av Stockholms secondhand-butiker bekräftar bilden av att blivande studenter gärna letar bland äldre klänningar. I första hand är det fortfarande vita klänningar köparna vill ha, men inte längre långa utan helst knälånga. 1950-talet är allra mest eftersökt, enligt Lisa Larsson, innehavare av Lisa Larsson second hand.

– Den korta klänningen från 50-talet är på topp sedan flera år. För tio år sen skulle alla ha långt till balen men nu köper man gärna kort klänning även till balerna, bara den är ljus, säger hon.

Fast "ljus" är inte nödvändigtvis alltid det samma som vit. Josefin Nilsson, anställd på Beyond Retro, tycker sig se tecken på att allt fler kan tänka sig studentklänningar i andra färger.

– Det är inte bara vitt utan andra färger också, många fler än förut verkar kunna tänka sig att inte ha vitt, säger hon.

Med en klänning som inte är vit är det lättare att stå ut från mängden, och den viljan är ett av de starkaste skälen till att studenterna går till secondhand-butikerna.

– Många som vill ha något som är lite mer eget kommer eftersom vi bara har en klänning av varje. Alla måste ju ha en klänning och hos de stora kedjorna är risken stor att man får samma som någon annan, säger Sandra Ehn, anställd på Judits second hand.

För den som vill vara riktigt originell kan en idé vara att köpa en brudklänning från 1950- eller 60-talet.

– Det kan vara något för dem som inte vill köpa från Gina Tricot eller H&M. Problemet är att man måste vara liten, för de har smala små midjor, men de är mycket bättre för studenterna än senare brudklänningar eftersom de är knäkorta och lite flickiga, säger Birgitta Gardner på Old Touch.