Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Äta ute

Bartendrarnas bästa drinkar

På stan-redaktionen valde ut nio barer som gör bra drinkar. Barerna fick sedan välja ut sin bästa drink. Här är resultatet.

Story spring punch – Story Hotel
Innehåller: Snälleröds akvavit, punch, sockerlag, citronjuice, hjortronsaft, champagne.
Garnityr: En hjortronblomma på kvist.
Smak: Söt-syrlig. Akvaviten tränger tydligt igenom med sin speciella sötma.
Bartenderns kommentar: En fräsch sommardrink som är ganska feminin, det kommer väl inte direkt att vara 100 procent killar som beställer den här, säger Tommi Nahkuri.


Confusion in Paradise – Gondolen
Innehåller: Absolut Kurant, bananlikör, cocossyrup, grapejuice.
Garnityr: Sockrad kant.
Smak: Både söt och syrlig, alla ingredienserna framträder ungefär lika mycket.
Bartenderns kommentar: Det är inte ingredienserna i sig som gör drinken, det är summan av dem. Och det här funkar trots att det inte borde göra det, säger Dragan Högsveden.



Manhattan – Djuret
Innehåller: Bourbon, Angostura bitter, Martini Rosso.
Garnityr: Ett cocktailbär.
Smak: Kraftig men inte spritig. Söt och bitter på samma gång, och ganska mycket riv.
Bartenderns kommentar: En klassisk drink som ändå är speciell hos oss eftersom vi gör den så stor. Det här är 20 centiliter. Vi jobbar bara med rena spritdrinkar, inga juicer, säger Lars Ljungberg.



New Orleans – Marie Laveau
Innehåller: Makers Mark, Pernod, Orange bitter, Angostura bitter, sockerlag.
Garnityr: Apelsinskal.
Smak: Söt och apelsinskaligt bitter, ganska snäll trots spritdryckerna. Tydlig ton av anis.
Bartenderns kommentar: Cajun-creolskinspirerade smaker är talande för oss. Fler borde våga prova spritdrinkar, det är en helt ny värld som öppnar sig, säger Jonathan Löwy.







Apple Cinnamon Margerita – El Diablo
Innehåller: Garcia Lemon (tequila), äppellikör, färskpressad citronjuice, muddlat äpple, socker.
Garnityr: Äppelskal och bränd kanel.
Smak: Syrligt fräsch, åt äppelpajshållet men med tequilasmak.
Bartenderns kommentar: Tequila är vår grej, och vi har 16 olika varianter på Margerita i drinkmenyn. Den här är rolig eftersom man bränner kanelen så det slår gnistor om den, säger Christian Andersson.





Cloud Nine Colada – Cloud Nine
Innehåller: Kanderad ananas, 12-årig jamaicansk rom, färskpressad limejuice, kokosmjölk och syrup.
Garnityr: Serveras i en urgröpt ananas, blast, cocktailbär, ananasbitar.
Smak: Söt drink där ingredienserna kokos, ananas och rom alla träder fram.
Bartenderns kommentar: Piña Colada har fått lite dåligt rykte efter att ha gjorts på dåliga ingredienser på turistorter, men drinken kommer ur en stil som bygger på att man har bra rom och bra, färsk frukt. Det är en lekfull drink, säger Axel Hansson.





Cotton Club Cocktail –1900
Innehåller: Cotton Club (gin), calvados, citron, granat­äppelsocker.
Garnityr: Ingen.
Smak: Syrlig och läskande, samtidigt lite söt. Känns inte alls spritstark.
Bartenderns kommentar: En ganska könlös drink, den ser väldigt manlig ut på papperet, men ganska kvinnlig i verkligheten. Jag gillar komplexiteten i den, säger Mathin Lundgren.






Vampire’s Blood –
Vampire Lounge
Innehåller: Gin, blå curacao, melonlikör, sourmix, apelsinjuice, Sprite.
Garnityr: Citronskal.
Smak: Sött, mest melon med viss syrlighet och enbärssmak från ginen.
Bartenderns kommentar: Drinken är komponerad här, precis som de flesta vi serverar. Det är lite kul att den heter Vampire’s Blood, för man tror att den ska vara röd men det är den inte, säger Makda Yacob.

Chili på landet – Landet
Innehåller:
Gin, Cointreau, färsk chili och ingefära, citronjuice och sodavatten.
Garnityr: En bit chili och en bit ingefära.
Smak: Stark, men inte från spriten utan från chilin.
Bartenderns kommentar: En riktig Landet-klassiker som funnits här i alla fall så länge jag jobbat här. Många stammisar kommer hit bara för att dricka den, säger Agnes Ek.