Te i Stockholm

Här dricker du afternoon tea i Stockholm

Publicerad 2009-09-07 15:24

Bild 1 av 3
Foto: Andreas Apell
Foto: Andreas Apell
Foto: Fanny Bergenström
preload icon
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Elsa Billgren vill njuta. Gärna av en kopp gott te, i en lugn och fin miljö. Och en mjuk men krispig scone. Afternoon tea verkar som skapat för henne.

Elsa Billgren vill njuta. Gärna av en kopp gott te, i en lugn och fin miljö. Och en mjuk men krispig scone. Afternoon tea verkar som skapat för henne.

Elsa Billgren är en stor tedrickare.

– Jag dricker nog mer te än de flesta, tror jag, säger hon. Jag är periodare. Jag drack grönt te med citron i flera år, nu kan jag inte ens lukta på det. Så nu dricker jag bara den totala motsatsen, lapsang. I tonåren var jag en rabarber och ­grädd-tjej. Jag återkommer säkert till grönt te någon gång.

Till vardags är Elsa press- och pr-ansvarig för second handkedjan Beyond Retro i Sverige. Hon syns också som festfixare, som programledare och bloggare. Hennes liv är med andra ord ganska hektiskt. Då är det skönt att varva ned med lite lyx i form av en njutbar kopp te eller Afternoon tea.

– Det är ordning och reda när man äter Afternoon tea. Det är smörgåsar, scones och bakverk och det finns en ordning man ska äta dem i. Jag är spontan annars så det är skönt att vara gäst där det finns en manual.

Det finns andra anledningar för Elsa att unna sig en Afternoon tea ibland också.

– Det är ett genialiskt sätt att fika på. Man samlas och bestämmer att man ska göra det i stället för att bara hamna någonstans. Dessutom gillar jag verkligen scones, de är ett perfekt mellanting av kaka och bröd. Det är så himla lugnt på gammeldags teställen också. Jag klarar inte av trendiga fik, snabba latteställen och barnvagnsställen. Jag vill sitta ned, ta en te och ta det lugnt.

Elsa smälter fint in i miljön på Esters te- och kaffehandel i sin vintageklänning och eyeliner.

– I min omgivning har det alltid varit ett ideal att reclaima moders- och frurollen. Gillar man att sylta saker ska man göra det utan att vara mindre värd. Om man som jag gillar 50-talskläder kommer det liksom lite husfru på köpet.

Kläderna är gjorda för köksarbete, de har trekvartsärmar man kan rulla upp, stora fickor och är praktiska.

Elsa rycker på axlarna och dricker sitt lapsang-te. Hon njuter av sin scone och talar om hur mycket hon älskar lemon curd. Egentligen har hon bråttom. Men hon har ju en god kopp te framför sig.

– Jag skulle aldrig stressdricka en kopp äckligt kaffe. Jag vill njuta!

Tipsa via e-post

0 . Per sida: